Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστε «σωστά»
  • Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας από τη γιουγκοσλαβική πλευρά  «ομαλή διεξαγωγή των εκλογών»
  • Νέα εκδήλωση των «αισθημάτων» της γιουγκοσλαβικής πλευράς

Η παρουσία και μόνο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι, περιγράφει το «μήνυμα» που η Αθήνα επιθυμεί να επιδώσει στο γιουγκοσλαβικό λαό: «Ψηφίστε σωστά» και οπωσδήποτε σε καμιά περίπτωση υπέρ του Μιλόσεβιτς.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες αναμειγνύεται άμεσα στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Γιουγκοσλαβίας κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική προσπάθεια για «συσπείρωση» των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενάντια στο Μιλόσεβιτς. Αυτό ήταν και η αιτία των τριβών που χαρακτηρίζουν τον τελευταίο καιρό τις ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δε φαίνεται να ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει προ πολλού διαλέξει πλευρά.

Στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζ. Γιοβάνοβιτς και τον Σλ. Μιλόσεβιτς , θα ζητήσει να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα το ζητά αυτό γιατί έχει λόγο για τις εξελίξεις στην περιοχή, έχει ευθύνη και κυρίως έχει συμφέροντα, τα οποία θίγονται από την αστάθεια.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η Αθήνα, για την αστάθεια ευθύνεται το Βελιγράδι (αυτό το διατύπωσε απερίφραστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης πρόσφατα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης), το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών, την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης και την παγίωση μιας δημοκρατικής πολιτικής ζωής.

Είναι προφανές, ότι η «παράδοση» ενός τέτοιου «μηνύματος» «αυτοπροσώπως» από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, δυο βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, είναι όχι μόνο άκομψη ενέργεια αλλά ταυτόχρονα και ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αθήνα, πάντως, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται γι' αυτό καθώς δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα, όπως: Ποιος άραγε θα πιστοποιήσει την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος στη Γιουγκοσλαβία; Τι έκαναν η Αθήνα και οι υπόλοιποι ανησυχούντες Ευρωπαίοι όταν οι Αμερικανοί υπονόμευαν την προσπάθεια αποστολής διεθνών παρατηρητών; Γιατί, άραγε, αυτό το «ενδιαφέρον» της Αθήνας για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εκδηλώθηκε τώρα, μέσα στην προεκλογική περίοδο;

Ολα αυτά τα ερωτήματα ίσως τεθούν σήμερα στον Γ. Παπανδρέου από τη γιουγκοσλαβική πλευρά. Ισως και όχι. Το Βελιγράδι, πάντως, φρόντισε να δείξει έμμεσα τη δυσφορία του για την επίσκεψη Παπανδρέου και το περιεχόμενό της, υποχρεώνοντας το αεροσκάφος που τον μετέφερε να «κόβει βόλτες» επί δέκα λεπτά πάνω από το αεροδρόμιο, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε προφτάσει να ετοιμάσει την επίσημη υποδοχή.

Από την άλλη μεριά, ο φόβος του διαμελισμού υποχρεώνει τα Σκόπια να είναι πρόθυμοι παραλήπτες του «ελληνικού μηνύματος». Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκιέφσκι και στη συνέχεια δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «είναι στρατηγικής σημασίας». Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης και με τον ηγέτη των «αλβανοφώνων».

Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα μεταφέρει το... μήνυμά του στο Κόσσοβο και στο Μαυροβούνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Τηλ. Χυτήρης όταν ρωτήθηκε αν ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με παράγοντες της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, την ίδια ώρα, μοιραζόταν από την ελληνική πρεσβεία του Βελιγραδίου το πρόγραμμα των επαφών του υπουργού, στο οποίο περιλαμβάνεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της εκεί αντιπολίτευσης...

Επίσης στις απαντήσεις που έδωσε ο Τηλ. Χυτήρης, προσπάθησε να παρουσιάσει το «μαύρο - άσπρο» σχετικά με τις κυριακάτικες δηλώσεις του Κ. Σημίτη κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε (!) ότι ο πρωθυπουργός επενέβη στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας και ότι ουσιαστικά προέτρεψε σε ανατροπή του Μιλόσεβιτς! «Αυτή είναι δική σας ερμηνεία» (!) απάντησε ο υφυπουργός Τύπου στους δημοσιογράφους...

Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Γιουγκοσλαβία δε συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της, παρ' ότι γίνεται ενόψει των εκλογών. Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς, είπε ότι ο τελευταίος είναι «ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας» για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τον... ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας».

Οσον αφορά το προχτεσινό περιστατικό με το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Ν. Υόρκη, δε δέχτηκε ότι ήταν «καψώνι» των Γιουγκοσλάβων στον Κ. Σημίτη η άρνησή τους να διέλθει από τη χώρα τους και επέμεινε πως επρόκειτο για «ευθύνη υπηρεσιακή της ΟΑ»...

Τέλος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ο υφυπουργός Τύπου δήλωσε ότι οι «εταίροι» της ΕΕ είναι ενήμεροι, για το περιεχόμενο του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στη Γιουγκοσλαβία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» (2005-10-06 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ της «αμερικανίλας»! (2004-09-17 00:00:00.0)
Μόνοι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες (2001-06-28 00:00:00.0)
Αμερικανικό τελεσίγραφο (2000-10-04 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς διεκδικεί η Αθήνα (2000-09-20 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σενάρια για εκτόνωση της κρίσης (1997-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ