Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΣ
Τα «ρέστα» ζητάει ο Δ. Ρέππας...

«Σκοπιμότητες» βλέπει ο υπουργός Τύπου για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η «σκοπιμότητα» όμως ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και στον υπουργό Τύπου που επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού ουσιαστικά τα μέλη του θα προτείνονται από τον υπουργό Τύπου και θα «εγκρίνονται» από την κυβέρνηση.

Για άλλη μια φορά χτες προκλητικά ο Δ.Ρέππας, επιτέθηκε στο ΕΣΡ με τη σημερινή του μορφή, στην οποία συμμετέχουν μέλη που έχουν υποδειχτεί από όλα τα κόμματα της Βουλής, μιλώντας για πολλοστή φορά για «διακομματικό» όργανο. Αλλωστε, πάνω σε αυτή την άποψή του και ενώ είχε έρθει πολλές φορές σε ρήξη με το ΕΣΡ και ήταν αιτία της κρίσης που πέρασε το ΕΣΡ, «στηρίζει» τη θέση του και τις διατάξεις του, για συμμετοχή «προσωπικοτήτων». Βάλλει για μία ακόμη φορά κατά μελών του ΕΣΡ, λέγοντας μάλιστα ότι «έφθαναν στο σημείο» να εκδίδουν ανακοινώσεις «με το Γραφείο Τύπου του κόμματος που ανήκουν». Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για την προσπάθεια που κατέβαλε να ελέγξει το ΕΣΡ, να τροποποιεί αποφάσεις ή να μην τις υπογράφει θεωρώντας ότι δεν είναι νόμιμες, να εστιάζει την κρίση που ξέσπασε στο ΕΣΡ στο θέμα των «έμμεσων διαφημίσεων». Οταν είναι γνωστό ότι πρόεδροι, αντιπρόεδρος και μέλη του ΕΣΡ παραιτήθηκαν γιατί το ΕΣΡ δεν είχε θεσμική ανεξαρτησία και ο υπουργός ουσιαστικά μέσω της μη υπογραφής αποφάσεων παρενέβαινε στο έργο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας όταν παραιτήθηκε τόνισε ότι προέβη στην πράξη αυτή γιατί δε θέλει να συμπράξει «διά της ανοχής» του, σε μια «πρακτική αυθαίρετου περιορισμού των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».

Ο Δημήτρης Ρέππας και η κυβέρνηση, για να είναι «καλυμμένοι», στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται επέλεξαν ν' απαλλαγούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσουν ένα «καθαρόαιμο» φιλοκυβερνητικό ή κυβερνητικό ΕΣΡ, το οποίο θα έχει τον κατ' άλλα «ανεξάρτητο» μανδύα, αφού θα του έχουν δοθεί μία σειρά αρμοδιοτήτων. Αρμοδιότητες όμως την πολιτική των οποίων θα χαράζει ο ίδιος ο υπουργός Τύπου.

Τολμά, επίσης, ο Δ.Ρέππας να υποστηρίζει ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το ΕΣΡ να συγκροτείται με τέτοιο τρόπο, ο οποίος να εξασφαλίζει «μεν ευρεία συναίνεση», όσον αφορά τις διαδικασίες συγκρότησής του», αλλά να είναι και ανεξάρτητη αρχή όταν τα μέλη που προτείνει ο ίδιος ο υπουργός μπορούν να εγκριθούν από τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και με σχετική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ