Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατούν παράνομα επιδοτήσεις παραγωγών σίτου

«Μπαλάκι» μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας και  της Νομαρχίας έχουν γίνει εκατοντάδες παραγωγοί σιτηρών του Ν. Βοιωτίας, καθώς επί μήνες  τους παρακρατούν και  δεν πληρώνουν επιδοτήσεις του 1999!

Χωρίς λόγω και αιτία παρακρατούν από εκατοντάδες παραγωγούς σίτου του νομού Βοιωτίας επιδοτήσεις του προηγούμενου έτους...

Οι τελευταίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τεράστια προβλήματα από τις εξοντωτικές τιμές που επιβάλλει Ευρωπαϊκή Ενωση στα σιτηρά. Εχουν να αντιμετωπίσουν και τον κυβερνητικό «τσαμπουκά» που, σε συνεργασία αυτή τη φορά, με τη Νομαρχία Βοιωτίας, λίγους μήνες πριν από το 2001, παρακρατεί επιδοτήσεις του 1999. Είναι και αυτός ένας τρόπος, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάζει μειωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα στους Λεγεωνάριους των Βρυξελλών.

Η ιστορία ομηρίας των παραγωγών σταριού από το υπουργείο Γεωργίας και τη Νομαρχία, έχει ως εξής. Το φθινόπωρο του 2000, κλιμάκια γεωπόνων της Νομαρχίας Βοιωτίας, πραγματοποίησαν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι αριθμός των στεμμάτων που είχαν δηλωθεί ότι καλλιεργήθηκαν με σιτηρά ήταν και πραγματικά ή υπήρχαν περιπτώσεις εικονικών - μη πραγματικών - δηλώσεων με σκοπό την απόσπαση παράνομων επιδοτήσεων.

Για διάφορους λόγους, όχι κατ' ανάγκην μη σύννομους, πολλοί παραγωγοί απορρίφθηκαν από το δικαίωμα των επιδότησης. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, εκείνοι που απορρίφθηκαν από τις επιτροπές των γεωπόνων, είχαν το δικαιώματα της υποβολής ένστασης κατά της απόφασης απόρριψης, το οποίο και άσκησαν. Με βάση τις ενστάσεις αυτές, κλιμάκια γεωπόνων πραγματοποίησαν στις αρχές της ανοιξης του 2000 νέους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν το βάσιμο ή μη των λόγων εκείνων που ζητούσαν επανεξέταση. Και όπως είναι φυσικό, ορισμένοι απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά, ορισμένοι όμως δικαιώθηκαν. Και αυτοί είναι εκατοντάδες. Και από το σημείο αυτό αρχίζει η ταλαιπωρία τους. Κατ' αρχάς, ο ρυθμός των επανελέγχων, έγιναν με πολύ αργούς ρυθμούς. Στα παράπονα που διατυπώθηκαν, οι αρμόδιοι της Νομαρχίας απάντησαν ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ οι υπάρχοντες γεωπόνοι πολυαπασχολούνταν και σε άλλος τομείς. Οταν η διαδικασία αυτή τελείωσε (αρχές καλοκαιριού) καθυστερούσε η αποστολή των καταστάσεων με τα ονόματα των καλλιεργητών στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, προκειμένου οι πρώτοι να πληρωθούν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους της Νομαρχίας Βοιωτίας, αυτοί ζητούσαν... υπομονή και... κατανόηση. «Φέτος έχουμε αργήσει λίγο» δήλωναν με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Το υπουργείο Γεωργίας - οι αρμόδιοι υπάλληλοι - δήλωναν άγνοια και για την ύπαρξη του προβλήματος. Με αυτά και με αυτά, τελειώνει και ο Σεπτέμβρης και οι νόμιμες επιδότησης του 1999, δεν έχουν δοθεί ακόμα στους καλλιεργητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ