Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικές λασπομαχίες

Τα δύο μεγάλα κόμματα ανακατεύουν πρόθυμα τη λάσπη της άγριας επιχειρηματικής σύγκρουσης και ετοιμάζονται για... μακροβούτι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε σκοτεινά κέντρα, που στόχο έχουν να πλήξουν την κυβέρνηση, αποδίδει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, αρχής γενομένης από την προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του παράνομου τζόγου μέχρι και τη συντονισμένη επίθεση κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Από την άλλη πλευρά, εφημερίδες φιλικά προσκείμενες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η «Καθημερινή», παρουσίαζαν χτες πρωτοσέλιδα απόψεις Γερμανών αξιωματούχων, βασισμένες σε αναφορές πρακτόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω επιχειρηματίας λειτουργούσε ως ενδιάμεσος για τη διακίνηση χρημάτων της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΣΤΑΖΙ) προς το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της άγριας σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων, βλέπει εύκολα κανείς τα συντεταγμένα στρατόπεδα του δικομματισμού να οικοδομούν τις θέσεις τους και να ετοιμάζονται για μια ακόμη από τις γνωστές τους μάχες, που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό του κόσμου και τον εγκλωβισμό του στα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να διαιωνίσει το σύστημα την ύπαρξή του.

Γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό το παιχνίδι, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί ότι περνά στην αντεπίθεση, «απαντώντας» στο κλίμα των ημερών, αλλά και στις κατηγορίες που εξαπολύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του χτες στη Βέροια, είπε ότι η αποφυγή δεσμεύσεων, η άρνηση και η απουσία πολιτικής πρότασης που χαρακτηρίζει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση και καμιά εξασφάλιση και δεν οδηγούν στην πρόοδο. «Δεν μπορούν να κατευθύνουν τις εξελίξεις. Αντίθετα, η στάση τους δυναμώνει την πεποίθηση ότι ο εθνικός στόχος για την ισχυρή κοινωνία και την πιο ισχυρή Ελλάδα είναι υπόθεση των προοδευτικών δυνάμεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο σαφής: «Δεν είχα ποτέ και δεν έχω σήμερα, είπε, καμία πρόθεση και κανένα λόγο να μην πω τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλούν πολλοί και μιλούν για πολύ. Για καιρό αναπαράγεται με δόλο και ιδιοτέλεια μια τεχνητή ομίχλη έντασης και καχυποψίας. Λένε, "είστε η διαπλοκή". Λένε, "σήψη και διαφθορά". Λένε, "συμφέροντα συμμαχούν, συμφέροντα πολεμούν". Τους επιστρέφω τα λόγια τους. Οι λέξεις τους είναι ο καθρέφτης τους. Αναγνωρίζω ένα συμφέρον κι αυτό είναι το συμφέρον της χώρας. Κι αυτό το συμφέρον δεν το σέβεται και δεν το τιμά η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τα κέντρα που τη στηρίζουν, μυστικά ή φανερά», έριξε τη χτεσινή του κορόνα ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να οριοθετήσει τις διαχωριστικές γραμμές, λέγοντας: «Σε ποιον αγώνα πρωτοστάτησαν; Σε ποια εποχή σφυρηλάτησαν το κύρος τους; Σε ποια μάχη κέρδισαν την αξιοπιστία τους; Είναι αυτοί που είναι διαπλεγμένοι με συμφέροντα που θέλουν να πάνε τον τόπο πίσω. Με συμφέροντα που θέλουν να νέμονται την εξουσία». Ως κερασάκι στην ομιλία του, ο Κ. Σημίτης χρησιμοποίησε τις προοδευτικές δυνάμεις «του τόπου που συγκροτούν ένα κοινωνικό μέτωπο, ευρύτερο από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζω από πάντα ότι σε πολιτικούς χώρους πέρα από το ΠΑΣΟΚ - στην Αριστερά, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία - υπάρχουν πολίτες με προοδευτικές αντιλήψεις και ανοιχτούς ορίζοντες. Υπάρχουν, κοντά σε όλα τα κόμματα, πολίτες που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, πως έχει πάει μπροστά, πως έχει, όπως κάθε κοινωνία, προβλήματα. Αλλά πως σήμερα οι Ελληνες μπορούμε να τα λύσουμε πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, υποστήριξε ότι «η πολιτική αντιπαράθεση είναι σήμερα ευρύτερη από την κομματική αντιπαράθεση. Προσδιορίζεται από τον αγώνα της κοινωνικής πλειοψηφίας της προόδου και των ανοιχτών οριζόντων, ενάντια σε ό,τι στρέφει τη χώρα προς τα πίσω. Κι όλα αυτά που στρέφουν τη χώρα προς τα πίσω πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους. Η αντίδραση έχει πρόσωπο, έχει στόχους, έχει ιστορία, έχει παρουσία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κυβερνήσεις του: «Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αναστρέφεται, δεν εμποδίζεται και δε ματαιώνεται. Δε με πτοεί, δε με κλονίζει και δε θα με εμποδίσει, είπε, καμία σκοπιμότητα και καμία σκόπιμη στρέβλωση. Δεν επηρεάζει το έργο μας καμία κρίση, παρά μόνον η κρίση του ελληνικού λαού. Δε με δεσμεύει κανένα συμφέρον, παρά το συμφέρον του τόπου. Στην εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας αντιτάσσουμε την καθαρή πολιτική μας. Στη διαπάλη των συμφερόντων αντιτάσσουμε τη θεσμική διαφάνεια των διαδικασιών μας. Στην προσπάθεια εμπλοκής της Δικαιοσύνης απαντάμε ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες ούτε από υποβολείς. Στην επιχείρηση αιχμαλωσίας της πολιτικής απαντούμε με τη δύναμη της λαϊκής κυριαρχίας, την πιο ισχυρή από όλες τις δυνάμεις».

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την κατάκτηση του ελληνικού λαού να μην υπάρχουν πια παραεξουσίες, να μην υπάρχουν παράκεντρα, να μην υπάρχει δίπλα στο κράτος ένα σκοτεινό παρακράτος», ενώ θα πει ότι «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει. Είναι με τις καθαρές λύσεις της λαϊκής κυριαρχίας ή θα συνεχίσει να ψαρεύει στα θολά νερά της διαβολής, των υπαινιγμών, των μισόλογων, της μισαλλοδοξίας και της μιζέριας;».

Ο πρωθυπουργός... παρεμπιπτόντως μίλησε και για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, λέγοντας: «Σταθμός στην προσπάθειά μας για την ισόρροπη ανάπτυξη είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Η προοδευτική πλειοψηφία της χώρας πρέπει να εκφραστεί. Σε κάθε δήμο. Σε κάθε κοινότητα. Σε κάθε νομό».

Τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες, που κάποιες εφημερίδες πρόβαλαν πρωτοσέλιδα, περί ροής χρημάτων της ΣΤΑΖΙ προς το ΠΑΣΟΚ με ενδιάμεσο τον Σ. Κόκκαλη, προκάλεσαν την έμμεση, αλλά σαφή στήριξη του κυβερνώντος κόμματος προς τον επιχειρηματία. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «τα σημερινά δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων και, κυρίως, οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων "Καθημερινή" και "Χώρα", επαναφέρουν και υιοθετούν άκριτα ανυπόστατους ισχυρισμούς πρακτόρων. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι γελοιότητες και αθλιότητες που έχουν δημοσιευτεί και στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά» και προστίθεται ότι «είναι σαφές πως κάποια κέντρα επιχειρούν να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ και να υπονομεύσουν την ομαλή πολιτική ζωή του τόπου με υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα». Ταυτόχρονα και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Σκάι 100,4», σχολιάζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα, δήλωσε πως «οι ισχυρισμοί ενός πράκτορα της ΣΤΑΖΙ ότι κάποια στιγμή έγινε κάποια συζήτηση, δεν είναι κατά τη γνώμη μου θέσφατο και, πολύ περισσότερο, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί. Πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα και εντάσσεται σε διάφορες σκοπιμότητες». Ο κ. Λαλιώτης, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής, Φόλκερ Νόιμαν, σημείωσε ότι αυτά που υποστηρίζει, στηρίζονται σε ισχυρισμούς πρακτόρων ή σε έγγραφα μιας μυστικής υπηρεσίας, αν υπάρχουν τέτοια έγγραφα. «Εγώ λέω ότι όλες αυτές οι αναφορές διαφόρων πρακτόρων μιας μυστικής υπηρεσίας είναι ισχυρισμοί που δεν μπορούν να έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα». Στο ίδιο μοτίβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, χαρακτήρισε ανάξια λόγου τα δημοσιεύματα για δήθεν χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ από τις υπηρεσίες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόδωσε η Ρωσία τους πράκτορες της «Στάζι»;(2004-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-10-23 00:00:00.0)
Αντιγράφει τον Βιλιέ...(2003-02-07 00:00:00.0)
Κυνισμός και προκλητικότητα... εφ' όλης της ύλης(2001-12-05 00:00:00.0)
Ερωτηματικά από την προκήρυξη της «17 Ν»(2001-06-27 00:00:00.0)
Αμείλικτα ερωτήματα(1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ