ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενταση και μάχες

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε ετοιμότητα

Associated Press

Στρατιώτες του κολομβιανού στρατού σε ετοιμότητα
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα προχωρά στην επανακατάληψη του θυλάκου που βρισκόταν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα υπό τον έλεγχο των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), όμως η κίνηση αυτή και κυρίως η κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η επιστροφή στο πεδίο των μαχών, με την εμπλοκή και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Κολομβία, έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ίσως όχι μόνο για την Κολομβία αλλά και για την υπόλοιπη Νότια Αμερική, καθώς κυοφορούν μάλλον αιματηρές και μόνο εξελίξεις...

Το νέο «θρίλερ» που μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας είναι η απαγωγή της υποψήφιας του Κόμματος των Πρασίνων για το προεδρικό χρίσμα κατά τις εκλογές της 26ης του Μάη, Ινγκριντ Μπετανκούρτ. Ανακοινωθέν, που υπογράφεται από τον Χοακίν Γκόμες, έναν από τους ηγέτες των FARC-ΕΡ - που ήταν ο υπεύθυνος για την επικοινωνία με την κυβέρνηση έως τη ρήξη στις διαπραγματεύσεις τους την περασμένη Τετάρτη - αναφέρει ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της απαγωγής ενώ έφθασε στα χέρια της αστυνομίας την Κυριακή και η γνησιότητά του επιβεβαιώθηκε χτες από τις αρχές, δήλωσε κυβερνητική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Στο κείμενο τονίζεται πως η απελευθέρωση της Μπετανκούρτ, καθώς και άλλων πέντε Κολομβιανών βουλευτών, που ορισμένοι τους κρατούνται από τις FARC-EP για πάνω από έναν χρόνο, εξαρτάται από την ψήφιση «νόμου για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC-ΕΡ εντός των επομένων 12 μηνών». Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τις κολομβιανές αρχές, στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται καμία απειλή για τη ζωή των κρατουμένων.

«Αυτοί οι βίαιοι άνθρωποι επιτέθηκαν ξανά κατά της δημοκρατίας», τόνισε ο Κολομβιανός Πρόεδρος, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε το γεγονός «ένα πολύ τραγικό παράδειγμα της τρομοκρατικής δραστηριότητας των FARC-ΕΡ». Στο ζήτημα έχει εμπλακεί όμως και η ΕΕ, που με ανακοίνωσή της καταδικάζει την ενέργεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Ρομπέρτο Πισάρο, επικεφαλής των δυνάμεων του νότου, ο στρατός της Κολομβίας εντόπισε το σημείο όπου κρατείται από τους αριστερούς αντάρτες του κινήματος FARC η Ινγκριντ Μπετανκούρτ, όμως δεν επενέβη για να μη θέσει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Πάντως, οι μάχες δε λείπουν στην Κολομβία... Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επιπλέον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά σε ενέδρα των FARC-ΕΡ, στην περιοχή της Μαγδαλένα, στις ακτές της Καραϊβικής. Οι τελευταίες αυτές απώλειες ανεβάζουν στους 20 τον αριθμό των νεκρών στην Κολομβία, σε μάχες μεταξύ των δυνάμεων των αρχών και των FARC-ΕΡ κατά το τελευταίο 48ωρο.

Τέλος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μία ομάδα των FARC-ΕΡ προκάλεσε ζημιές με εκρηκτικά σε μία από τις βάνες για τη συγκέντρωση των υδάτων του ποταμού Γκουατικία, που διοχετεύονται στο υδραγωγείο της Τσινγκάσα, δηλαδή μέρος του αγωγού που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τα 7 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες κινήσεις του στρατού

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, αλλά ορισμένοι αξιωματικοί δείχνουν να εμμένουν στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σκηνικό.

Χθες, ο αντιπτέραρχος Ρομάν Γκόμες έγινε ο τέταρτος κατά σειρά υψηλόβαθμος στρατιωτικός μέσα σε τρεις βδομάδας που κάλεσε τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες να παραιτηθεί και προειδοποίησε για αιματηρές εξελίξεις. «Ο Τσάβες θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες της αποτυχίας του και να εγκαταλείψει την εξουσία προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω ζημία στη χώρα» τόνισε ο Γκόμες κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του και πρόσθεσε ότι οι ζημιογόνες ενέργειες του Τσάβες δεν είναι άλλες από την εξωτερική του πολιτική που επισυνάπτει σχέσεις με κράτη όπως Κούβα, οι επισκέψεις στη Λιβύη και το Ιράκ που υποθάλπουν την τρομοκρατία - επισκέψεις που έκανε ο Τσάβες στις χώρες του ΟΠΕΚ πριν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του όταν η Βενεζουέλα είχε την προεδρία του οργανισμού - αλλά και οι σχέσεις που διατηρεί με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» - (FARC-EP), που «είναι τρομοκράτες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εμπλακεί από τους «γνωστούς κύκλους» άμεσα ο Τσάβες με τις FARC-EP και μάλιστα να φανεί ότι τους παρέχει στήριξη, παρότι ο ίδιος επισήμως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών και την επανακατάληψη του αποστρατικοποιημένου θύλακα από τον κολομβιανό στρατό, σε δηλώσεις στήριξε τις ενέργειες του Αντρές Παστράνα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρη κατάρρευση

ΚΑΪΡΟ.--

Σαν πύργος από χαρτί κατέρρευσε πενταώροφο κτίριο στην πόλη Νταμιέτα, βορειοανατολικά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παρασέρνοντας στο θάνατο 22 ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό 18 άλλων. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα σωστικά συνεργεία, που συνέχιζαν τις προσπάθειές τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέσυραν ανάμεσα στα θύματα και 6 νεαρές κοπέλες, μελλοντικές νύφες, που είχαν επισκεφθεί το κομμωτήριο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου προκειμένου να προετοιμαστούν για την τελετή του γάμου τους. Αρκετοί ένοικοι των υψηλότερων ορόφων είχαν εγκαταλείψει, εδώ και μήνες, το κτίριο φοβούμενοι την κατάρρευσή του, καθώς οι αρχές το είχαν κρίνει ακατάλληλο και ετοιμάζονταν να το κατεδαφίσουν.

ΙΤΑΛΙΑ
Η «έκρηξη» τάραξε...

ΡΩΜΗ.--

Μια μικρής ισχύος έκρηξη κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη δημιούργησε μίνι πανικό στους πολιτικούς κύκλους.

Πρώτος και καλύτερος, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι εξέφρασε τον «αποτροπιασμό του για τη σοβαρή προσβολή κατά των θεσμών» με την επίθεση με δυναμίτιδα που σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σκαγιόλα χαρακτήρισε την έκρηξη επίθεση εναντίον της εθνικής ασφαλείας, μόλις μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που είχαν στην κατοχή τους χάρτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη και ποσότητα κυανιούχου διαλύματος, ματαιώνοντας έτσι πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δήλωσε ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης αύξησαν την πολιτική ένταση στη χώρα. «Η έκρηξη είναι ένα ανησυχητικό γεγονός... Νομίζω ότι η πολιτική ένταση πρέπει να αμβλυνθεί», είπε για την έκρηξη, που ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη. Μία επίθεση, που αρχικά οι ίδιες οι αρχές είχαν κάνει λόγο ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

ΗΠΑ
Οι γέφυρες βγαίνουν στο σφυρί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η ιστορική γέφυρα του Μπρούκλιν θα είναι η πρώτη γέφυρα που θα μπορέσουν σύντομα να «χτυπήσουν» οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ και οι Manhattan Bridge, Queensboro Bridge, Williamsburg Bridge αναμένονται να ακολουθήσουν λίαν συντόμως.

Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των γεφυρών ανήκει στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, προκειμένου όπως τόνισε να εισρεύσει χρήμα στα δημοτικά ταμεία, για να καλυφτούν οι συνέπειες από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μπλούμπεργκ τόνισε ότι ο δήμος έχει μια «τρύπα» 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον ύψους 40 δισ. προϋπολογισμό του και επιδιώκει να καλύψει μέρος αυτού του ποσού από την πώληση των γεφυρών.

Αν τελικά υπάρξει απόφαση, αναμένονται αντιδράσεις από τα τοπικά συμβούλια του Μπρούκλιν και του Κουίνς, τα οποία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους και στην πρόταση του δημάρχου να επιβληθούν διόδια στις γέφυρες, η χρησιμοποίηση των οποίων είναι σήμερα δωρεάν. Οι εκτιμήσεις για το ύψος του ποσού που θα συγκεντρώνεται ετησίως από τα διόδια κάνουν λόγο για 800 εκατομμύρια δολάρια.

Οσο για τον πιθανότερο ενδιαφερόμενο να αγοράσει τις γέφυρες, είναι η νεοϋορκέζικη εταιρία «Metropolitan Transportation Authority», εκπρόσωπος της οποίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΕΕΔΥΕ
«Πνίγουν στο αίμα τις ελπίδες του λαού της Κολομβίας»

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει την κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία σε αγαστή συνεργασία με τις εγκληματικές παρακρατικές ομάδες βομβαρδίζουν και δολοφονούν τον κολομβιανό λαό».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα με την ανοιχτή στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ πνίγει στο αίμα τις ελπίδες του κολομβιανού λαού για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας με πρόσχημα την ύποπτη αεροπειρατεία διέκοψε τις συνομιλίες με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ER) και επιλέγοντας την εφαρμογή του "Σχεδίου Κολομβία" εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή, νομιμοποιώντας έτσι την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση».

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει «την αλληλεγγύη της στον αγώνα του λαού της Κολομβίας και καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τους Ελληνες εργαζόμενους, τη νεολαία, τα συνδικάτα, τις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις και κάθε προοδευτικό άνθρωπο να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας και να καταδικάσουν τις δολοφονικές ενέργειες της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή των Ανδεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ