ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ανοιχτή επιστολή στην Μπριζίτ Μπαρντό

Αγαπημένη μου Μπριζίτ, εκτιμώντας τους αγώνες σου εναντίον της κακομεταχείρισης των ζώων, θέλω να σε παρακαλέσω να συμπεριλάβεις στα ζώα που έχεις αναλάβει υπό την προστασία σου και τους Ταλιμπάν. Ξέρεις, είναι αυτά τα παράξενα πλάσματα που δε μοιάζουν μεν με ζώα, δεν είναι, όμως, και άνθρωποι!

Η διαμάχη για το τι ακριβώς είναι αυτά τα ζωντανά απασχολεί, όπως θα έμαθες, και την αμερικανική κυβέρνηση. Κάποιοι λένε πως είναι άνθρωποι, αφού στέκονται στα δυο πόδια, αφού τρώνε και κατουράνε όπως εμείς, και άλλοι - οι περισσότεροι - λένε πως είναι άγρια ζώα, αταξινόμητα ακόμα στο ζωικό βασίλειο.

Εγώ, για το καλό της συζήτησης, δέχομαι τη δεύτερη άποψη. Και δέχομαι, ακόμα, πως καλώς μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι στην Κούβα. Και καλώς τους έκλεισαν σε καλά φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. (Αφού, ακόμα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς ζωντανά είναι αυτά τα πλάσματα, πρέπει να λαβαίνουμε τα μέτρα μας. Μπορεί να είναι εξωγήινα)!

Η ένστασή μου είναι για την καθημερινή φύλαξή τους. Δεν είναι δυνατό να τους κρατάνε σε κλουβιά. Σε όλους τους ζωολογικούς κήπους του κόσμου έχουν ελευθερώσει και τα λιοντάρια και τις ύαινες και τους πάνθηρες. Θεωρώ υπερβολή να κρατάνε τους Ταλιμπάν σε κλουβιά. Υπερβολή και ντροπή!

Σου θυμίζω το Αουσβιτς, το Νταχάου,... όλα τα «σωφρονιστικά» στρατόπεδα της ιστορίας. Πουθενά δε θα δεις τέτοια συμπεριφορά. Ζωντανά κλεισμένα σε σιδερένια κλουβιά, κάτω από τον ήλιο και στην κοινή θέα όλη την ώρα. Ακόμα και τις στιγμές που ετούτα τα πλάσματα θέλουν να κλάψουν. Θέλουν να κρύψουν τα μάτια τους από τον πόνο. Θέλουν να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους!

Αγαπητή μου Μπριζίτ, πρέπει να ξεσηκώσουμε θύελλα διαμαρτυριών. Ολες τις κυρίες και τους κυρίους, που έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους τα κανίς, τα κόλεϊ, τις γάτες Αγκύρας. Πρέπει να απευθυνθούμε στους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, που είναι ευαίσθητοι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να εμποδίσουμε την παραπέρα απάνθρωπη κακοποίηση αυτών των αταξινόμητων ακόμα ζωντανών. Των Ταλιμπάν!

Μπριζίτ, αν πετύχει η αποστολή μας, πέρα από τη σωτηρία αυτών των πλασμάτων, θα περισώσουμε και την αξιοπρέπεια της ίδιας της Αμερικής και των συμμάχων της. Γιατί, είναι φανερό, η ιστορία θα καταγράψει με τα μελανότερα χρώματα αυτή τη συμπεριφορά. Οσο πιο γρήγορα σταματήσει αυτή η αθλιότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η ιστορία, αγαπητή Μπριζίτ, είναι αμείλικτη. Δε θα στιγματίσει μόνο τον Μπους και τους φίλους του, όλους αυτούς τους αφορισμένους σαδιστές. Ολους αυτούς τους κυνηγούς κεφαλών. Ολα αυτά τα σιχαμένα άτομα που ντροπιάζουν τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ιστορία. Θα στιγματίσει και όλους εμάς που δεν αποτρέψαμε αυτή τη συμπεριφορά. Ολους εμάς που παρακολουθούμε αδιάφοροι ή, έστω, αμήχανοι!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Η γυναικεία ψήφος έχει τη δική της ιστορία

23 Απρίλη του 1944. Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά. Εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα
23 Απρίλη του 1944. Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά. Εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα
Τα πενήντα χρόνια από τότε που η Ελληνίδα απέκτησε δικαίωμα ψήφου γιορτάζουν φέτος οι γυναικείες οργανώσεις. Μόνο που οι περισσότερες νέες γυναίκες δεν γνωρίζουν μια άλλη σχετική, επίσης σημαντική επέτειο. Πριν από την επίσημη καθιέρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών το 1952 σ' όλη την επικράτεια είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες εκλογές όπου για πρώτη φορά οι Ελληνίδες είχαν ασκήσει τα εκλογικά τους δικαιώματα - ψήφισαν και ψηφίστηκαν: Ηταν στις 23 Απρίλη του 1944 στην περίοδο της Κατοχής όταν έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου (δηλαδή της Βουλής) στην Ελεύθερη Ελλάδα!

Ψήφο στο φουστάνι!

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία απ' την αρχή:

Το 1920 το Σοσιαλεργατικό Κόμμα (μετέπειτα ΚΚΕ) κατεβαίνει στις εκλογές, όπου ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα, πρωτάκουστο για τους περισσότερους, ήταν: «Σφυρί - δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι!». Οι πρώτες γυναικείες οργανώσεις που απαίτησαν ίσα δικαιώματα - και ανάμεσα τους τα πολιτικά - ήταν ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή τους, η Βουλή συζήτησε επανειλημμένα το ζήτημα της ψήφου των γυναικών, ύστερα από προτάσεις προοδευτικών βουλευτών, όπως του Θ. Μπάστα - Τυπάλδου, που έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισοπολιτεία. Εγιναν συζητήσεις το 1920, το 1922, το 1925, το 1929, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Οι γυναίκες μπήκαν πραγματικά ύστερα από χρόνια επικεφαλής διαδηλώσεων, αλλά «δεν έφαγαν τον κόσμο», βοήθησαν με το αίμα τους να... ξεκουμπιστούν οι κατακτητές: Το 1944, όταν τα 3/4 της Ελλάδας είχαν ελευθερωθεί από την ΕΑΜική αντίσταση, ιδρύθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, που προκήρυξε εκλογές. Με απόφασή της για πρώτη φορά ψηφίζουν άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

Στις κατεχόμενες πόλεις τα μέλη του ΕΑΜ ψηφίζουν με κίνδυνο της ζωής τους, βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από σχετικό κείμενο, ενώ στήνονται κανονικά οι κάλπες στην Ελεύθερη Ελλάδα.

«Καταργούμε έτσι τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούσαν ως τώρα στην Ελλάδα» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Και αυτό ήταν πολύ φυσικό, ύστερα μάλιστα από τη μαζική συμμετοχή εκατομμυρίων Ελληνίδων στην Αντίσταση: Τα μισά μέλη της ΕΠΟΝ ήταν κοπέλες και περισσότερα από τα μισά μέλη της Εθνικής Αλληλεγγύης ήταν γυναίκες...

Οι πρώτες εθνοσύμβουλοι που αναδείχτηκαν ήταν: Η Καίτη Ζεύγου από την Αθήνα, η Μάχη Μαυροειδή από την Καλαμάτα, η Μαρία Σβώλου από την Αθήνα, η Φωτεινή Φιλιππίδη από τη Λάρισα και η Χρύσα Χατζηβασιλείου από τον Πειραιά. Να σημειώσουμε ότι από τότε η ΠΕΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο θεσμοθέτησαν την ίση αμοιβή για ίση δουλιά και την ισοτιμία των γυναικών.

Και βέβαια το κράτος του δοσιλογισμού θα σαρώσει τα νομοθετημένα δικαιώματα των Ελληνίδων μετά τον πόλεμο, μαζί με τις άλλες λαϊκές κατακτήσεις. Μόνο το 1952, που ψηφίστηκε η διεθνής σύμβαση για ίσα πολιτικά δικαιώματα και ίση πρόσβαση των δύο φύλων σε όλα τα δημόσια λειτουργήματα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κυρώσει τη σύμβαση. Χρειάστηκε όμως να περάσουν ακόμα δυόμισι χρόνια για να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα πρόσληψης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Μέχρι τότε γυναίκες αριστούχες δε γίνονταν δεκτές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Δικαιοσύνη, το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο διπλωματικός κλάδος κ.ά. Πρώτη γυναίκα βουλευτής (σε αναπληρωματική εκλογή, στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης) αναδείχτηκε η Ελένη Σκούρα. Στις επόμενες εκλογές, οπότε ψήφισαν οι γυναίκες σ' όλη την Ελλάδα, η Αθήνα στέλνει στη Βουλή δυο βουλευτίνες: Τη Λίνα Τσαλδάρη της Δεξιάς, που έγινε υπουργός Προνοίας και τη Βάσω Θανασέκου της Αριστεράς - που παρ' όλες τις δυσκολίες και τους διωγμούς, κατόρθωσε να εκλεγεί σχεδόν με τον ίδιο αριθμό ψήφων.

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ
Και εκείνη, έπεσε, στο καθήκον

Τη Σοφία Μπεφόν, τη νέα γυναίκα που έδωσε τη ζωή της στη μάχη για τον συνάνθρωπο, τίμησε μαζί με άλλες γυναίκες επιστήμονες, βραβευμένες από την Ακαδημία Αθηνών, σε πρόσφατη εκδήλωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Με έκδηλη τη συγκίνησή της και παρουσία της μητέρας, του πατέρα και της αδελφής της Σοφίας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφη Καλλιγά μίλησε για τη σύντομη - αλλά τόσο γεμάτη - ζωή της αδικοχαμένης γιατρού, που, όπως είναι γνωστό, χάθηκε με συναδέλφους της μέσα σε θύελλα πετώντας με ελικόπτερο που μετέφερε βαριά άρρωστο ηλικιωμένο.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν και άλλες οκτώ γυναίκες για την προσφορά τους στην Επιστήμη, στα Γράμματα και τις Τέχνες:

Η Μαρία Νταλαμάγκα και η Ελένη Πετρίδου που βραβεύτηκαν για την από κοινού εργασία τους που είχε σχέση με την παιδική λευχαιμία.

Η Αθηνά Κούρτη, επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής για την εργασία της σχετική με το Εϊτζ, που μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, η Χαρίκλεια Μπιζιλέκη ως η ικανότερη σπουδάστρια στο μάθημα της Γεωδαισίας που αποφοίτησε από το ΕΜΠ το έτος 2000, η Μαρία Πισιά, επειδή επρώτευσε μεταξύ όλων των συμφοιτητών της στην Ιατρική. Ακόμη: Η ιστορικός Νάσα Παταπίου από την Κύπρο, ποιήτρια και μορφωτική ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία, που διευθύνει το «Σπίτι της Κύπρου» και βραβεύτηκε για την ιστορική εργασία της, η λογοτέχνις Ιωάννα Καρυστιάνη για το τελευταίο βιβλίο της «Κουστούμι στο χώμα» και η γνωστή ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, που βραβεύτηκε για τη μεγάλη προσφορά της στο ελληνικό παιδικό θέατρο.

Στην ίδια εκδήλωση η Εφη Καλλιγά, μιλώντας για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν δε θα πρέπει να είναι ολέθριες για τις γυναίκες και ότι πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση για το θέμα αυτό από τις γυναικείες οργανώσεις, που ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Μιλώντας ακόμα για τα γεγονότα μετά τις 11 Σεπτέμβρη επισήμανε ότι τις επιπτώσεις τις πλήρωσαν πάλι αθώοι και οι περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα που ακολούθησαν πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας ανησυχήσουν σαν Ελληνες, σαν Ευρωπαίους και σαν πολίτες αυτού του κόσμου...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ