Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Τα σπρώχνει στο περιθώριο το ίδιο το σύστημα

Παρέμβαση τού βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα σε συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου

To ίδιο το σύστημα σπρώχνει στο περιθώριο τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων και από τα ανύπαρκτα κονδύλια που δίνει το κράτος, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας σε τοποθέτησή του σε πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση «Κέντρου Εξίσωσης Ευκαιριών για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι με πρόσφατο νόμο διαλύθηκε η κοινωνική πρόνοια, ενώ ο σχετικός νόμος για την ειδική αγωγή των ΑΜΕΑ δεν εφαρμόστηκε ποτέ και δεν ιδρύθηκαν τα ειδικά σχολεία που απαιτούνται. Μέτρα τόνισε δεν παίρνονται ούτε για την πρόληψη και είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα ως αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που υποθάλπει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στην περιοχή της Λάρισας εταιρία συμφερόντων του Σ. Κόκκαλη αρνήθηκε να προσλάβει ΑΜΕΑ τα οποία μάλιστα είχε στείλει εκεί ο ίδιος ο ΟΑΕΔ, ενώ αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που διώχνουν με διάφορες αφορμές τα ΑΜΕΑ από τη δουλιά.

Η πλήρης εγκατάλειψη, είπε, των ΑΜΕΑ φαίνεται και από το ότι δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης και αντί για τα αναγκαία 2.000 ειδικά κρεβάτια υπάρχουν μόνο 200 και αυτά στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Επίσης δεν υπάρχουν σχολεία για τυφλούς και κουφούς, ενώ τα επιδόματα που δίνονται σε διάφορες κατηγορίες ΑΜΕΑ είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.

Η αντιμετώπιση, συνέχισε, των προβλημάτων των ΑΜΕΑ θα προκύψει μόνο μέσα από ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλο το λαό και όχι μέσα από την ίδρυση διάφορων «κέντρων». Ενα τέτοιο σύστημα, είπε, είναι έξω από τη λογική της πολιτικής που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα υπάρξει μόνο με μία λαϊκή εξουσία που θα στηρίζεται σε μία λαϊκή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ