Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πρόδωσε η Ρωσία τους πράκτορες της «Στάζι»;

Ανακινεί το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Γ. Κβιτσίνσκι

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) προετοίμασε ερώτηση προς τη ρωσική κυβέρνηση, που αφορά το αν η ρωσική κατασκοπία παρέδωσε στις ΗΠΑ στοιχεία για τους πράκτορες της ανατολικό-γερμανικής «Στάζι». Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο «ΜΚ-ΝΟΒΟΣΤΙ» ο Β. Ιλιούχιν αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Ασφάλεια της Κρατικής Δούμας και βουλευτής του ΚΚΡΟ.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Κβιτσίνσκι ήταν διπλωμάτης, έως πριν τις εκλογές του 2003, πριν εκλεγεί βουλευτής του ΚΚΡΟ, ήταν πρέσβης της Ρωσίας στη Νορβηγία, ενώ στο παρελθόν, σε κάποια στιγμή της διπλωματικής του καριέρας, ήταν δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας της ΕΣΣΔ στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Β. Ιλιούχιν «μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, οι Γερμανοί μάς έδωσαν στοιχεία για τους πράκτορες της "Στάζι", κι οι δικοί μας τα έδωσαν στους Αμερικανούς». Αυτό το ζήτημα το έθεσε ο Κβιτσίνσκι σε συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Αμυνα, Β. Μαργκέλοφ, που στο παρελθόν ήταν υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπίας της Ρωσίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για πλαστές πληροφορίες, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Δούμας, σύμφωνα με τον Ιλιούχιν, εμποδίζει τις παραπέρα έρευνες για το θέμα, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ποιον τελικά θέλουν να καλύψουν και για το αν πράγματι η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ στοιχεία για τους πράκτορες της «Στάζι». Ο ίδιος, πάντως, ο Ιλιούχιν ευθέως κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας Μπ. Γιέλτσιν, λέγοντας μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο θέμα «τον χρησιμοποίησαν σαν μεθυσμένη κατσαρίδα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ