ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαρροή κλοφέν στην Κρήτη

Από μετασχηματιστές, που μεταφέρονταν από το Πεδίο Βολής στη Σούδα

Κρούσμα διαρροής του εξαιρετικά τοξικού υγρού κλοφέν, σημειώθηκε και πάλι σε αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική εγκατάσταση. Τη φορά αυτή, στη Σούδα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης μετασχηματιστών υψηλής τάσης, προερχόμενων από το πεδίο βολής Κρήτης. Το γεγονός συνέβη στις 24 Γενάρη και βγήκε προχθές στη δημοσιότητα από το Ρ/Σ «Φλας». Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών είχε επισημανθεί διαρροή κλοφέν στην πρώην αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, που επιβεβαιώθηκαν στην πορεία και από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης και μεταφοράς μετασχηματιστών, που επρόκειτο να πουληθούν. Η όλη επιχείρηση της μεταφοράς ανατέθηκε σε δύο ανυποψίαστους οδηγούς, οι οποίοι δε γνώριζαν ότι μέσα στους πυκνωτές υπήρχε κλοφέν και χωρίς να λάβουν κανένα ειδικό μέτρο μετακίνησαν τους μετασχηματιστές. Το αποτέλεσμα των «απρόσεκτων» χειρισμών τους ήταν η διαρροή ποσότητας του άκρως επικίνδυνου υγρού στο έδαφος.

Οι συγκεκριμένοι οδηγοί, που εργάζονται ως μόνιμοι υπάλληλοι στο Πεδίο Βολής Κρήτης, μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, για να διερευνηθεί τυχόν μόλυνση τους, με αρνητικά, όπως αναφέρεται, αποτελέσματα. Στο μεταξύ, αποκλείστηκε και η περιοχή φόρτωσης και το σημείο της διαρροής απομονώθηκε με τεφλόν, ενώ η μολυσμένη επιφάνεια καλύφθηκε από τσιμέντο. Πάντως, ο όλος τρόπος αντιμετώπισης του ατυχήματος, τόσο οι ενέργειες των στρατιωτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διαρροής, όσο και η απουσία προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, κρίνονται αρνητικά από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ν. Κατσαρός, σε δήλωσή του, αναφέρεται στις προδιαγραφές που θέτουν οι κοινοτικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες η μολυσμένη ποσότητα χώματος πρέπει να απομακρυνθεί, να καταστραφεί σε ειδικό κλίβανο και, στη συνέχεια, η επιφάνεια να καλυφθεί με τσιμέντο, διαδικασίες οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκαν. Από την πλευρά τους, στρατιωτικοί κύκλοι περιορίζονται στο να αναφέρουν ότι η ποσότητα κλοφέν που διέρρευσε ήταν μικρή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μια ποσότητα δύο ή τριών γραμμαρίων αρκεί για να μολυνθεί ένας τόνος νερό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Καθυστερεί ο διορισμός του νέου ΕΣΡ

Στο χορό του «παζαριού» των αλληλοσυμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ, μπήκε χτες και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Με χτεσινή δήλωσή του, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την καθυστέρηση του διορισμού της «ανεξάρτητης αρχής», δηλαδή του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Χαρακτηρίζει, μάλιστα, το σημερινό ΕΣΡ «κομματικό και μονόπλευρο» και αυτό τη στιγμή που τα μέλη του σημερινού ΕΣΡ έχουν υποδειχτεί από όλα τα κόμματα της Βουλής. Σε αντίθεση με το νέο ΕΣΡ, που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διορισμού των μελών από την κυβέρνηση και ένα μόνο κόμμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να «διαμορφώσουν» τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ, αφού αυτό ορίζεται από τα 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής. Ο επίτιμος, όμως, ισχυρίζεται ότι, με το νέο νόμο και με το Σύνταγμα, το ΕΣΡ καθιερώνεται «ως ανεξάρτητη αρχή», αφού θα ψηφίζεται με «τρόπο, ώστε να εκφράζει μια ευρύτερη διακομματική συναίνεση» (!)

Τα «παιχνίδια» παίζονται, ενόψει και της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Εκεί που τα οικονομικά συμφέροντα και οι αλληλοεξυπηρετήσεις έχουν περισσότερο «ψωμί». Δεν είναι τυχαίο πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, θέμα που θέτει και ο Κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για τους ραδιοφωνικούς. Ο επίτιμος προχωρά ακόμη περισσότερο, ζητώντας την αναστολή της χορήγησης αδειών ραδιοφώνου και τηλεόρασης από το σημερινό ΕΣΡ, θεωρώντας πως η λειτουργία του είναι «αντίθετη προς το Σύνταγμα». Ζητά οι άδειες να χορηγηθούν από το νέο ΕΣΡ.

Επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας πως επί χρόνια άφηνε το θέμα των αδειών να «κοιμάται» και τώρα «σπεύδει, εν μέσω εκβιασμών, απειλών και άθλιων παζαριών, να χορηγήσει όλες τις άδειες ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, χρησιμοποιώντας το σημερινό κομματικό και μονόπλευρο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο».

Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε ν' απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, το μόνιμο μοτίβο για «νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ενα τοπίο, που, ως γνωστόν, εδώ και χρόνια αφήνεται εσκεμμένα από την κυβέρνηση να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, για την καθυστέρηση του διορισμού του νέου ΕΣΡ, είπε ότι την ευθύνη την έχει η Βουλή και πως θα ήταν «ευχής έργον να ολοκληρώσει πολύ σύντομα τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως η ΝΔ, με τους εκπροσώπους της στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα «διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει, ώστε να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟΒ Γιαννιτσών του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη συνεστίασή της, σήμερα, Σάββατο 23/2, στο κέντρο «Αίνιγμα» στα Γιαννιτσά, προς τιμήν των 84 χρόνων του Κόμματος.

- H Κομματική Οργάνωση Αλεξάνδρειας Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο οικογενειακό κέντρο «Κάστρο» στην Αλεξάνδρεια, σήμερα, Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετραλώνων - Θησείου του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση, στις 25/2, στο κέντρο «Κονάκι» (Ηρακλειδών 78 και Πειραιώς), στις 6.30 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στις 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Φιλαρέτου και Κρέμου) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές».

- Περιοδεία στο Γενικό Χημείο του Κράτους πραγματοποιεί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού διοργανώνει συζήτηση τη Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας, με θέμα «Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ο χαρακτήρας και τα κριτήρια της εκλογικής μάχης και η θέση μας για μια ΤΑ μαχητική, διεκδικητική».

- Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές» την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή, 3 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος» στη Λιβαδειά, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Παναγιώτη Αρβανίτη, μέλος του ΝΓ της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο Λιβαδειάς.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

- Στις 20.00, στην εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιβέρη, με το θρύλο του Γουέμπλεϊ και του Μόντε - Βιδέο Τάκη Οικονομόπουλο, για τις συνθήκες και το πρόγραμμα ποδοσφαίρου στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

- Στις 21.30, ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην ΕΠΟΝ, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την ίδρυσή της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η αποστολή συνεχίζεται...

Αναβάλλεται για τις επόμενες μέρες η προγραμματισμένη για σήμερα αναχώρηση των δύο μεταγωγικών αεροσκαφών «C-130» από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας με προορισμό το Καράτσι του Πακιστάν, όπου θα μετέφεραν άνδρες και υλικό για την τεχνική υποστήριξη της ελληνικής δύναμης που εγκαθίσταται στο Αφγανιστάν. Η αναβολή αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διευθετήσεις μεταξύ Μ. Βρετανίας και Πακιστάν. Στο μεταξύ αύριο αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη το κύριο μέρος της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ). Πρόκειται για 72 άτομα μαζί με τον υποδιοικητή της δύναμης που θα επιβιβαστούν μαζί με τα οχήματα και τα άλλα εφόδια τους σε ένα «C-130» και δύο νοικισμένα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «Αντόνοφ». Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι Θεσσαλονίκη - Ντουμπάι - Καράτσι - Καμπούλ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχάζει το εδαφικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίμπρισλι», η οποία πρόσκειται στον Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό στις απευθείας συνομιλίες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε προχτές βράδυ το ΡΙΚ με τον κ. Παπαπέτρου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, είπε ότι δεν έχει κατατεθεί οποιοσδήποτε χάρτης, ούτε έχει γίνει συζήτηση για οποιοδήποτε χωριό ή πόλη.

Το δημοσίευμα της «Κίμπρισλι» διέψευσε και ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν παρουσίασε οποιοδήποτε χάρτη στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είχε υποβάλει πρόταση για παραχώρηση του 24% του εδάφους της νήσου στην τουρκική πλευρά. Επανέλαβε, εξάλλου, τη θέση ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί του εδαφικού είναι μάταιη, αν δεν αναγνωριστεί πρώτα το ψευδοκράτος του.

Διαφωνούν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί

Πολιτικοί ηγέτες στα Κατεχόμενα απορρίπτουν το 24%, ως σημείο συζήτησης σε ό,τι αφορά το εδαφικό. Ανέφεραν, επίσης, ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

Οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων ενημερώθηκαν χτες το πρωί από τον Ραούφ Ντενκτάς για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών. Οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις, τις οποίες όπως ανέφεραν θα υποβάλουν και γραπτώς πριν από την 1η Μάρτη, που επαναρχίζουν οι συνομιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ