Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ
Και εκείνη, έπεσε, στο καθήκον

Τη Σοφία Μπεφόν, τη νέα γυναίκα που έδωσε τη ζωή της στη μάχη για τον συνάνθρωπο, τίμησε μαζί με άλλες γυναίκες επιστήμονες, βραβευμένες από την Ακαδημία Αθηνών, σε πρόσφατη εκδήλωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων. Με έκδηλη τη συγκίνησή της και παρουσία της μητέρας, του πατέρα και της αδελφής της Σοφίας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφη Καλλιγά μίλησε για τη σύντομη - αλλά τόσο γεμάτη - ζωή της αδικοχαμένης γιατρού, που, όπως είναι γνωστό, χάθηκε με συναδέλφους της μέσα σε θύελλα πετώντας με ελικόπτερο που μετέφερε βαριά άρρωστο ηλικιωμένο.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν και άλλες οκτώ γυναίκες για την προσφορά τους στην Επιστήμη, στα Γράμματα και τις Τέχνες:

Η Μαρία Νταλαμάγκα και η Ελένη Πετρίδου που βραβεύτηκαν για την από κοινού εργασία τους που είχε σχέση με την παιδική λευχαιμία.

Η Αθηνά Κούρτη, επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής για την εργασία της σχετική με το Εϊτζ, που μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, η Χαρίκλεια Μπιζιλέκη ως η ικανότερη σπουδάστρια στο μάθημα της Γεωδαισίας που αποφοίτησε από το ΕΜΠ το έτος 2000, η Μαρία Πισιά, επειδή επρώτευσε μεταξύ όλων των συμφοιτητών της στην Ιατρική. Ακόμη: Η ιστορικός Νάσα Παταπίου από την Κύπρο, ποιήτρια και μορφωτική ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία, που διευθύνει το «Σπίτι της Κύπρου» και βραβεύτηκε για την ιστορική εργασία της, η λογοτέχνις Ιωάννα Καρυστιάνη για το τελευταίο βιβλίο της «Κουστούμι στο χώμα» και η γνωστή ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, που βραβεύτηκε για τη μεγάλη προσφορά της στο ελληνικό παιδικό θέατρο.

Στην ίδια εκδήλωση η Εφη Καλλιγά, μιλώντας για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν δε θα πρέπει να είναι ολέθριες για τις γυναίκες και ότι πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση για το θέμα αυτό από τις γυναικείες οργανώσεις, που ήδη έχουν διαμαρτυρηθεί για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Μιλώντας ακόμα για τα γεγονότα μετά τις 11 Σεπτέμβρη επισήμανε ότι τις επιπτώσεις τις πλήρωσαν πάλι αθώοι και οι περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα που ακολούθησαν πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας ανησυχήσουν σαν Ελληνες, σαν Ευρωπαίους και σαν πολίτες αυτού του κόσμου...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ