ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κ. Σημίτης είπε μερικές ... «υπερβολές»!

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «δικτατορίας» τηρούν τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Ενα - ένα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τον Απ. Κακλαμάνη και ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ του κόμματος, φροντίζουν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί ...«δικτατορίας» (!) ενώ και το Μαξίμου προσπάθησε χτες να κατεβάσει τους τόνους.

Μάλλον πρωτοφανές, δε, θα πρέπει να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ακόμα και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου προσπάθησε χτες να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο για «υπερβολές» που καμιά φορά δικαιούται να λέει και ο πρωθυπουργός!

Ο Κ. Λαλιώτης

Στο μεταξύ το «τέμπο» της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ ανέλαβε χτες να συντηρήσει ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με το Ν. Μπίστη (στο πλαίσιο των «κεντροαριστερών» επαφών του) επιτέθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «το θολό τοπίο, η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός που προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να επιβάλουν, με την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, φθείρουν και εγκλωβίζουν και την ίδια». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στηρίζεται «στο μηδενισμό, την άρνηση και την άκρατη σκανδαλολογία», ενώ δεν παρέλειψε να παράσχει μαθήματα καλής συμπεριφοράς, δηλώνοντας το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι στις στρατηγικές έντασης και πόλωσης»...

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, αφού αρνήθηκε ότι υπάρχει το διάστημα αυτό κάποια αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ, τάχτηκε κι αυτός κατά της πόλωσης και δικαιολογήθηκε, λέγοντας: «Αν η άλλη πλευρά, η ΝΔ, σε αποκαλεί υπηρέτη συμφερόντων, είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις ακόμα και με υψηλούς τόνους». «Εμείς σεβόμαστε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και δεν τους χτυπάμε κάτω από τη ζώνη. Τις ειρωνείες και τις ύβρεις τις αφήνουμε στους άλλους», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαππας, αφού προηγουμένως υποστήριξε ότι οι διαδικασίες στους διαγωνισμούς για τα έργα του Γ` ΚΠΣ θα γίνουν με διαφάνεια, κι «ούτε θα παρέμβουμε ως διαιτητές, διότι αυτός δεν είναι ο ρόλος μας»...

Ο Τ. Χυτήρης

Ακόμα και ένας πρωθυπουργός μπορεί να λέει... υπερβολές! Κάπως έτσι θέλησε να δικαιολογήσει ο Τ.Χυτήρης τα περί «δικτατορίας» (!) του πρωθυπουργού στην Εδεσσα. «Σημασία έχει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να καυτηριάζει ακόμα και με υπερβολές και να υπενθυμίζει γεγονότα του παρελθόντος, όταν το κρίνει σκόπιμο», απάντησε ο Τ.Χυτήρης, ερωτηθείς σχετικά και προσπαθώντας να πείσει τον... εαυτό του, συνέχισε: «Αυτό δεν είναι κακό»... Δεν παρέλειψε κι αυτός βέβαια να αναφέρει ότι «η στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ, είναι μια στρατηγική "μαυρίλας"», καθώς, όπως συμπλήρωσε, «τους έχει τυφλώσει η δίψα για την εξουσία και δε βλέπουν τίποτα άλλο».

Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό

Αλλα στελέχη της κυβέρνησης που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εκτροπής φρόντισαν να αποστασιοποιηθούν από τον Κ.Σημίτη. Συγκεκριμένα, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «παραπολιτική φιλολογία» και για «υποχρέωση όλων να προστατεύσουμε τη λειτουργία του πολιτεύματος και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Ο Α. Τσοχατζόπουλος υπήρξε δηκτικός, λέγοντας «ας μην είμαστε υπερβολικοί» και απαντώντας για το αν υπάρχει κίνδυνος εκτροπής ότι εκείνο που υπάρχει είναι «κίνδυνος αποπροσανατολισμού». Η Β. Παπανδρέου, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και ερωτηθείσα ευθέως για τις δηλώσεις του περί «δικτατορίας» απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο» (!) και πως «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή στη χώρα μας», για να συμπληρώσει ότι «από διάφορες πλευρές, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νοσηρό κλίμα στη δημόσια ζωή και αυτό έχει επιπτώσεις και στην οικονομία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «σημαδεμένους» ρόλους στο παιχνίδι

Στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της πόλωσης, με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών, συμμετέχει επάξια η ηγεσία της ΝΔ, διεκδικώντας όμως για τον εαυτό της το ρόλο του «καλού», της «ήρεμης δύναμης» που «δε διχάζει το λαό», σε αντιδιαστολή με την «κακή» κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την κορύφωση της δικομματικής κοκορομαχίας και η τακτική του κόμματος αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης της ομάδας πολιτικής ανάλυσης υπό τον Κ. Καραμανλή. Σε αυτή εκτιμήθηκε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της πόλωσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και για να μην υποβοηθήσει στη «συσπείρωση» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να αφήσει την κυβέρνηση να «εκτεθεί» για τη συμπεριφορά της. Πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να κατεβάσει τους τόνους, γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλεται από την «αγορά» και θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τουλάχιστον πριν τις δημοτικές εκλογές.

Στη σύσκεψη ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «ολίσθημα» τα περί πολιτικής εκτροπής που ανέφερε ο Κ. Σημίτης και τόνισε ότι η ΝΔ θα συμβάλει σε ένα «ομαλό πολιτικό βίο για το καλό του τόπου».

Η ΝΔ θα ακολουθήσει υπεύθυνη στάση, δήλωσε αργότερα ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς: «Απήντησε μεν στις ύβρεις και στις συκοφαντίες του πρωθυπουργού, αλλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την πορεία της πόλωσης, του διχασμού και της όξυνσης». Απαντώντας στα περί απαξίωσης της πολιτικής ζωής, που αναφέρει ο Κ. Σημίτης, είπε ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες του πρωθυπουργού, η γενικευμένη διαφθορά, η εφαρμογή ενός σχεδίου από το κυβερνών κόμμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα η νόθευση των κανόνων της πολιτικής, είναι αυτά που τραυματίζουν και απαξιώνουν την πολιτική ζωή». Η Ντ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί η πόλωση γιατί «ένας πρωθυπουργός έχει συμφέρον να υπάρχει ήρεμο πολιτικό κλίμα. Αυτό συμφέρει και την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε έχω δει πολιτικό να δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα όπως προχθές ο κ. Σημίτης», δήλωσε.

Στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκε η θέση «δε συζητάμε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά δεν παύει το ζήτημα αυτό να απασχολεί και μάλιστα έντονα την ηγεσία της ΝΔ. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο έχει αποκλειστικά ως στόχο την «εξαφάνιση της Αριστεράς» από το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος αυτός, όπως εκτιμούν, θα επιτευχθεί πιο εύκολα με την εφαρμογή του γερμανικού συστήματος, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Αναφορικά με τις υποθέσεις επιχειρηματιών που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης (Κόκκαλης, Αλαφούζος), η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται να κινείται στη γραμμή της «ουδετερότητας». Στο πλαίσιο αυτό η «γραμμή» που βγαίνει από τη Ρηγίλλης είναι πως «πάγια άποψη του κόμματος είναι να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία από τη δικαιοσύνη».

Επιπλέον, πηγές της ΝΔ διέψευδαν καθυστερημένα χτες τα περί χρηματοδότησης από τη «Στάζι» και μάλιστα με την αναλογία «10:5:1», όπως «αποκαλύφθηκε» τελευταία.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» τη συζήτηση του Κώστα Καραχάλιου με τους προσκεκλημένους του για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τη Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΑ και υπεύθυνη του τμήματος Λατινικής Αμερικής, για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στην Κολομβία.
  • Στις 22.00 στη νέα εκπομπή «Super Tuning Live», που επιμελούνται ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας, μια συζήτηση με τον Δημήτρη Δάρα, γνωστό βελτιωτή αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τα βελτιωμένα αυτοκίνητα μέσα στους αγώνες ΝΤΡΑΞΤΕΡ. Ρεπορτάζ για τους αγώνες ΝΤΡΙΦΤ ΤΣΑΛΕΝΤΖΕ και το πιο όμορφο ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ ΕΒΟ 6. Δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής του κοινού.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Γιώργο Φιλιούση, πρόεδρο εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό, τον Κώστα Λαζαρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο στο Ολυμπιακό Χωριό, τον Φέιμ Οσμάνι, αντιπρόεδρο, για τις συνθήκες εργασίας στο Ολυμπιακό χωριό.
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Η «Τυποεκδοτική ΑΕ» και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα - Τόμος Α'. Τα επικά χρόνια», που θα γίνει την Πέμπτη, 7 του Μάρτη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος Χρήστος Θεοχαράτος και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ