ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΕΕ
Πυροδοτούν τον «ευρωτρομονόμο»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες την έναρξη των επαφών με τις ΗΠΑ, στα πλαίσια της «δικαστικής συνεργασίας» του «ευρωτρομονόμου». Πρόκειται για διαδικασία, που υπεισέρχεται στο πλαίσιο «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», μετά την 11/9/2001, και αφορά στην «ενοποίηση» των επιμέρους διμερών «συνεργασιών» των 15 κρατών - μελών με τις ΗΠΑ, στα πλαίσια της «αλληλεγγύης» και της διεθνούς «αντιτρομοκρατικής» σταυροφορίας.

Η υλοποίηση του «σχεδίου δράσης», όπως καθορίστηκε στις ομόφωνες αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (21.9.2001) αφορά στον καθορισμό ορισμένων «κατευθυντήριων γραμμών», που συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, στο άτυπο Συμβούλιο ΔΕΥ του Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα. Σ' αυτήν τη φάση, το «σχέδιο εντολής» εστιάζεται στη δικαστική συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ επί ποινικών υποθέσεων, στους τομείς «προστιθέμενης αξίας, προστασίας δεδομένων, σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και αρχής της ευθυδικίας». Το Συμβούλιο ΔΕΥ έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η συζήτηση, στο πλαίσιο των «αρμοδίων ομάδων εργασίας». Παράλληλα, όμως, «εξουσιοδότησε» την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών και την Κομισιόν «να προβούν σε άτυπες επαφές με την αμερικανική πλευρά, διερευνητικού χαρακτήρα, πριν γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων». Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την «υποστήριξή» της προς την ισπανική προεδρία και έκανε λόγο για «την ανάγκη προσεκτικής προετοιμασίας των θεμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την αμερικανική πλευρά».

Το χτεσινό Συμβούλιο ΔΕΥ ενέκρινε ομόφωνα και το σχέδιο της απόφασης - πλαισίου για την εκτέλεση των αποφάσεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ως συνέπεια της απόφασης 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένει απροσδιόριστο το «πεδίο εφαρμογής», αφού οι υπουργοί Δικαιοσύνης εκφράζουν (...) ευχολόγια για «μη ερμηνεία», που θα οδηγεί σε διακρίσεις «φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, καταγωγής, ιθαγένειας, γλώσσας, πολιτικών φρονημάτων ή γενετήσιου προσανατολισμού του ατόμου». Που σημαίνει ότι το «πεδίο εφαρμογής» (...) ακουμπά σ' όλα τα ανωτέρω στο πλαίσιο του «ευρωτρομονόμου». Επισημαίνεται επίσης ανησυχητικά ότι «η απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει τα κράτη - μέλη να εφαρμόζουν τους δικούς τους συνταγματικούς κανόνες σε σχέση με την ευθυδικία, την ελευθερία του "συνεταιρίζεσθαι", του Τύπου, και την ελευθερία έκφρασης σε άλλα μέσα». Γιατί, άραγε, η πτυχή αυτού του «ευρωτρομονόμου» να «εμποδίζει» την άσκηση τόσων και τέτοιων συνταγματικών δικαιωμάτων;

Τέλος, το Συμβούλιο ΔΕΥ εξέτασε κοινή πρόταση Ισπανίας και Βελγίου για τη «συμμετοχή της Ευρωπόλ σε κοινές ερευνητικές ομάδες και για την ανάπτυξη απλουστευμένης διαδικασίας τροποποίησης της σύμβασης ΕΥΡΩΠΟΛ». Ο γγ Δημόσιας Τάξης Δημ. Ευσταθιάδης επισήμανε «την ανάγκη διασφάλισης του δημοκρατικού ελέγχου». Η σύμβαση μπορεί να τροποποιηθεί και από το ίδιο το Συμβούλιο, παρόλο που αφορά θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές, που μόνο κοινοβουλευτικά μπορεί να αλλάξουν, στα πλαίσια του σεβασμού των «εθνικών» Συνταγμάτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας

Οι εργασίες αρχίζουν στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του ΠΣΕ, στο Σύνταγμα

Από τις εργασίες προηγούμενης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Από τις εργασίες προηγούμενης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Σήμερα στις 10.30 π.μ. ξεκινάνε οι εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν αύριο. Η συνεδρίαση της Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΣΕ στην Αθήνα που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Στις εργασίες θα συμμετέχουν τα μέλη της Γραμματείας, εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κούβα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Παλαιστίνη, καθώς και εκπρόσωπος από την αφρικανική ήπειρο.

Το βασικό θέμα της συζήτησης των μελών της Γραμματείας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΣΕ, «θα είναι οι διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο, ιδιαίτερα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η ανάπτυξη του αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, με δήλωσή του στο «Ρ», με αφορμή τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, τόνισε: «Η Γραμματεία συνέρχεται σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, την οποία σημαδεύουν σημαντικές εξελίξεις». Η εκτίμηση της Γραμματείας, συνέχισε, το Μάη του 2001 πως «βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, η ένταση των ανταγωνισμών, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, επιβεβαιώθηκε με την επιδείνωση της κατάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πολύμορφο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης, σχολίασε και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την 11 του Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας ότι «αποτέλεσε την αφορμή για να εξαπολυθεί μια γενικευμένη επίθεση κατά των λαών και χωρών, ένας πολύπλευρος και πολύμορφος πόλεμος». Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, «επιχειρείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ο πλήρης έλεγχος της Ευρασίας, καθώς επίσης και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ώστε να καμφθούν οι ανερχόμενοι αγώνες των λαών». Ο πόλεμος, τόνισε ο ίδιος, χρησιμοποιείται επίσης σαν διέξοδος για την κρίση στην οποία βρίσκεται το σύστημα παγκόσμια.

Συγχρόνως, ο Θ. Παφίλης, παρουσίασε και την αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας: «Τα κινήματα ειρήνης καταδίκασαν το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά παράλληλα καταδίκασαν και τις πολεμικές ενέργειες που εξαπολύθηκαν στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, δημιουργήθηκε ένα πολύμορφο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου».

Τέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γραμματείας «θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά γεγονότα, που αυτή τη στιγμή συγκλονίζουν τον κόσμο», ενώ τόνισε ότι «η ανάγκη κινητοποίησης των λαών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι άμεση και επιτακτική».

Ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους

Νέες ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και τις αναβολές εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Οι ρυθμίσεις αφορούν περίπου 15.000 ανυπότακτους. Καλύπτουν, όσον αφορά το ευεργέτημα της μειωμένης θητείας όσων καταταγούν, τις ίδιες ηλικίες που κάλυπτε και ο εν ισχύει νόμος, δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1966. Παράλληλα, το ανώτατο όριο στράτευσης καθορίζεται στο 45ο έτος από το 50ό που είναι σήμερα, έτσι οι όσοι ανυπότακτοι συμπλήρωσαν τα 45 απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης.

Οσοι ανυπότακτοι έχουν γεννηθεί από το 1967 και μετά, τους παρέχεται η δυνατότητα να καταταγούν μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2003 χωρίς να υποστούν τις ποινικές συνέπειες της ανυποταξίας, αλλά υπηρετούν κανονική θητεία. Ολοι οι ανυπότακτοι θα μπορούν να έχουν ελληνικό διαβατήριο ακόμη και αν δεν καταταγούν, καθώς οι ελληνικές προξενικές αρχές θα υποχρεούνται σε έκδοση ή θεώρηση των εγγράφων που κατέχουν.

Οσον αφορά τη διάρκεια της θητείας των ανυπότακτων, όσοι γεννήθηκαν το 1965 και το 1966 υποχρεούνται σε 6μηνη θητεία, από 12μηνη που ήταν, ενώ όσοι γεννήθηκαν το διάστημα 1957-1964 υποχρεούνται σε 4μηνη από 6μηνη που ήταν σήμερα.

Σχετικά με τις αναβολές επιμηκύνονται τα σημερινά όρια ηλικίας ως εξής: α) για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου από το 29ο έτος στο 31ο έτος β) για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας από το 31ο έτος στο 33ο και γ) σε διακεκριμένους επιστήμονες, με απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή διδακτορικού τίτλου από το 31ο έτος στο 33ο της ηλικίας. Για την κατηγορία αυτή των «διακεκριμένων επιστημόνων» καθιερώνεται 6μηνη θητεία, η οποία μπορεί γίνει και 4μηνη εφόσον συντρέχουν οικογενειακοί λόγοι. Δίνεται επίσης δικαίωμα αναβολής στους μαθητές των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας», μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τα μέσα Μάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το Πάσχα.

Στο Συνέδριο του ΚΚ Ισπανίας

Ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε για τη Μαδρίτη για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο 16ο Συνέδριο του ΚΚ Ισπανίας (1-3 Μάρτη).

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συζητά με τον δημοσιογράφο Ν. Χασαπόπουλο στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ) και στην εκπομπή του «Εβδομη μέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ