Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πυκνώνουν τα σενάρια για εκτόνωση της κρίσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στην τελική ευθεία λήψης αποφάσεων με σκοπό την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης φαίνεται να βρίσκεται ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το επικρατέστερο "σενάριο" σημαντικής μερίδας ανεξάρτητων εφημερίδων του Βελιγραδίου φέρει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διερευνά τρόπους προκειμένου να ανέβει στον προεδρικό θώκο της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και να προκηρύξει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Σερβία τον προσεχή Μάρτη. Αιχμές για τέτοιες εξελίξεις άφησε με χτεσινές δηλώσεις του και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Σερβίας.

Οι εφημερίδες "Νάσα Μπόρμπα" και "Ντέντελνι Τελεγράφ" υποστηρίζουν ότι επήλθε "μυστική συμφωνία" μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου προκειμένου να γίνει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει ότι το Μάρτη θα προκηρυχτούν κοινοβουλευτικές, προεδρικές και επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική κρίση στη Σερβία και να εκτονωθούν οι πιέσεις από ορισμένους πολιτικούς κύκλους του Μαυροβουνίου που διαφωνούν με τους σημερινούς χειρισμούς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η "Ντέντελνι Τελεγράφ" προβλέπει ότι ο Μιλόσεβιτς ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα μπορεί να αναδιοργανώσει και να ελέγχει περισσότερο το γιουγκοσλαβικό στρατό και να απομακρύνει τον σημερινό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο, ο Μιλόσεβιτς θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει - έστω και μερικώς - τους φοιτητές, υποχρεώνοντας τον Ντραγούτιν Βελίτσκοβιτς, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Τις παραπάνω καταιγιστικές ενδεχόμενες εξελίξεις φάνηκε να επιβεβαιώνει με χτεσινές δηλώσεις του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που ολοκλήρωσε τετραήμερες επαφές στο Βελιγράδι.

"Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς μάς διαβεβαίωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα διατυπωθούν προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι οι "προτάσεις αυτές θα γίνουν σε πνεύμα διαλόγου μεταξύ των κυριότερων ποιοτικών δυνάμεων με γνώμονα το συμφέρον της χώρας".

  • Απεργία των εκπαιδευτικών ξεκίνησε χτες σε πολλές μεγάλες σερβικές πόλεις, με βασικό αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων μισθών. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΒΕΤΑ", η απεργία είχε μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο Νόβι Σαντ, αλλά και στη Βοϊβοντίνα, το Βελιγράδι και Κάτσακ.

Οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη και ζητούν την τακτική καταβολή και αύξηση των αποδοχών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ