Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύσκολο να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Ομιλία του Β. Λαμπρίδη, προέδρου του ΕΣΡ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Ανέφικτη ουσιαστικά είναι η δυνατότητα ελέγχου των πραγματικών ιδιοκτητών των ΜΜΕ, είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Β. Λαμπρίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και αυτό επειδή δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως υπεράκτιες εταιρίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκείνοι που έχουν και δεύτερη άδεια ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης εμφανίζουν άλλα πρόσωπα ως ιδιοκτήτες και έτσι δεν προκύπτει τυπικό πρόβλημα, ενώ εξαιρετικά δυσχερής είναι ο έλεγχος των υπεράκτιων εταιριών. Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, «στο ραδιοσταθμό "Φλας" δε μετέχει ο Σ. Κόκαλης. Μπορεί πίσω από την κάθε περίπτωση να κρύβεται κάποιος που αναλαμβάνει δημόσια έργα και δεν μπορεί να ελεγχθεί».

Οσο δε, για τον καθορισμό του 5% ως ασυμβίβαστου μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και μετόχου εταιρίας που αναλαμβάνει τις προμήθειες του δημοσίου, είπε ότι αυτό είναι «αναποτελεσματικός».

Ο Β. Λαμπρίδης έκανε λόγο για «εμπόδια και κωλύματα στις τηλεοπτικές άδειες και κενά στα "πόθεν έσχες" τα οποία οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να τα καλύψουν με ένορκες βεβαιώσεις». Ειδική αναφορά έκανε στο Τμήμα Ελέγχου και Διαφάνειας του ΕΣΡ και ανακοίνωσε ότι αυτό αρνήθηκε να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στις εταιρίες «Θεμελιοδομή», «Intrasoft», «Olympic Marine», «Δρομέας», «Forthnet», «Space Hellas», Αττική Ακτή Αλίμου, Αττική Ακτή Βάρκιζας, Αττική Ακτή Βουλιαγμένης και Απολλώνιες Ακτές.

Οσο δε, για τις πρόσφατες εκπομπές με τα «φρουτάκια» και τις «κρυφές κάμερες», ανακοίνωσε ότι στις 14 του Μάρτη το ΕΣΡ θα ασχοληθεί με το θέμα, προσθέτοντας ότι η χρήση «κρυφής κάμερας» είναι «γάγγραινα στη ζωή του καθένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ