Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Γεύση» από συνέδριο

Στη συνεδρίαση της ΕΕ, χτες, εκδηλώθηκαν οι διαφορετικές επιδιώξεις των αντιμαχόμενων ομάδων

«Πρόγευση» από την εσωκομματική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει ενόψει του συνεδρίου έδωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών. Στην πραγματικότητα φάνηκαν οι διαφορετικές επιδιώξεις των αντιμαχόμενων ομάδων μπροστά στο συνέδριο και επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της Ντ. Μπακογιάννη να παρέμβει αποφασιστικά στα εσωκομματικά πράγματα ως «ο άλλος πόλος». Η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε χτες για «διαδικαστικά» θέματα επιβεβαιώνει την επιδίωξη του Κ. Καραμανλή να διασφαλίσει την κυριαρχία του στο συνέδριο και για το σκοπό αυτό να ελέγξει τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη στη χτεσινή συνεδρίαση ζήτησε να ανοίξουν οι κατάλογοι για να εγγραφούν νέα μέλη που θα ψηφίσουν για το συνέδριο με το σκεπτικό ότι πρέπει να «κεφαλαιοποιήσει» το 43% της ΝΔ στις εκλογές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα ότι το κόμμα «έχει ανοιχτές τις πόρτες του». Με την πρότασή της συμφώνησαν οι Μιχαλολιάκος και Βελισάρης, αλλά την απέρριψε ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας να εφαρμοστεί το Καταστατικό, το οποίο δεν επιτρέπει στα νέα μέλη (που έχουν ένα εξάμηνο στο κόμμα) να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές. Επίσης, η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε «πολυτασική» σύνθεση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει τη διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων. Ο Κ. Καραμανλής απάντησε προτείνοντας ως πρόεδρο της 13μελούς επιτροπής τον Τζ. Τζαννετάκη, πρόταση με την οποία συμφώνησε η πρώην υπουργός, η οποία είδε να ικανοποιείται το βασικό της αίτημα δηλαδή η αναγνώριση, έμμεσα έστω, της ύπαρξης και λειτουργίας των τάσεων μέσα στο κόμμα. Η Ντ. Μπακογιάννη δε δίστασε να θέσει το ζήτημα που έχει προκληθεί στην ΟΝΝΕΔ, όσον αφορά τον τρόπο που διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές, ζητώντας να επιδειχτεί προσοχή.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών. Η επαναβεβαίωση εγγραφής μελών θα γίνει μέχρι τις 18 Οκτώβρη, οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων στις τοπικές οργανώσεις από 5 μέχρι 30 Νοέμβρη, ενώ οι εκλογές στις νομαρχιακές από 1 -20 Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία της ΝΔ εκτός από τα εσωκομματικά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει και τις «αποσχιστικές τάσεις» που εκδηλώνονται στην «περιφέρειά» της. Χτες ήταν η σειρά του Στ. Μάνου, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιντερνετική πύλη του «Φλας», ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ έσπευσε να προαναγγείλει ότι το πιθανότερο είναι πως το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές, χωρίς όμως να αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, αν και εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο ο Δ. Αβραμόπουλος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευχής έργο να κάνει κάτι ο κ. Αβραμόπουλος» γιατί θα συνέβαλε «στο να ταρακουνήσει το σύστημα». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στ. Μάνου είπε ότι είναι ότι «πάντα υπάρχει συνεργασία» με τον κόμμα του πρώην υπουργού.

Παράλληλα, συντηρείται το θέμα της επιστροφής του Α. Σαμαρά, παρά την πρόσφατη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «δεν τίθεται θέμα», γεγονός που δεν είναι άσχετο από τη γενικότερη εσωκομματική διαμάχη. Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, σε συνέντευξή του χτες στην αθλητική εφημερίδα «Φως των Σπορ» απαντώντας στην ερώτηση ποιοι τον υπονόμευαν, όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ επιρρίπτει για πρώτη φορά ευθέως τις ευθύνες «στον σκληρό πυρήνα των μητσοτακικών», ενώ επανέλαβε τη θέση του για επιστροφή του Α. Σαμαρά. Επίσης, θεωρεί απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά του Θ. Ρουσόπουλου, τον οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ