Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Καθυστερεί ο διορισμός του νέου ΕΣΡ

Στο χορό του «παζαριού» των αλληλοσυμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ, μπήκε χτες και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Με χτεσινή δήλωσή του, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την καθυστέρηση του διορισμού της «ανεξάρτητης αρχής», δηλαδή του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Χαρακτηρίζει, μάλιστα, το σημερινό ΕΣΡ «κομματικό και μονόπλευρο» και αυτό τη στιγμή που τα μέλη του σημερινού ΕΣΡ έχουν υποδειχτεί από όλα τα κόμματα της Βουλής. Σε αντίθεση με το νέο ΕΣΡ, που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διορισμού των μελών από την κυβέρνηση και ένα μόνο κόμμα. Δηλαδή, για παράδειγμα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να «διαμορφώσουν» τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ, αφού αυτό ορίζεται από τα 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής. Ο επίτιμος, όμως, ισχυρίζεται ότι, με το νέο νόμο και με το Σύνταγμα, το ΕΣΡ καθιερώνεται «ως ανεξάρτητη αρχή», αφού θα ψηφίζεται με «τρόπο, ώστε να εκφράζει μια ευρύτερη διακομματική συναίνεση» (!)

Τα «παιχνίδια» παίζονται, ενόψει και της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Εκεί που τα οικονομικά συμφέροντα και οι αλληλοεξυπηρετήσεις έχουν περισσότερο «ψωμί». Δεν είναι τυχαίο πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, θέμα που θέτει και ο Κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για τους ραδιοφωνικούς. Ο επίτιμος προχωρά ακόμη περισσότερο, ζητώντας την αναστολή της χορήγησης αδειών ραδιοφώνου και τηλεόρασης από το σημερινό ΕΣΡ, θεωρώντας πως η λειτουργία του είναι «αντίθετη προς το Σύνταγμα». Ζητά οι άδειες να χορηγηθούν από το νέο ΕΣΡ.

Επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας πως επί χρόνια άφηνε το θέμα των αδειών να «κοιμάται» και τώρα «σπεύδει, εν μέσω εκβιασμών, απειλών και άθλιων παζαριών, να χορηγήσει όλες τις άδειες ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, χρησιμοποιώντας το σημερινό κομματικό και μονόπλευρο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο».

Ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε ν' απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, το μόνιμο μοτίβο για «νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ενα τοπίο, που, ως γνωστόν, εδώ και χρόνια αφήνεται εσκεμμένα από την κυβέρνηση να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, για την καθυστέρηση του διορισμού του νέου ΕΣΡ, είπε ότι την ευθύνη την έχει η Βουλή και πως θα ήταν «ευχής έργον να ολοκληρώσει πολύ σύντομα τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως η ΝΔ, με τους εκπροσώπους της στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα «διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει, ώστε να καταλήξει το ταχύτερο δυνατό στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενημερώνεται από τον.... Τύπο (2005-11-30 00:00:00.0)
Οι ευθύνες «ρίχνονται» στο ΕΣΡ (2001-12-18 00:00:00.0)
Αποσαφηνίσεις... (2000-12-20 00:00:00.0)
«Σύμπλεγμα» ελέγχου και αδιαφάνειας (2000-11-08 00:00:00.0)
Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα (2000-09-20 00:00:00.0)
Στη "ζούγκλα" των συμφερόντων (1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ