Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κόμμα - «ιμάντας» του νεοφιλελευθερισμού

Τσουκάτος κατά Παπαντωνίου χτες στη Βουλή...

Ενα κόμμα που τώρα πια δεν το κρύβει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της «νέας εποχής» και των επερχόμενων «αλλαγών» στο εσωτερικό του. Πρόκειται για ένα κόμμα «ιμάντα» προώθησης της ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου και «πυξίδα» για το πώς θα ποδηγετηθεί το λαϊκό κίνημα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά την ουσία των όσων είπε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οργανωτικής επιτροπής του Κινήματος, με θέμα το «σύγχρονο κοινωνικό κράτος»... Αυτό το κράτος είναι τόσο... «κοινωνικό» δε, ώστε ο Κ.Σκανδαλίδης δεν έκρυψε ότι μέχρι το τέλος του 2001 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «ξεμπερδέψει» με θέματα όπως η επιβολή των αντιδραστικών της μέτρων σε υγεία, παιδεία, εργασία και ασφαλιστικό σύστημα. Σημειωτέον ότι δε δίστασε να περιγράψει τις κυβερνητικές θέσεις σαν «προοδευτικό πλαίσιο για τον κοινωνικό διάλογο»! Τόνισε, επιπλέον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τώρα που δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές, να κινηθεί «απερίσπαστο» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του για να εμπεδωθεί η λογική της «συναίνεσης» στην κοινωνία.

Για να επιτευχθούν, βέβαια, όλα αυτά απαιτείται «ανασύνθεση» του πολιτικού συστήματος. Συνεπώς δε θα μπορούσαν να λείψουν και χτες από την ομιλία Σκανδαλίδη οι πομφόλυγες περί «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων», που σηματοδοτούν επιστροφή στην «ξαναζεσταμένη σούπα» της «κεντροαριστεράς».

Οσο για το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του το χαρακτήρισε «συνέδριο μετεξέλιξης» και του προσέδωσε εκλογικό χαρακτήρα, αφού θα ανοίξει, όπως είπε, «το δρόμο για τις τοπικές εκλογές το φθινόπωρο του 2002».

Ο Κ.Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ο κομματικός μηχανισμός θα βάλει το δικό του «λιθαράκι» στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής και συγκεκριμένα προγραμματίζει μια σειρά από ημερίδες (αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για την «αναμόρφωση του ΕΣΥ», τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα για τις «πολιτικές απασχόλησης και τα εργασιακά», αρχές Φεβρουαρίου για τη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού»).

«Μαχαιρώματα»

Η εικόνα κομματικής «συστράτευσης», πάντως, παρά τις προσπάθειες του Κ.Σκανδαλίδη γίνεται όλο και πιο «θολή» στο ΠΑΣΟΚ... Μετά τη φιλολογία για τα «γεύματα», όπου οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν σχέδια για το μέλλον... Χτες προστέθηκε ένα ακόμα στοιχείο: Η επίθεση του Θ.Τσουκάτου κατά του Γ.Παπαντωνίου, αφού έτσι εκλήφθη η αναφορά του πρώτου περί «λαϊκισμού» που συνιστά η διάταξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με την οποία δεν επιτρέπεται σε κυβερνητικά στελέχη να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Η πλευρά Παπαντωνίου δήλωνε άγνοια για τα κίνητρα της επίθεσης και σχολίαζε ότι η ρύθμιση ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού... Αλλες πλευρές εκτιμούσαν ότι μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στη θεσσαλονίκη ότι «θα με βλέπετε για πολλά χρόνια εδώ», οι στενοί του συνεργάτες άρχισαν το «ψαλίδισμα» κάποιων επιφανών «δελφίνων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ