Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους

Νέες ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους και τις αναβολές εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Οι ρυθμίσεις αφορούν περίπου 15.000 ανυπότακτους. Καλύπτουν, όσον αφορά το ευεργέτημα της μειωμένης θητείας όσων καταταγούν, τις ίδιες ηλικίες που κάλυπτε και ο εν ισχύει νόμος, δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1966. Παράλληλα, το ανώτατο όριο στράτευσης καθορίζεται στο 45ο έτος από το 50ό που είναι σήμερα, έτσι οι όσοι ανυπότακτοι συμπλήρωσαν τα 45 απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης.

Οσοι ανυπότακτοι έχουν γεννηθεί από το 1967 και μετά, τους παρέχεται η δυνατότητα να καταταγούν μέχρι τις 30 Νοέμβρη του 2003 χωρίς να υποστούν τις ποινικές συνέπειες της ανυποταξίας, αλλά υπηρετούν κανονική θητεία. Ολοι οι ανυπότακτοι θα μπορούν να έχουν ελληνικό διαβατήριο ακόμη και αν δεν καταταγούν, καθώς οι ελληνικές προξενικές αρχές θα υποχρεούνται σε έκδοση ή θεώρηση των εγγράφων που κατέχουν.

Οσον αφορά τη διάρκεια της θητείας των ανυπότακτων, όσοι γεννήθηκαν το 1965 και το 1966 υποχρεούνται σε 6μηνη θητεία, από 12μηνη που ήταν, ενώ όσοι γεννήθηκαν το διάστημα 1957-1964 υποχρεούνται σε 4μηνη από 6μηνη που ήταν σήμερα.

Σχετικά με τις αναβολές επιμηκύνονται τα σημερινά όρια ηλικίας ως εξής: α) για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου από το 29ο έτος στο 31ο έτος β) για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας από το 31ο έτος στο 33ο και γ) σε διακεκριμένους επιστήμονες, με απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή διδακτορικού τίτλου από το 31ο έτος στο 33ο της ηλικίας. Για την κατηγορία αυτή των «διακεκριμένων επιστημόνων» καθιερώνεται 6μηνη θητεία, η οποία μπορεί γίνει και 4μηνη εφόσον συντρέχουν οικογενειακοί λόγοι. Δίνεται επίσης δικαίωμα αναβολής στους μαθητές των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας», μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τα μέσα Μάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ