Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε επικίνδυνα αδιέξοδα οδηγείται η εξωτερική πολιτική

Συνάντηση χτες του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη

Με απόλυτη σύμπνοια, όπως επιβεβαιώθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών - και επίτιμο πρόεδρο του ΝΑΤΟ για έναν χρόνο - η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να οδηγεί τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Το Γιουγκοσλαβικό, για την ακρίβεια η ελληνική συμμετοχή στον ανοιχτό εκβιασμό που διατυπώνει η Δύση στο γιουγκοσλαβικό λαό προκειμένου να ανατρέψει τον Μιλόσεβιτς, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συζήτησης πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει τις όποιες αντιδράσεις είναι δυνατό να εγείρουν οι επιλογές της, οι οποίες οδηγούν σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο και σε μια απαράδεκτη «λύση» στην Κύπρο.

Ο εκβιασμός

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τον εκβιασμό που διατυπώνει και η Αθήνα προς το γιουγκοσλαβικό λαό. «Η έννοια της δημοκρατίας, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, η προώθηση στην εξωτερική πολιτική των δημοκρατικών θεσμών, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, είναι βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι ελληνικές θέσεις δεν είναι καθόλου εξωπραγματικές ή κοσμοπολίτικες. Είναι πολύ απλές, αλλά βασικές. Είναι θέσεις αρχών και θα έλεγα αποτελεσματικές. Νομίζω δικαιώνεται η Ελλάδα με τις θέσεις της ως μια χώρα που προωθεί μια πολιτική αρχών, αλλά και που ζητά κάτι το πολύ απλό: Οτι οι λαοί σ' αυτή την περιοχή μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, να έχουν ισχυρή φωνή, να μην έχουν έξωθεν παρεμβάσεις, όταν οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν». Με άλλα λόγια, με αυτό που λέει ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας γίνεται - μαζί με τους δυτικούς συναδέλφους του - ο κριτής του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της Γιουγκοσλαβίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου καλεί τη Γιουγκοσλαβία να ακολουθήσει τον «ελληνικό δρόμο», προφανώς προς την κατεύθυνση που οδηγεί στην «αγκαλιά» της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ. «Το ίδιο μπορεί να γίνει και η Γιουγκοσλαβία, το ίδιο μπορούν να γίνουν και όλες οι άλλες χώρες στην περιοχή. Αρκεί όμως να ακολουθήσουν και αυτές ένα δρόμο που ακολούθησε η Ελλάδα, ένα δημοκρατικό δρόμο. Στηρίζουμε, λοιπόν, τις δημοκρατικές διαδικασίες στη Γιουγκοσλαβία. Και η Ελλάδα, θέλω να τονίσω, αναγνωρίζει κάθε αποτέλεσμα που είναι προϊόν αυτών των δημοκρατικών διαδικασιών».

Βέβαια, σε αυτό το σημείο ο Γ. Παπανδρέου, όπως και κανένας από τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην ΕΕ, δεν μπορεί να απαντήσει με ποιο μηχανισμό θα πιστοποιηθεί η εγκυρότητα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία. Στην ουσία, και ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι αν νικητής των εκλογών είναι ο Σλ. Μιλόσεβιτς τότε αυτό το αποτέλεσμα θα χαρακτηριστεί νόθο. Με σαφέστατο τρόπο, άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κλίντον προεξόφλησε ότι ο Μιλόσεβιτς θα «κλέψει» στις εκλογές!

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών είπε: «Ο σερβικός λαός θα αποφασίσει σύμφωνα με το δικό του τρόπο, τις δικές του επιλογές. Είναι δική του επιλογή τι θα αποφασίσει. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε, εφόσον ακριβώς το προϊόν των αποφάσεών του είναι δημοκρατικό, εάν δηλαδή οι διαδικασίες είναι δημοκρατικές, πρέπει να σεβαστούμε το όποιο αποτέλεσμα. Θέλω να το τονίσω αυτό. Τονίζω όμως ότι πρέπει να είναι και δημοκρατικές οι διαδικασίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ν. Μπερνς. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια ακόμη συνάντηση, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κ. Παπούλια, ο οποίος θα μεταβεί στο Βελιγράδι και θα παρακολουθήσει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το Κυπριακό

Ο Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, προφανώς για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η πολιτική της Αθήνας στη Λευκωσία. «Βασικό μέλημά μας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η επίλυση του Κυπριακού. Οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη ήταν αυτές που μας απασχόλησαν στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Θέλω να τονίσω ότι η ελληνική θέση παραμένει η ίδια για μια ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική λύση, σύμφωνα ακριβώς με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γι' αυτό το στόχο έχουμε συντονισμένη δράση με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, αλλά και με όλα τα κόμματα της Κύπρου έχουμε στενές επαφές για την προώθηση αυτής της συγκεκριμένης λύσης».

Σήμερα με τον Πρόεδρο

Ο κύκλος των επαφών του Γ. Παπανδρέου ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την έκφραση δυσφορίας που μεταφέρθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Κ. Στεφανόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει παραχωρήσει πολλά στην Τουρκία χωρίς ανάλογα ανταλλάγματα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών, «όλως τυχαία», ρωτήθηκε γι' αυτή τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είχε γίνει προ δεκαπενθημέρου. Ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να πει ότι η Ελλάδα με τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι κατάφερε πολλά και για το Κυπριακό και για τα Ελληνοτουρκικά, αφού, όπως ισχυρίστηκε, η Τουρκία βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ