ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Με αγώνες τιμούν το Κιλελέρ!
  • Με παναγροτικό συλλαλητήριο, την Κυριακή 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων
  • Μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στις 27 Μάρτη. Συλλαλητήριο με τρακτέρ βαμβακοπαραγωγών των Φαρσάλων, στις 26 Μάρτη και παγετόπληκτων του Τυρνάβου, στις 5 Απρίλη

Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός της 92ης επετείου του Κιλελέρ. Η αγροτιά της χώρας μας θα τιμήσει τον ξεσηκωμό και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων με διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι το παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Κυριακής 31 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η καλύτερη τιμή για τους κολίγους, που έχυσαν το αίμα τους παλεύοντας για ένα κομμάτι γης, είναι η συνέχιση και η ένταση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για να γίνουν πραγματικότητα τα ανολοκλήρωτα όνειρα εκείνου του ξεσηκωμού και να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του.

Μπλόκα και συλλαλητήρια

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ γίνεται εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζονται.

Την πάλη τους για να μπορέσουν να κρατήσουν τη γη τους και να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 26 Μάρτη, συλλαλητήριο με τρακτέρ, στην πλατεία Αγοράς της πόλης, πραγματοποιούν οι αγρότες των Φαρσάλων. Την επόμενη μέρα - Τετάρτη 27 Μάρτη - στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας, στήνοντας, με τα τρακτέρ τους, μπλόκα σε οδικούς κόμβους του νομού και συγκεκριμένα στα Γεφύρια, στο Δέλτα Καρδίτσας, στο Δέλτα Ιτέας, στον Πάμισο και στον Πρόδρομο.

Οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας θα διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να «πετάξει» εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους βαμβακιού και να προχωρήσει σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας στη νέα καλλιεργητική περίοδο και θα απαιτήσουν:

  • Να επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού εσοδείας 2001, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν 100 ιδιόκτητα και 150 νοικιασμένα στρέμματα.
  • Να μην επιβληθεί κανένας περιορισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια για το 2002.
  • Ν' αλλάξει ριζικά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, καθώς και όλοι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εμποροβιομήχανους να κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά.
  • Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής στη γεωργία - κυρίως αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά - και να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  • Να παραμείνει η Αγροτική Τράπεζα στο δημόσιο και να λειτουργήσει με παραγωγικά, αναπτυξιακά κριτήρια, ενισχύοντας τους συνεταιρισμούς και βοηθώντας τους μικρομεσαίους αγρότες.
Για τις αποζημιώσεις στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, πραγματοποιούν την Παρασκευή, 5 Απρίλη, και οι αγρότες του Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη. Το συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Παγετόπληκτων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με εκπροσώπους των πληγέντων αγροτών πήρε πίσω τις υποσχέσεις που έδινε στη διάρκεια της τελευταίας αγροτικής κινητοποίησης, ανακοινώνοντας ότι δε θ' αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα παγώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των καταστραμμένων καλλιεργειών τους.


ΒΑΜΒΑΚΙ
Το «μαχαίρι» έφτασε... στις ενστάσεις

Το επιστέγασμα της κυβερνητικής παρανομίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, έγινε με το «επεισόδιο» που αφέθηκε για το τέλος: Την -υποτιθέμενη- εξέταση των ενστάσεων, που αναγκάστηκε να κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των 95.000 βαμβακοπαραγωγών.

Τις προηγούμενες μέρες με την ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων στα περισσότερα χωριά των βαμβακοπαραγών νομών της χώρας, κατέρρευσε και ο «μύθος» περί δίκαιης εξέτασης των ενστάσεων και καταβολής της επιδότησης σε όλες τις παραγόμενες ποσότητες βαμβακιού, εντός ΟΣΔΕ. Ετσι επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα όσα έγραφε εδώ και αρκετούς μήνες ο «Ρ» και αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά τα ψεύτικά τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης και ειδικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Γιατί παρά τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις - δηλώσεις και υποσχέσεις ότι δε θα υπάρχουν δύο τιμές, δε θα υπάρχει μη επιλέξιμο βαμβάκι και ότι θα δικαιωθούν όλες οι ενστάσεις για τις εντός ΟΣΔΕ ποσότητες, αποδείχτηκε όπως αναμενόταν πως όλα τούτα ήταν απατηλά εκσυγχρονιστικά φούμαρα. Και ως μόνο σκοπό είχαν την εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών και την υπονόμευση κάθε μορφής αγωνιστικής κινητοποίησης και διεκδίκησης. Επιπλέον, διαψεύστηκαν παταγωγώς όλοι όσοι υπερθεμάτιζαν ή σιγοντάριζαν την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και τα λεγόμενά της.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προσανατολίζεται να επιδοτήσει με το έτσι θέλω μια παραγωγή βαμβακιού γύρω στο 1.145.000 τόνους. Οι μόνοι «ενδοιασμοί» που υπάρχουν από μέρους της είναι αν θα δηλωθεί στην ΕΕ μια ποσότητα ακόμα μικρότερη, ή μια ποσότητα λίγο μεγαλύτερη, που όμως σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνάει το 1.150.000 τόνους. Το τελευταίο σενάριο εξετάζεται μετά τις σφοδρές ενδοΠΑΣΟΚικές γκρίνιες για αδικίες με τις ενστάσεις, σε ημετέρους... Το ζήτημα, όμως, είναι ότι με τις παράνομες από κάθε άποψη κυβερνητικές μεθοδεύσεις, γύρω στους 200.000 τόνους βαμβακιού, μένουν χωρίς επιδότηση. Και το «τσεκούρι» πέφτει βαρύ για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς νομούς. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, στους νομούς Σερρών και Λάρισας κόβονται γύρω στους 28.000 και 26.000 τόνοι αντίστοιχα και κοντά στους 15.000 τόνους στους νομούς Καρδίτσας, Εβρου και Πέλλας. Πάνω από 10.000 τόνοι κόβονται στο νομό Θεσσαλονίκης και πέριξ των 5.000 τόνων στους νομούς Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ενώ για την Αιτωλοακαρνανία η ποσότητα αυτή ξεπερνάει τους 3.000 τόνους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα... του Σημίτη. Και γνωρίζοντας ότι παρανομούν ασύστολα και κατ' εξακολούθηση, έστειλαν στα χωριά τις καταστάσεις με το τι ποσότητες βαμβακιού αναγνωρίζονται ως επιδοτούμενες κατά βαμβακοπαραγωγό και ποιες όχι, αλλά αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πούνε και ποιες είναι οι συνολικές ποσότητες ανά νομό, που δε θα πάρουν επιδότηση.

Ο «Ρ» στα μέσα της περασμένης βδομάδας απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οι κατεξοχήν αρμόδιοι δηλώθηκαν ως απόντες, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού συσκεπτόταν... και κάποιος υπάλληλος τον εμφάνισε ως όχι «σφαιρικά» ενημερωμένο επί του θέματος... Επίσης, ο εκτελών χρέη προϊσταμένου του περιφερειακού γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία ανά νομό για το ύψος των ποσοτήτων βαμβακιού που μένουν χωρίς επιδότηση. Ο «Ρ» απευθύνθηκε και στον αρμόδιο υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, από τον οποίο ζητήθηκε ενημέρωση, για το τι ποσότητες βαμβακιού μπήκαν τελικά στα εκκοκκιστήρια, τι ποσότητες αναγνωρίζονται ως επιλέξιμες και ποιες όχι, συνολικά και ανά νομό. Ο υφυπουργός την περασμένη Πέμπτη έκανε πως δεν είχε στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία... Μια μέρα μετά την Παρασκευή, αναγκάστηκε να δηλώσει πως αν δώσει αυτά τα στοιχεία ως έχουν «θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την Κοινότητα»! Φαίνεται πως τον Βαγ. Αργύρη τον «τσούζει» μόνο τι θα γίνει με την Κοινότητα, αλλά δε δίνει δεκάρα για το τι γίνεται με τους βαμβακοπραγωγούς και τα προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ