Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ανοιχτή επιστολή στην Μπριζίτ Μπαρντό

Αγαπημένη μου Μπριζίτ, εκτιμώντας τους αγώνες σου εναντίον της κακομεταχείρισης των ζώων, θέλω να σε παρακαλέσω να συμπεριλάβεις στα ζώα που έχεις αναλάβει υπό την προστασία σου και τους Ταλιμπάν. Ξέρεις, είναι αυτά τα παράξενα πλάσματα που δε μοιάζουν μεν με ζώα, δεν είναι, όμως, και άνθρωποι!

Η διαμάχη για το τι ακριβώς είναι αυτά τα ζωντανά απασχολεί, όπως θα έμαθες, και την αμερικανική κυβέρνηση. Κάποιοι λένε πως είναι άνθρωποι, αφού στέκονται στα δυο πόδια, αφού τρώνε και κατουράνε όπως εμείς, και άλλοι - οι περισσότεροι - λένε πως είναι άγρια ζώα, αταξινόμητα ακόμα στο ζωικό βασίλειο.

Εγώ, για το καλό της συζήτησης, δέχομαι τη δεύτερη άποψη. Και δέχομαι, ακόμα, πως καλώς μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι στην Κούβα. Και καλώς τους έκλεισαν σε καλά φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. (Αφού, ακόμα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς ζωντανά είναι αυτά τα πλάσματα, πρέπει να λαβαίνουμε τα μέτρα μας. Μπορεί να είναι εξωγήινα)!

Η ένστασή μου είναι για την καθημερινή φύλαξή τους. Δεν είναι δυνατό να τους κρατάνε σε κλουβιά. Σε όλους τους ζωολογικούς κήπους του κόσμου έχουν ελευθερώσει και τα λιοντάρια και τις ύαινες και τους πάνθηρες. Θεωρώ υπερβολή να κρατάνε τους Ταλιμπάν σε κλουβιά. Υπερβολή και ντροπή!

Σου θυμίζω το Αουσβιτς, το Νταχάου,... όλα τα «σωφρονιστικά» στρατόπεδα της ιστορίας. Πουθενά δε θα δεις τέτοια συμπεριφορά. Ζωντανά κλεισμένα σε σιδερένια κλουβιά, κάτω από τον ήλιο και στην κοινή θέα όλη την ώρα. Ακόμα και τις στιγμές που ετούτα τα πλάσματα θέλουν να κλάψουν. Θέλουν να κρύψουν τα μάτια τους από τον πόνο. Θέλουν να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους!

Αγαπητή μου Μπριζίτ, πρέπει να ξεσηκώσουμε θύελλα διαμαρτυριών. Ολες τις κυρίες και τους κυρίους, που έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους τα κανίς, τα κόλεϊ, τις γάτες Αγκύρας. Πρέπει να απευθυνθούμε στους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, που είναι ευαίσθητοι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ζώων, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να εμποδίσουμε την παραπέρα απάνθρωπη κακοποίηση αυτών των αταξινόμητων ακόμα ζωντανών. Των Ταλιμπάν!

Μπριζίτ, αν πετύχει η αποστολή μας, πέρα από τη σωτηρία αυτών των πλασμάτων, θα περισώσουμε και την αξιοπρέπεια της ίδιας της Αμερικής και των συμμάχων της. Γιατί, είναι φανερό, η ιστορία θα καταγράψει με τα μελανότερα χρώματα αυτή τη συμπεριφορά. Οσο πιο γρήγορα σταματήσει αυτή η αθλιότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η ιστορία, αγαπητή Μπριζίτ, είναι αμείλικτη. Δε θα στιγματίσει μόνο τον Μπους και τους φίλους του, όλους αυτούς τους αφορισμένους σαδιστές. Ολους αυτούς τους κυνηγούς κεφαλών. Ολα αυτά τα σιχαμένα άτομα που ντροπιάζουν τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ιστορία. Θα στιγματίσει και όλους εμάς που δεν αποτρέψαμε αυτή τη συμπεριφορά. Ολους εμάς που παρακολουθούμε αδιάφοροι ή, έστω, αμήχανοι!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ