Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πειθαρχία στην ΕΕ και τις ΗΠΑ

Με τις επιλογές των ΗΠΑ, της ΕΕ και της κυβέρνησης Σημίτη ευθυγραμμίζεται η ηγεσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις ιμπεριαλιστικές και τυχοδιωκτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία ας σημειωθεί είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η ηγεσία της ΝΔ δεν εκφράζει την παραμικρή ούτε καν φραστική αντίρρηση στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ενόψει των εκλογών. Το μόνο που την ενδιαφέρει και από αυτή την οπτική γωνία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση είναι «η υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων» στην περιοχή και η προώθηση του πρωταγωνιστικού ρόλου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή συζήτηση στην ΕΕ δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα ούτε από τον Κ. Καραμανλή ούτε από τα άλλα ηγετικά στελέχη, γεγονός που υποδηλώνει με σαφήνεια ότι η ηγεσία της ΝΔ προσφέρει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη, έχοντας επιλέξει την πειθαρχία και τη συμμόρφωση με τη γραμμή των Ευρωπαίων «εταίρων».

Κατά τα λοιπά, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, για τις οποίες ο Κ. Καραμανλής περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία του, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς, αλλά στο «διά ταύτα» δε διαφοροποιείται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ειδικότερα για το Κυπριακό υποστηρίχτηκε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δυσχεραίνουν τις κινήσεις της κυπριακής, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνεται η αρχική ανησυχία της ΝΔ ότι στο Ελσίνκι η κυβέρνηση «δέχτηκε κείμεναμ τα οποία, εν τέλει, στρέφονται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του ανέφερε ότι «διαπιστώνει μια νοοτροπία ανιστόρητου κοσμοπολίτη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση» και επέρριψε την ευθύνη προσωπικά στον Κ. Σημίτη.

Στη συνεδρίαση απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Κεφαλογιάννη για πρόταση μομφής σε βάρος του Γ. Παπανδρέου, ενώ υιοθετήθηκε πρόταση του Γ. Βαρβιτσιώτη να ζητηθεί η σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένου να κληθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ