ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ιδιο το ένα και η άλλη...

Ολο και περισσότερο, όλο και εντονότερα αλληλοαποκαλύπτονται στο «άθλημα» ταχύτητας για την εφαρμογή των συνταγών φιλελευθερισμού.

Ετσι η ΝΔ όχι μόνο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι αντιγράφει κατά τρόπο νόθο και στρεβλό την πολιτική της, αλλά και ότι την καθυστερεί καιροσκοπώντας.

Η ΝΔ θέλει όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είτε πρόκειται για την υποταγή στις ΝΑΤΟ-εντολές, είτε πρόκειται για τη συμμόρφωση προς τις ευρω-ντιρεκτίβες, είτε πρόκειται για τη στυγνή αντιλαϊκή πολιτική, να τα περάσει γρήγορα, αφ' ενός για να εισπράξει τις ογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις και αφ' ετέρου για να έχει εκείνη το προηγούμενο «κεκτημένο» ότι θα συνεχίσει αυστηρότερα στην ίδια κατεύθυνση, όταν έρθει στην εξουσία.

Στριμωγμένο το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στα δολώματα κεντροαριστερής προσέλκυσης και παγίδευσης που σκορπίζει, και στον ανένδοτο φιλελευθερισμό της, με αναχρονιστικούς απατηλούς... εκσυγχρονισμούς, εμφανίζεται και αιωρείται στο κενό.

Ανησυχεί λοιπόν η ΝΔ για τις καθυστερήσεις στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα και μαζί με τα μεγάλα αφεντικά και τους τραπεζίτες κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τις δολιχοδρομίες του.

Χαρακτηριστικό είναι πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» (17/3/02), όπου μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός του κ. Σημίτη ξεθωριάζει και «φαίνεται να εκτροχιάζεται», ενώ οι θρυλούμενες μεταρρυθμίσεις, οι τόσο αναγκαίες για την ουσιαστική ένταξη στην ευρωζώνη διαρθρωτικές παρεμβάσεις, μετατρέπονται σε προεκλογικά εργαλεία. Και καταλήγει λέγοντας, ότι ο πρωθυπουργός «υποτάσσει τα πάντα στη μάχη διατήρησης της εξουσίας, γεγονός που επιτείνει την εσωτερική αστάθεια, το κλίμα καχυποψίας και επιτρέπει στα πολυποίκιλα συμφέροντα να ασκούν πρωτοφανείς εκβιασμούς».

Αυτό που δεν ομολογείται βέβαια είναι, ότι και οι δυο πλευρές αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν, ενώ το κεφάλαιο τούς υπαγορεύει τις κινήσεις...


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ιστορία ΣΥΝαίνεσης

Οι συνεδριάσεις στη Βουλή, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρξαν αποκαλυπτικές, αν και ορθότερα θα λέγαμε χαρακτηριστικές. Η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ, ψήφισαν τέσσερις σημαντικούς νόμους: τη Συνθήκη της Νίκαιας, που τροποποιεί τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επί το αντιδημοκρατικότερο, το νόμο για τη διείσδυση του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου στα Βαλκάνια, τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Σλοβενίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος «συνεταιρισμός για την ειρήνη», και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο, αφού τα δύο κόμματα, πιστά στην πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προώθησαν την πολιτική τους. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι καινούριο ούτε παράξενο για όσους παρακολουθούν τα πράγματα, είναι ότι τις πολιτικές αυτές επιλογές στήριξε και o ΣΥΝ, συνεπής στην πολιτική του γραμμή.

1. Ετσι, για τη Συνθήκη της Νίκαιας o ΣΥΝ ψήφισε «λευκό». Δεν τόλμησε να καταψηφίσει μια συνθήκη που και τυπικά δίνει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες στις ισχυρές, ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ. Συνεχίζει έτσι o ΣΥΝ την πολιτική του: Είχε ψηφίσει υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ είχε ψηφίσει «λευκό» για την τροποποίησή της στο Αμστερνταμ, η οποία περιλάμβανε και την ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν. Οχι μόνο δεν υπήρξε καμιά αυτοκριτική στάση του ΣΥΝ, αλλά στην πραγματικότητα δεν τόλμησε να αντιταχθεί ούτε στην αντιδραστικοποίηση και συμπλήρωση του Μάαστριχτ.

Τη στιγμή που με τη Νίκαια διαμορφώνεται και επίσημα το λεγόμενο διευθυντήριο των ισχυρών κρατών, τη στιγμή που έχουμε μπει σε τροχιά εφαρμογής του ευρωτρομονόμου, όταν έχουμε πίσω μας την εμπειρία της καταστολής στη Γένοβα και στο Γκέτεμποργκ, όταν η ευρωαστυνομία ενισχύεται, όταν δημιουργείται σε επίπεδο ΕΕ ειδική δύναμη καταστολής των διαδηλώσεων, όταν το ηλεκτρονικό φακέλωμα προβλέπεται ρητά στις Συνθήκες Σένγκεν, Ευρωπόλ και άλλες και έχει πάρει διαστάσεις, ενώ έχει αποδειχτεί επανειλημμένα και στην πράξη, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη ήταν ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ! Οταν η υγεία των Ευρωπαίων εργαζομένων υπονομεύεται από τις διοξίνες στα πουλερικά και τις τρελές αγελάδες και θυσιάζεται στο βωμό των υπερκερδών των πολυεθνικών, η εκπρόσωπος του ΣΥΝ βρήκε να πει πως στα θετικά της Συνθήκης της Νίκαιας είναι η ασφάλεια των τροφίμων!

2. Το νομοσχέδιο για τη βοήθεια, τάχα, στις βαλκανικές χώρες, προβλέπει τη διευκόλυνση των ισχυρών επιχειρηματιών να διεισδύσουν στις χώρες αυτές, να τις καταληστεύσουν, να λειτουργήσουν σαν πολιορκητικός κριός για τα συμφέροντα των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, ορθά - κοφτά δήλωσε πως το κόμμα της υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, προφανώς γιατί θεωρεί τη διείσδυση στα Βαλκάνια εθνικό στόχο.

3. Το ίδιο έγινε στη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας - Σλοβενίας στο στρατιωτικό τομέα. Το κείμενο της συμφωνίας, όσο και η εισηγητική έκθεση τόνιζαν ότι η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την ειρήνη». Το όνομα του προγράμματος είναι βέβαια ψευδεπίγραφο και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την προσπάθεια διεύρυνσης του εγκληματικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ και για προετοιμασία για στρατιωτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό διαφόρων χωρών για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ ψήφισε τη συμφωνία, χωρίς καν να αισθανθεί την ανάγκη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Θετική ψήφο, και μάλιστα ιδιαίτερα θερμή, έδωσε o ΣΥΝ στο νόμο για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για ένα όργανο που, ανεξάρτητα και από τυχόν καλές προθέσεις κάποιων (αν όντως υπάρχουν τέτοιες), θα λειτουργήσει με τov τρόπο που λειτουργεί το δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που δικάζει τov Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Θα αποτελέσει ένα όργανο χειραγωγούμενο πλήρως από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπου θα δικάζονται όσοι αντιπαλεύουν ή γενικότερα όσοι αμφισβητούν τη νέα τάξη πραγμάτων. Εκεί θα δικάζεται όποιος υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών να χαράσσουν μόνοι τους το μέλλον τους, όποιος υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια των λαών, όποιος αντιτάσσεται στην καταλήστευση του μόχθου και του πλούτου των λαών, όποιος αντιπαλεύει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όποιος υπερασπίζεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον ενάντια στις πολυεθνικές.

Αυτή η στάση του ΣΥΝ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποτελεί συνεπή συνέχεια της πολιτικής του: υποταγή στην πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, συμφωνία με το νεοαποικιοκρατικό Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια που υπέγραψε η ΕΕ ένα μήνα μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, διαρκές φλερτ (ανοιχτό ή συγκαλυμμένο - το δεύτερο είναι και πιο γοητευτικό) με την κεντροαριστερά, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς δήμους και νομαρχίες ανά την Ελλάδα, αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΝ, για να μην κοπούν οι δρόμοι προς το ΠΑΣΟΚ, συναίνεση στην υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, εμμονή στον «κοινωνικό» διάλογο - απάτη για την αφαίρεση στοιχειωδών κατακτήσεων των εργαζομένων, υπονόμευση και άρνηση συμμετοχής στο αντιπολεμικό κίνημα και στο κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Τόσο μακρύς που πρέπει να βάλει σε ώριμες σκέψεις όσους τυχόν επιθυμούν μια αντιιμπεριαλιστική πορεία του τόπου, όλους εκείνους που βλέπουν ότι η μόνη εναλλακτική διέξοδος είναι η σύγκρουση με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά που παράλληλα εξακολουθούν να τρέφουν φρούδες ελπίδες για τov ΣΥΝ.

Ο μόνος δρόμος είναι o ενωμένος λαϊκός αγώνας. Είναι η συμπόρευση στο κίνημα όσων κατανοούν και θέλουν να τα βάλουν με τις αιτίες της κακοδαιμονίας του λαού, δηλαδή με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και το μεγάλο κεφάλαιο. Η πραγματική εναλλακτική διέξοδος για τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους διανοούμενους, τη νεολαία είναι η δημιουργία του λαϊκού μετώπου, του μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που κινούνται σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κατεύθυνση.


Του
Δημήτρη ΚΑΛΤΣΩΝΗ

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας και η ΚΟΒ Ευπαλίου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση σήμερα, Κυριακή 24 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην ταβέρνα του Β. Φούντα, στη Μανάγουλη, με θέμα: «Πλαίσιο θέσεων για τη συσπείρωση όλων των Αγωνιστικών Δυνάμεων για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, με το λαό για το λαό». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα, Κυριακή, 24 Μάρτη, στις 11.00 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο (κτίριο Καποδίστριας) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Αυτοδιοίκηση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αίγινα». Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά.

- Η ΚΟΒ Νέας Αρτάκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τρίτη 26 Μάρτη, στις 7.00 μ.μ στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Λουκάς Γκούνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

- Η ΚΟΒ Ορχομενού του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει, για τις εκλογές στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τετάρτη 27 Μάρτη, στην αίθουσα του Δημαρχείου, στις 7.00 μ.μ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Μυτιλήνης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Μυτιλήνης», την Τετάρτη 27 Μάρτη στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Η ΚΟΒ Πεντέλης του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές», την Τετάρτη 27 Μάρτη στις 6.00 μ.μ στο Κοινοτικό Κατάστημα Νέας Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ