Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Αυταπάτες για τον τρόπο εξόδου από την κρίση

Σαν διέξοδο από τη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που έχει οδηγήσει τη χώρα μας η εφαρμογή της «σκληρής αντιαναπτυξιακής, αντιπαραγωγικής, μονεταριστικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βλέπει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τη δράση των ίδιων δυνάμεων που έχουν οδηγήσει στην κρίση και των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα όπου καταλήγει κανείς από όσα είπε στη χτεσινή, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη. Η αισιοδοξία του ΔΗΚΚΙ για τη διέξοδο αυτή στηρίζεται στους παρακάτω τρεις βασικούς παράγοντες:

- Την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που σαν κατοχυρωμένος θεσμός στην Ευρώπη «θα αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης» των αντιλαϊκών σχεδίων.

- Το εθνικό κράτος, είναι μια άλλη σοβαρότατη αιτία ανάσχεσης αυτής της κατάστασης.

- Τη βαθιά κρίση που οδηγεί την οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός και η οποία θα εξαναγκάσει «το ίδιο το σύστημα να αλλάξει κατεύθυνση και να οδηγηθεί σε νέες θέσεις».

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, πέρα από την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τις διαπιστώσεις για «διαφθορά», «διαπλοκές», «εξαρτήσεις» και «αυταρχισμό», αδυνατεί να διακρίνει την αλήθεια ότι για να βγει ο λαός από την κρίση δεν μπορεί να στηριχτεί στις δυνάμεις εκείνες που ευθύνονται για τη δημιουργία της.

Οι διαπιστώσεις αυτού του είδους και η κριτική της κυβερνητικής πολιτικής κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής συνέντευξης. Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε την «υποκατάσταση των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων με σοσιαλδημοκρατικά» και σημείωσε πως «η ελληνική σοσιαλδημοκρατία απεδέχθη το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ σαν αντίτιμο της επιστροφής και της παραμονής της στην εξουσία». Τόνισε ακόμα ότι το παιχνίδι αυτό στην Ελλάδα παίζεται με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι εκσυγχρονισμός», είπε, «η εξαθλίωση των πολιτών, ο αυταρχισμός, οι εξαρτήσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, ντόπιους και ξένους, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται». Στο θέμα αυτό επέμεινε ο κ. Τσοβόλας λέγοντας ότι για να υπάρξει διέξοδος δεν πρέπει «τα πολιτικά κόμματα να είναι εξαρτημένα από εξωθεσμικούς παράγοντες».

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΔΗΚΚΙ για μια άλλη πορεία ανέφερε πως «αντί γι' αυτή τη μονεταριστική, αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρέπει να προωθηθεί μια παραγωγική πολιτική με αποκέντρωση και λαϊκή συμμετοχή». «Οι προοδευτικές δυνάμεις, που σ' αυτές στηρίζεται το ΔΗΚΚΙ, θα ξεσηκωθούν και θα απαιτήσουν αλλαγές», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ