Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο ΝΑΤΟικό τραπέζι

Σε αποτίμηση της πορείας που ακολουθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας θα προχωρήσουν σήμερα, στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα της συζήτησης. Για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στη Γιουγκοσλαβία, η ανησυχία της Αθήνας είναι έκδηλη, καθώς εκτιμά ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και στην οποία συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας είναι αδιέξοδη και θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα αμέσως μετά τις γιουγκοσλαβικές εκλογές.

Για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση «αισθάνεται» περισσότερο ήσυχη, κατ' αρχήν γιατί η πολιτική που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα κοινών σχεδιασμών και αποφάσεων μετά από στενή συνεργασία του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.

Υπό την έννοια αυτή, η παραμονή του Γλ. Κληρίδη στις συνομιλίες, έστω κι αν αυτό βοηθά στην εμπέδωση της έμμεσης αναγνώρισης που πρόσφερε στον Ντενκτάς ο ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν κάτι το οποίο επιδίωξε και, ως ένα βαθμό, επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μη διαταραχτεί η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με «βοήθεια» αυτήν την ατμόσφαιρα, η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια διαδικασία διαλόγου, για τα ζητήματα υψηλής πολιτικής που εγείρει η Αγκυρα στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα και τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα κατατεθεί περί το τέλος του μήνα ο κατάλογος με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητηθούν. Με τον τρόπο αυτό, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, σχηματίζεται ένας αποδεκτός από την Αθήνα κατάλογος, που θίγει μείζονος σημασίας ζητήματα, καθώς οι τουρκικές προτάσεις για τα ΜΟΕ περιγράφουν με ακρίβεια πολλές από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ή, τουλάχιστον, πριν υιοθετηθούν, απαιτούν απαντήσεις για το καθεστώς στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ