Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γυρολόγοι παλιάτσοι προς ενοικίαση!

Η ευρηματικότητα των επιχειρηματικών εγκεφάλων του καπιταλισμού δεν έχει όρια. Τα σαΐνια ενός συστήματος που μετέτρεψαν τα πάντα σε εμπόρευμα δε θα είχαν βέβαια καμιά δυσκολία να αξιοποιήσουν εμπορικά τους παροπλισμένους γυρολόγους παλιάτσους της διεθνούς πολιτικής ή άλλες γνωστές «προσωπικότητες» από διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι Βρετανοί, που διαθέτουν πολύχρονη πείρα στα επιχειρηματικά κόλπα, ξεκίνησαν την πρωτότυπη πράγματι εταιρία «Celebrity Speakers Limited» - κάτι σαν παγκόσμια τράπεζα ενοικίασης προσωπικοτήτων (εννοείται, έναντι αδρής αμοιβής). Σήμερα υπάρχουν, λένε, γραφεία της εταιρίας σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνει στον κατάλογο, των διαθέσιμων για ενοικίαση, 5.000 διασημότητες!

Ετσι λοιπόν, όταν οργανώνεται κάποια συνδιάσκεψη ή φόρουμ και θέλετε να το λαμπρύνετε με την παρουσία και ομιλία σ' αυτό μιας κάποιας γνωστής προσωπικότητας περασμένης δόξας, δεν έχετε παρά να αποτανθείτε στα γραφεία της εταιρίας και να ζητήστε τον παλιάτσο της προτίμησής σας. Ας πούμε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ή τον Ζακ Ντελόρ, ή την άλλοτε «σιδηρά» και νυν ενοικιαζόμενη «κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αν πάλι τα ενδιαφέροντά σας είναι αθλητικά μπορεί να αγκαζάρετε τον Γκάρι Κασπάροφ. 'Η αν είστε επιχειρηματίας μπορεί να «κλείσετε» ένα γνωστό οικονομολόγο να παρακαθήσει στη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας και να προσδώσει με την αίγλη του, κύρος στους επιχειρηματικούς σας σχεδιασμούς. Μπορεί πάλι να θέλετε μια διεθνώς γνωστή φυσιογνωμία να σας επισκεφθεί στο σπίτι ή στο γραφείο σας, να κάνει χειραψία μαζί σας και να προσδώσει νόημα και αφάνταστη γκλαμουριά στην ταπεινή σας ύπαρξη.

Να μην περάσει όμως από το μυαλό σας ότι η απόλαυση μιας τέτοιας συνάντησης με τη φήμη και τη δόξα, έστω και περασμένων εποχών, είναι εύκολη και φτηνή υπόθεση. Οι τιμές ενοικίασης των παλιάτσων είναι μάλλον τσουχτερές, για να τηρείται και η παλιά καπιταλιστική παράδοση της επίτευξης του μάξιμουμ κέρδους με τον καθορισμό υψηλών τιμών των προϊόντων.

Υπάρχει το παράδειγμα που μια «πολιτική προσωπικότητα» ζήτησε αμοιβή 90.000 δολάρια για μια ομιλία στο εξωτερικό. Δηλαδή 350 εκατομμύρια δραχμές περίπου για μια ομιλία! Στο τσίρκο του αναπτυγμένου καπιταλισμού η τιμή των παλιάτσων έχει πάρει τα ύψη. Κι αυτό γιατί η διασκέδαση και η αποβλάκωση που προσφέρουν είναι υψηλής ποιότητας!

Για εσάς τώρα, για εμάς, για όλους τους ανθρώπους με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και άλλες ανάγκες, που σ' αυτές δε συμπεριλαμβάνονται οι ενοικιάσεις θλιβερών relics (λειψάνων) του παρελθόντος, προτεραιότητα έχουν άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, πώς θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την παρουσία των εμπόρων των παλιάτσων και της πραμάτειας τους, για να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που προωθούν τη μετάβαση του ανθρώπου από το στάδιο της βαρβαρότητας στο στάδιο του πολιτισμού...


Σταύρος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ