Το ΕΣΡ μετατρέπεται και θεσμικά σε κυβερνητικό παράρτημα - Τον πλήρη κυβερνητικό εναγκαλισμό και έλεγχο θα έχει η λεγόμενη «ανεξάρτητη» αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο Δ. Ρέππας, ενώ με μεταβατική διάταξη του... - 2000-09-20 00:00:00.0"/> Το ΕΣΡ μετατρέπεται και θεσμικά σε κυβερνητικό παράρτημα - Τον πλήρη κυβερνητικό εναγκαλισμό και έλεγχο θα έχει η λεγόμενη «ανεξάρτητη» αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο Δ. Ρέππας, ενώ με μεταβατική διάταξη του... - 2000-09-20 00:00:00.0" /> Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Το ΕΣΡ μετατρέπεται και θεσμικά σε κυβερνητικό παράρτημα

Τον πλήρη κυβερνητικό εναγκαλισμό και έλεγχο θα έχει η λεγόμενη «ανεξάρτητη» αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο Δ. Ρέππας, ενώ με μεταβατική διάταξη του νομοσχεδίου ο υπουργός Τύπου «κρατά» τον τελικό λόγο για όλες τις τηλεοπτικές άδειες και για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, παρουσίασε χτες τις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο κυρίως αφορά στη συγκρότηση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο υπουργός για άλλη μία φορά υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο ενισχύεται η «ανεξαρτησία» και η «αυτοτέλεια» του ΕΣΡ. Το νομοσχέδιο, όμως, είναι ολοφάνερο ότι «ανατρέπει» πλήρως τις διακηρύξεις του υπουργού, αφού και μόνο ο τρόπος συγκρότησής του αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μία όντως ανεξάρτητη αρχή, αλλά μία αρχή, την οποία θα «κατακυριεύει».

Οι προθέσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, ήταν «ορατές» από τον περασμένο χρόνο στην προσπάθειά του ν' απομακρύνει τα κόμματα από το ΕΣΡ και να τοποθετήσει «προσωπικότητες». Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο υπουργός Τύπου και η κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το ΕΣΡ προκάλεσαν σειρά παραιτήσεων προέδρων και μελών του ΕΣΡ. Ο τρόπος με τον οποίο θα ορίζονται τα μέλη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Τύπου, είναι αποκαλυπτικός για το ότι η κυβέρνηση, σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, επιθυμεί να έχει μία «αρχή» την οποία ουσιαστικά θα εποπτεύει. Με το νομοσχέδιο το ΕΣΡ θα είναι 9μελές. Ο υπουργός Τύπου θα προτείνει στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή 18 προσωπικότητες, από τις οποίες η επιτροπή θα επιλέγει τις εννέα. Αξιοσημείωτα είναι τα «ποσοστά» της εκλογής, αφού ακόμη μπορούν να εκλέγονται και με σχετική πλειοψηφία. Στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται τα 3/5, στην τρίτη και την τέταρτη απόλυτη πλειοψηφία και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Παρέχει δηλαδή με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα ακόμη και «μονοκομματικής» επικράτησης στο διορισμό των μελών του ΕΣΡ.

Ο Δ. Ρέππας άλλωστε χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» για τη μη συμμετοχή μελών που θα υποδεικνύονται από όλα τα κόμματα και για μία αρχή που δε θα έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων, όπως ήταν φυσικό, δεν αρνήθηκε ότι πρέπει λόγο «να έχουν τα κόμματα ως κόμματα» και πως με το νομοσχέδιο προβλέπεται η «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση». Υποστήριξε ότι για τις προτάσεις που θα καταθέσει ο υπουργός Τύπου θα γίνει «ευρεία συζήτηση», στην οποία θα συμμετέχουν και αρμόδιοι φορείς, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αποδείξει πως οι προτάσεις δε θα έχουν «κομματικό» και κυβερνητικό χαρακτήρα.

Ενα ακόμη όμως αξιοσημείωτο του νομοσχεδίου είναι ο τρόπος παροχής τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών αδειών και συνδρομητικών αδειών. Ο Δ. Ρέππας στο νομοσχέδιο δίνει την αρμοδιότητα παροχής των αδειών στο ΕΣΡ. Με μεταβατική όμως διάταξη, ουσιαστικά, ο υπουργός Τύπου θα δίνει τις άδειες, αφού για άδειες που έχουν προκηρυχτεί και για το νέο ΕΣΡ θα ισχύσει ο νόμος που ισχύει σήμερα. Σ' ένα «διαπλεκόμενο», αλλά και άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ουσιαστικά εάν δοθούν οι άδειες, αυτές θα δοθούν από τον υπουργό Τύπου μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Δηλαδή, όλες οι «κρίσιμες» άδειες που αφορούν σε 153 τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων είναι και οι εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα υπογραφούν και θα δοθούν από τον υπουργό Τύπου. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς να έχουν την άδεια που προβλέπεται από το ΕΣΡ, αφού ο Δ. Ρέππας νομιμοποίησε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς με διάταξη στο νόμο για την ψηφιακή και επίσης πέρσι για προεκλογικούς λόγους όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, μειώνεται ο έλεγχος νομιμότητας από τον υπουργό Τύπου, ενώ το ΕΣΡ θα έχει δικό του προϋπολογισμό. Το ΕΣΡ στην πρώτη του συνεδρίαση θα εκλέξει τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο, οι οποίοι πλέον δε θα ορίζονται από τον πρόεδρο της Βουλής. Η διάρκεια της θητείας του ΕΣΡ θα είναι 4ετής. Η 4ετής θητεία ισχύει για τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και για τα 3 μέλη, ενώ για τα 4 μέλη κατόπιν κληρώσεων η θητεία θα είναι διετής. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στις συμβάσεις «αυτοελέγχου» και «αυτοδέσμευσης» που θα καταρτίσουν τα ΜΜΕ. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται όχι μόνο ο «αυτοέλεγχος», αλλά και η... δημιουργία από τα ΜΜΕ επιτροπών από προσωπικότητες, που θα ελέγχουν εάν τηρούνται οι κώδικες δεοντολογίας από τα ΜΜΕ!

Τέλος, περιλαμβάνεται και διάταξη για τα διαφημιστικά μηνύματα, που αφορά στους διαφημιστές και διαφημιζόμενους. Προβλέπεται η δημιουργία εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τον έλεγχο των διαφημιστικών μηνυμάτων πριν τη μετάδοσή τους.

Σε εκκρεμότητα επίσης, ως γνωστόν, βρίσκονται κυρωτικές αποφάσεις του ΕΣΡ, που αγγίζουν τις 30 και οι οποίες δεν έχουν υπογραφεί από τον υπουργό Τύπου. Ο Δ. Ρέππας και χτες επέμενε στη μη υπογραφή αποφάσεων για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την έμμεση διαφήμιση, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται στοιχεία για οικονομικό αντάλλαγμα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 200 εκατ. για έμμεση διαφήμιση στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ. Αποφάσεις, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, έχουν εκδοθεί για κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την 1-1-2000, ενώ για προηγούμενες, που για τον υπουργό τα στοιχεία ήταν ελλιπή, ο έλεγχος νομιμότητας δε θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέλος και για την «Interactive»(2002-11-13 00:00:00.0)
Την επόμενη βδομάδα η σύμφωνη γνώμη για τους «8»(2001-06-29 00:00:00.0)
Ασφυκτικός εναγκαλισμός του ΕΣΡ(2000-11-15 00:00:00.0)
«Σύμπλεγμα» ελέγχου και αδιαφάνειας(2000-11-08 00:00:00.0)
Βήματα... εφαρμογής(1997-12-19 00:00:00.0)
Στο "κέντρο" οι παραβιάσεις(1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ