Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική προτεραιότητα οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες

Την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών φαίνεται ότι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον, που διακηρύττει σε κάθε δυνατό τόνο ότι η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από την επίτευξη "ολικής" συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία για το σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους του κυβερνητικού σχηματισμού στο Ισραήλ, χωρίς, όμως, να υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο.

"Κεφαλαιώδες θέμα" χαρακτήρισε τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ και Συρίας ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον, σε χτεσινές του δηλώσεις, εξέφρασε την άποψη ότι μόνο η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία μπορεί να διασφαλίσει συνολική ειρήνη στην περιοχή. Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος διατύπωσε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για την επίτευξη προόδου στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα "εργαστούν ιδιαιτέρως προς την κατεύθυνση αυτή", κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη θέληση και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.

Η "επιθυμία" του Μπιλ Κλίντον, όμως, δε φαίνεται να βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνη τη Δαμασκό. Ο Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε, χτες, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο άμεσης επανέναρξης των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων. Ο Σύρος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι "η Δαμασκός δε θα υποκύψει σε καμία πίεση, εφόσον η υπόθεση αφορά τα εδάφη και την υπερηφάνειά της" και διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, που αναφέρονται σε έναρξη συνομιλιών εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, χαρακτηρίζοντάς τα "άρθρα παραπλάνησης της ισραηλινής κοινής γνώμης".

Από την πλευρά του, το Ισραήλ, αν και μέσω του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει έτοιμο και πρόθυμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαψεύδει την ύπαρξη ανεπίσημης συμφωνίας ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος και της συριακής ηγεσίας. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ελιάχου μπεν Ελισάρ, ο οποίος τόνισε ότι ουδέποτε Ισραηλινός αξιωματούχος, ακόμα και σε ανεπίσημο επίπεδο, δε συμφώνησε να επιστραφούν τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία ως αντάλλαγμα την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως υποστηρίζει η συριακή ηγεσία. Βέβαια, όταν είχε πρωτογίνει γνωστή η μυστική αυτή συμφωνία, ούτε ο Ισραηλινός επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τη Συρία Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς, ούτε ο ίδιος ο Σιμόν Πέρες είχαν διαψεύσει την είδηση.

Κανένα νέο στοιχείο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εισαγγελική και αστυνομική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον στη θέση του γενικού εισαγγελέα, στις αρχές Γενάρη, από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της ισραηλινής Δικαιοσύνης, κανένα νέο στοιχείο δεν έχει προκύψει, μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, διορίστηκε, χτες, μετά την ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητάς του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αντικαταστάτης του Ρόνι Μπαρ Ον, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρ Ον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού εισαγγελέα, ώρες μετά το διορισμό του, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε σχετικά με τις συνθήκες ανάδειξής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ