Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Ζητά εργασιακό μεσαίωνα στις κατασκευές!

Μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού κλάδου προβλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια - και κυρίως μέχρι το 2004 -έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) με μετατόπιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας προς τα μεσαία και μεγάλα δημόσια έργα - τη μερίδα του λέοντος των οποίων θα εκτελέσουν μερικά μονοπώλια του κλάδου - αλλά και την αυξανόμενη διείσδυση των μεγάλων τεχνικών εταιριών στα ιδιωτικά οικοδομικά έργα. Ολα αυτά θα επιφέρουν αύξηση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στις κατασκευές, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα σε πολλά εργοτάξια-κάτεργα μεγάλων έργων που εκτελούνται (Ολυμπιακό Χωριό, Αττική Οδός, μετρό κλπ.). Μάλιστα το ΙΟΚ, απηχώντας τις απόψεις των μεγαλοεργολάβων και με πρόσχημα την πρόβλεψη ότι την περίοδο 2002-2003 θα παρουσιαστεί έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων από τα εργοτάξια, δε διστάζει να ζητήσει την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 2874/2000, ώστε να καταργηθούν και οι όποιοι περιορισμοί στην υπερωριακή απασχόληση και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όσο θέλουν οι εργοδότες αντί πινακίου φακής!..

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΚ:

  • Το σύνολο της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας (δημόσια και ιδιωτική) για το 2000 ανήλθε σε 3,5 τρισ. δρχ., ενώ το 2001 εκτιμάται ότι ήταν 4,1 τρισ. δρχ., σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 17,4%, έναντι 20% της περιόδου 1999-2000.
  • Το 57% περίπου της δραστηριότητας αφορά στα δημόσια έργα, το μισό από το οποίο κατασκευάζεται από τις 30-40 μεγάλες εταιρίες Η΄ Τάξης. Μάλιστα οι εταιρίες αυτές αναμένεται να ανεβάσουν το ποσοστό τους την επόμενη τριετία, σε βάρος και των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου που ασχολούνται με τα δημόσια έργα, αλλά και των επιχειρήσεων κατασκευής ιδιωτικών έργων.
  • Το ποσοστό συμμετοχής του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ την επόμενη τριετία (2002-2004) πιθανώς να ξεπεράσει το 12% (8,6% το 2000), σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή, από το ανάλογο ποσοστό του 1997 (6,3%). Αυτό, προβλέπει ο ΙΟΚ, θα γίνει λόγω εκτέλεσης των έργων της Ολυμπιάδας και του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και λόγω αυξημένης διείσδυσης των μεγάλων τεχνικών εταιριών στα ιδιωτικά οικοδομικά έργα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ