Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προεκλογικές ζυμώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οσο το τέλος του πολέμου στο Ιράκ παραμένει άδηλο, οι Αμερικανοί μετρούν νεκρούς και το κυριότερο τίποτα δεν αποκρύβεται στο πλαίσιο του «εσωτερικού πολέμου», που μαίνεται σφοδρός, τότε οι δημοσκοπήσεις θα «φωτογραφίζουν» τις αρνητικές επιπτώσεις για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τελευταία δημοσκόπηση και οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν στην πλειονότητά τους - 53% - την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους στο Ιράκ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Pew Research Center», η οποία διενεργήθηκε μετά τη δολοφονία των τεσσάρων Αμερικανών εργολάβων. Οι αναλυτές σπεύδουν και αυτοί από τη μεριά τους να παρατηρήσουν ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού είναι σε ελεύθερη πτώση, τονίζοντας ότι μόλις το Γενάρη το 59% ενέκρινε την πολιτική του Μπους στο Ιράκ. Η εικόνα «δυσφορίας» συμπληρώνεται και από τα πρόσθετα στοιχεία της δημοσκόπησης, όπου η πλειοψηφία των Αμερικανών (57%) εκτιμά ότι ο Μπους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ το 44% πιστεύει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να επαναπατριστούν, εν αντιθέσει με το 32% του Γενάρη.

Πάντως, μία ισχυρή πλειοψηφία 57% εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν σωστή η απόφαση να γίνει πόλεμος κατά του Ιράκ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί ολοένα και πιο «επιθετικοί» στοχεύουν σε χώρους πιο ριζοσπαστικούς στο «πλαίσιο της απομάκρυνσης της ακροδεξιάς» από την εξουσία... Ετσι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «συνεννοηθεί» με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία Ραλφ Νέιντερ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Ο Νέιντερ θεωρείται από πολλούς η αιτία που οι Δημοκρατικοί έχασαν τις προεδρικές εκλογές του 2000, δεδομένου ότι στη Φλόριδα κέρδισε 97.488 ψήφους, όταν η εκλογή μεταξύ Μπους και Αλ Γκορ κρίθηκε για 537 ψήφους.

Πάντως, ο Ραλφ Νέιντερ δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τα δύο κόμματα και την κοινή εξάρτησή τους από τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ