Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γερακίνες κι αετοί της λευτεριάς

«Δώστου κλώτσο να γυρίσει,

παραμύθι ν' αρχινήσει.

Κόκκινηκλωστή δεμένη,

στην ανέμητυλιγμένη»

Κόκκινη κλωστή, ματοβαμμένη, που διαπερνά την ιστορία, που συνδέει το χτες με το σήμερα, που σηματοδοτεί την κατεύθυνση.

ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ, μισόν και πάνω αιώνα από τώρα, που άγουρα παιδιά, αετοί, γερακίνες και αετόπουλα της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, πολεμούσαν και τραγουδούσαν. Πεινασμένα, ξυπόλυτα παιδιά που όρθωσαν το λιγνό ανάστημά τους στα φασιστοκίνητα άρματα της καταστροφής. Ηταν αυτά που κράτησαν ψηλά την προμηθεϊκή φλόγα της αντίστασης, οι αιματοδότες των αγώνων, για να δέσουν καρπούς οι ελπίδες της λευτεριάς.

Ηταν τότε, που με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, γράψαμε το πρώτο τραγούδι των νιάτων, σε δικούς μου στίχους και σε μουσική του Αργύρη Κουνάδη:

Φλόγα του '21 η ΕΠΟΝ συνεχιστής /

στου λαού μας τον αγώνα γίνεται εκδικητής.

Σε βουνά και σε λαγκάδια, σε απάτητες
κορφές, λυγεροί σαν τα ζαρκάδια /

σκαρφαλώνουμε πλαγιές.

Μες στις πόλεις, τα χωριά μας, νέες
και παιδιά, ΠΟΛΕΜΑΜΕ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ

ΦΕΡΝΟΜΕ τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς,
της προκοπής, κι η ειρήνη θα στεριώσει,

ως την άκρια της Γης.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη...».Ηταν τότε, είναι τώρα. Εκείνοι οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας, μάτωσαν, αλλά δε συμβιβάστηκαν, δε γονάτισαν, δεν προσκύνησαν. Δεν αλώθηκαν και δεν εκπορνεύτηκαν.

Είσαστε εσείς τώρα, παλικάρια της ΚΝΕ, κορίτσια και αγόρια, που συνεχίζετε τον πραγματικό αγώνα «του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού», κατά της νέας βαρβαρότητας. Στα δικά σας και τα δικά μας αχνάρια πατάμε σ' αυτό το χώμα που είναι δικό μας και δικό σας.

«Πολεμάμε και τραγουδάμε», μαζί σας λεβέντες της ΚΝΕ, το νεοφασισμό της νέας αταξίας, για τη συσπείρωση και την ενότητα στη δράση, για την «υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό», όπως ανέφερε και το δεύτερο άρθρο του Καταστατικού της ΕΠΟΝ.

Αϊντε τώρα και το ριζίτικο:

Πότε θα κάνει ξαστεριά, να φύγουν

τα μολυσμένα σύννεφα που σωρεύονται.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ