Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Μηχανισμός ενιαιοποίησης της εξωτερικής πολιτικής των χωρών - μελών

Παρέμβαση - καταπέλτης του Στρ. Κόρακα, στη σχετική συζήτηση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την προσπάθεια αφαίρεσης από τα κράτη - μέλη του δικαιώματος άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και αντικατάστασής της από αυτή του Διευθυντηρίου της ΕΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κοινή κοινοτική διπλωματία.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει καν νομική υπόσταση, διεθνή πολιτική οντότητα, με τη συζητούμενη έκθεση και πρόταση προτείνεται η δημιουργία μηχανισμών που μόνο σε τέτοιες οντότητες ταιριάζουν.

Η πρόταση για δημιουργία κοινοτικού διπλωματικού σώματος και διπλωματικής σχολής δεν έρχεται να καλύψει ένα κενό της κοινοτικής νομοθεσίας. Ερχεται στην ουσία, και μάλιστα ως πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους λαούς, να αφαιρέσει από χώρες - μέλη τη δυνατότητα άσκησης μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, διαφορετικής από τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος των λαών. Ερχεται ουσιαστικά να καταργήσει τη διπλωματική εκπροσώπηση, που θα κατευθύνεται από το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόταση έρχεται να αφαιρέσει από την αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων, μακριά από οποιαδήποτε δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου, και από τα εθνικά Κοινοβούλια το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με τα Συντάγματα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, όπως είναι γνωστό, είναι αντίθετο στο βάθεμα της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ΚΕΠΠΑ, στις υπερεξουσίες του κ. ΚΕΠΠΑ, του διαβόητου Solana. Είμαστε αντίθετοι στα μέτρα εκείνα που προωθούν τη μετατροπή των εθνικών κυβερνήσεων σε ανεύθυνους νομάρχες. Γι' αυτό καταψηφίζουμε την πρόταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ