Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τα 15 στα ναρκωτικά!

Επικίνδυνα μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στο πλαίσιο του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Από τα ίδια στοιχεία καταρρίπτεται το σαθρό επιχείρημα του διαχωρισμού σε «μαλακά» και «σκληρά», αφού, όπως προέκυψε, η πλειοψηφία των χρηστών, που ξεκινά με χασίς, οδηγείται στην ηρωίνη.

Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης φτάνει πλέον τα 19 χρόνια, ενώ την περίοδο 1983-1990 ήταν μεταξύ 21 και 30 ετών.

Από τη μελέτη προκύπτει, ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο (1990-1999), η ηλικία έναρξης χρήσης των ναρκωτικών ήταν τα 15 χρόνια, ενώ καταγράφηκε και ένα περιστατικό έναρξης χρήσης σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Το υλικό της μελέτης προέρχεται από τα αρχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας (ΕΙΤ) του ΑΠΘ και περιλαμβάνει ιατρικές συνεντεύξεις 4.088 προσαχθέντων κατηγορουμένων για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη.

Το 93% αυτών ήταν άνδρες και μόλις το 7% γυναίκες. Το 73% ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών με ινδική κάνναβη και το 81% από αυτούς μέσα σε διάστημα 2 ετών μεταπίπτει στη χρήση ηρωίνης. Μόλις ένα ποσοστό 8,5% ξεκινά τη χρήση ναρκωτικών με ηρωίνη.

Εξάλλου από έρευνα που στηρίχτηκε σε στοιχεία του ΕΙΤ του ΑΠΘ, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, προκύπτει ότι στο χρονικό διάστημα Μάης-Νοέμβρης του 2001 έγινε καταγραφή 50 νέων ψυχοτρόπων ουσιών χρήσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ