Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς διεκδικεί η Αθήνα

Απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική της Δύσης έναντι της Γιουγκοσλαβίας η ελληνική κυβέρνηση, ξεπερνά κάθε όριο, αναζητώντας «ρόλο» στην προσπάθεια ανατροπής του Σλ. Μιλόσεβιτς, η οποία ενορχηστρώνεται από την Ουάσιγκτον.

Η Αθήνα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατύπωση της ωμής παρέμβασης που απηύθυνε η ΕΕ προς το γιουγκοσλαβικό λαό για να «ψηφίσει σωστά», κατά του Μιλόσεβιτς.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όχι μόνο υπεραμύνθηκε αυτών των επιλογών, αλλά προσπάθησε να πείσει ότι οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις παραμένουν σε καλό επίπεδο! «Ο δίαυλος επικοινωνίας με το Βελιγράδι, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι ανοιχτός και θα παραμείνει ανοιχτός, σε κάθε εξέλιξη. Κατά τα άλλα, η ΕΕ και εμείς - το έχει τονίσει ο κ. Παπανδρέου, κατά την εκεί επίσκεψή του, σε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γιουγκοσλαβίας και στον κ. Μιλόσεβιτς - ενδιαφερόμαστε οι εκλογές να γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες... Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τις χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό, ακριβώς, η θέση όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι αυτή: δημοκρατικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θα αποφασίσει». Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησε να απορρίψει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι... επιθυμία της κυβέρνησης είναι «η Γιουγκοσλαβία να είναι μία σύγχρονη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε, ώστε η πολιτική ζωή της γειτονικής και φίλης χώρας να εξομαλυνθεί απολύτως, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών Δημοκρατιών»...

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Τύπου επιφυλάχτηκε για το αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, είπε ο Δ. Ρέππας, αυτός που μπορεί να το διαμορφώσει είναι ο κυρίαρχος λαός της Γιουγκοσλαβίας, που θα ψηφίσει. Εφόσον, πραγματικά, οι εκλογές είναι δημοκρατικές, η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει θα είναι μια κυβέρνηση που θα τύχει της αναγνώρισης όλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικάνικο δανεικό «δώρο» στον Κοστούνιτσα... (2000-10-14 00:00:00.0)
Αμερικανικό τελεσίγραφο (2000-10-04 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα (2000-09-24 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνα αδιέξοδα οδηγείται η εξωτερική πολιτική (2000-09-21 00:00:00.0)
Ψηφίστε «σωστά» (2000-09-07 00:00:00.0)
«Αφισοκολλητές» του Γκορ και του Καραγιόργεβιτς! (2000-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ