Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Και νομική έγκριση της αποπομπής Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέψευσε και την τελευταία ελπίδα της Μπεναζίρ Μπούτο, κρίνοντας ως "συμβαίνουσα" με το Σύνταγμα την απόφαση του Προέδρου Φαρούκ Λεγκάρι να την αποπέμψει την 5η Νοέμβρη από την πρωθυπουργία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την κανονική διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 3 Φλεβάρη.

"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να τεκμηριώσουν διαφθορά, νεποτισμό και κακοδιαχείριση", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σατζάντ Αλί Σαχ, στο πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε την 13η του Γενάρη, μετά από την έφεση της Μπούτο η οποία απαιτούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Λεγκάρι.

Με έξι στις επτά ψήφους το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι δικηγόροι του Λεγκάρι παρουσίασαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, παρέμβαση σε δικαστικές αποφάσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δικαστών, κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων από την Μπούτο.

Η Μπούτο αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τον Λεγκάρι ότι απέπεμψε την κυβέρνησή της για να τεκμηριώσει δικές του υπερεξουσίες. Αποκάλεσε "άδικη" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου, αλλά τόνισε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη γι' αυτήν: "δεν περίμενα Δικαιοσύνη", είπε.

Κατά αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί της Μπούτο συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αλλά δεν υπήρξαν ακριβείς πληροφορίες για τραυματισμούς ή συλλήψεις. Σχεδόν αμέσως, εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή του κτιρίου, αποτρέποντας μια πιθανή εισβολή των οπαδών της Μπούτο σε αυτό.

Η έφεση της Μπούτο απώτερο σκοπό είχε να ανακτήσει η πρώην πρωθυπουργός την εξουσία και να ακυρώσει τις πρόωρες εκλογές. Κατά τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της "Μουσουλμανικής Λέγκας" του άλλοτε πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προηγείται του "Κόμματος του Λαού" της Μπούτο από 20% ως 40%.

Οπως ειρωνικά σημειώνει η ανταποκρίτρια του CNN, Ανίτα Πράταπ, η κυβέρνηση του Σαρίφ είχε καταπέσει το 1993 εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ