Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NOMΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΕΧΥΡΑ
Ενισχύει τα μονοπωλιακά συγκροτήματα

Λ. Κανέλλη: Το ενέχυρο, ευκαιρία των μεγάλων να απορροφήσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Ρυθμίσεις που θα ευνοήσουν τους μεγαλοκαρχαρίες και θα αποβούν τελικά σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «συμβάσεις επί κινητών ή απαιτήσεων υποκείμενες σε δημοσιότητα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, θα μπορεί πλέον να ορίζεται ενέχυρο σε κινητό πράγμα και χωρίς παράδοση της κατοχής του με έγγραφη συμφωνία ενεχυριαστή και δανειστή. Στην ενεχυρασία δεν υπόκεινται χρήματα και αξιόγραφα ενώ θα υπόκεινται σε αυτήν υπό προϋποθέσεις, ακόμα και μελλοντικά πράγματα.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, αναπτύσσοντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος είπε ότι θα οδηγηθούμε σε ενίσχυση του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το ενέχυρο χωρίς παράδοση του πράγματος, θα φανεί στην αρχή ως ανάσα για τους μικρομεσαίους αλλά θα οδηγήσει γρήγορα στην παγίδευσή τους.

Τόνισε ότι κρύβονται και παγίδες όπως για παράδειγμα με τα πνευματικά δικαιώματα και το κυμαινόμενο ενέχυρο και υπογράμμισε: Ενας μικρός ανεξάρτητος δημιουργός που θέλει να κάνει μία ταινία και δεν έχει λεφτά ή ένας συγγραφέας, θα ενεχυριάζουν το προϊόν τους προκειμένου να βρουν αίθουσα για την ταινία τους ή εκδότη για το βιβλίο τους.

Αλλωστε, είπε η Λ. Κανέλλη, έχουμε το παράδειγμα του «δημιουργικού φοιτητικού δανείου» που είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτό ο φοιτητής παίρνει δάνειο για τις σπουδές του και ο δανειστής έχει απαιτήσεις από το επιστημονικό προϊόν που θα παράγει μελλοντικά ο φοιτητής.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για δημοσιότητα των διαδικασιών μέσω της τήρησης βιβλίων στα υποθηκοφυλακεία, παρατήρησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι πρακτικά αδύνατο με τη σημερινή κατάσταση των υποθηκοφυλακείων. Καταλήγοντας δε, υπογράμμισε ότι το ενέχυρο είναι η ευκαιρία των μεγάλων να απορροφήσουν την εφευρετικότητα των μικρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο νόμο - έκτρωμα για την Υγεία (2012-03-07 00:00:00.0)
Δανείζονται μεταξύ τους με ...ενέχυρο το λαό! (2012-02-21 00:00:00.0)
Απάντηση στη διεθνή του κεφαλαίου (2010-06-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-04-14 00:00:00.0)
Σε κατεύθυνση πλήρους εμπορευματοποίησης (2002-09-11 00:00:00.0)
Είναι αδύνατη όταν ιδιωτικοποιούνται δημόσιες υπηρεσίες (2002-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ