Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Πληθωρισμός: Ο χειμώνας απειλεί...

Στο 2,3% έκλεισε ο πληθωρισμός στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» τον περασμένο Αύγουστο. Σημείωσε, μάλιστα, μικρή πτώση (κατά 0,1%) σε σχέση με τον Ιούλη. Αυτή η πτώση ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στις πιέσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τη μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οι κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή την περίοδο δείχνουν πόσο μακριά απ' την πραγματικότητα βρίσκονται αυτές οι εκτιμήσεις. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η πορεία του πληθωρισμού βρίσκεται σαφώς εκτός των προβλέψεων και των στόχων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2% στο τέλος της χρονιάς. Αν υπολογίσει κανείς ότι στους επόμενους μήνες, οι ανάγκες για καύσιμα θα αυξηθούν τότε θεωρείται βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» θα υπερβεί το 2,5%.

Ασφαλώς κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει τις δικαιολογίες των ιθυνόντων της ΕΕ πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ. Η υψηλότατη φορολογία που επιβάλλουν τα κράτη - μέλη και τα υπερκέρδη των εταιριών είναι οι υπεύθυνοι.

Αξίζει, όμως, να τονιστεί ότι οι όποιες συνέπειες από το πετρέλαιο και το δολάριο δε μοιράζονται σε ίσα μερίδια μεταξύ των κρατών - μελών. Οι χώρες- εξαγωγείς όπως η Γερμανία έχουν μικρότερο πληθωρισμό, ενώ χώρες- εισαγωγείς όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν αυξανόμενο πληθωρισμό. Αλλο ένα σημάδι για την «ισοτιμία» των σχέσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ