Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η αμερικανική επιταγή: Εμφύλιος ή εισβολή

Στρατεύματα των ΗΠΑ περιπολούν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν

Associated Press

Στρατεύματα των ΗΠΑ περιπολούν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΝΑ.--

Η συνεχιζόμενη, όλο και πιο σκληρή πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν προκειμένου να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του στα αυτόνομα εδάφη των φυλών, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, προκάλεσε χτες την ανταλλαγή φραστικών «πυρών» ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο πλευρών. Την αρχή έκανε ο άνθρωπος του Μπους για την Ευρασία - πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και προστατευόμενος του Μπρεζίνσκι - Ζαλμάι Χαλιλζάντ, νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα να κακοφορμίζει στο διηνεκές... Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί... Εάν οι Πακιστανοί δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα καταδιώξουμε εμείς τους τρομοκράτες» εντός του εδάφους τους, φέρεται να δήλωσε ο Χαλιλζάντ στη διάρκεια ομιλίας του σε «δεξαμενή σκέψης» στην Ουάσιγκτον, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Η απάντηση από τον Σεΐκ Αχμεντ Ρασίντ, υπουργό Πληροφόρησης του καθεστώτος υπό το στρατηγό-«Πρόεδρο» Μουσάραφ, ήταν πως «ούτε χρειαζόμαστε κανέναν στα εδάφη μας, ούτε μπορούμε να δώσουμε σε οποιονδήποτε την άδεια» να εισβάλει. «Οι δηλώσεις αυτές», πρόσθεσε, «είναι ανεύθυνες και μπορούν να προκαλέσουν πολιτικά προβλήματα για μας».

Η είδηση ότι χτες (κάποιοι) φύλαρχοι του Ουαζιριστάν, υπό τις πιέσεις της χούντας υπό δημοκρατικό μανδύα του Μουσάραφ, δέχτηκαν να «καταδιώξουν» τους αντιστεκόμενους στις επιχειρήσεις του στρατού του, δε φάνηκε να «πείθει» τους Αμερικανούς. Ουσιαστικά, όμως, η «ένταση των επιχειρήσεων» που αξιώνουν θέτουν θέμα εμφυλίου στο Πακιστάν, πράγμα που ο Μουσάραφ ξέρει πολύ καλά - αυτός είναι και ο λόγος που το καθεστώς του διστάζει...

Στο Αφγανιστάν, στο μεταξύ, ο Καρζάι κάλεσε χτες τους Αφγανούς να «συμμετάσχουν σε έναν ιερό πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Εφέτος, ο Χάμιντ Καρζάι - δηλώνει πως - θέλει να απαλλαγεί η χώρα από το 25% των καλλιεργειών παπαρούνας. Οι πολέμαρχοι που ελέγχουν το λαθρεμπόριο μάλλον δε γέλασαν με το ...χωρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ