ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι «συμμαχικές» απώλειες

Αμερικανοί τραυματίες φθάνουν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας. Οι συμμαχικές απώλειες αυξάνονται...

Associated Press

Αμερικανοί τραυματίες φθάνουν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας. Οι συμμαχικές απώλειες αυξάνονται...
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΡΩΜΗ.--

Οι ΗΠΑ «πλημμύριζαν» χτες με ενισχύσεις την επαρχία Πάκτια του Αφγανιστάν, όπου συνεχιζόταν για 6η ημέρα η (υποτίθεται «24ωρη») επιχείρηση «Ανακόντα» για την εξόντωση περίπου 1.000 μαχητών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα που βρίσκονται στις οροσειρές του Σαρικότ. Αρματα μάχης, καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, βαριά οπλισμένα ελικόπτερα και μονάδες των ειδικών δυνάμεων έσπευδαν στην περιοχή, όπου περίπου 3.500 άνδρες καταδιώκουν κάπου 1.000 κρυμμένους σε σπήλαια μαχητές.

Αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις στρατιωτικών έκαναν λόγο για «εκατοντάδες» εχθρικές απώλειες, ενώ από τη «συμμαχική» πλευρά από την έναρξη της επιχείρησης έχουν χάσει τη ζωή τους «μόλις» 7 Αφγανοί και 9 Αμερικανοί -- οι 7 τη Δευτέρα, όταν επλήγησαν δύο ελικόπτερα «Σινούκ».

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» μετέφερε ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που σχολίαζαν πως ο αμερικανικός στρατός «δε διδάχθηκε τίποτα από την Τόρα Μπόρα». Σε ανώνυμες δηλώσεις του, ένας αξιωματικός είπε ότι «η απόφαση να περικυκλωθούν οι θέσεις των μαχητών της Αλ-Κάιντα ήταν σωστή, αλλά η βιασύνη να αποσταλούν χερσαίες δυνάμεις όχι». Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνταν σχόλια που παρομοίαζαν την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου «με όσα έγιναν στη Σομαλία το 1993» -- κάτι που ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έσπευσε να υποβαθμίσει.

Εξαιρετικά επικριτικά ήταν τα σχόλια και στη βρετανική «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που φιλοξενούσε δηλώσεις Αφγανού πολεμάρχου: «οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Αφγανιστάν... και εμπιστεύονται τους λάθος ανθρώπους». Πάντως, στο Πεντάγωνο απορρίπτονταν οι συμβουλές περί «απομάκρυνσης αξιωματικών» λόγω των σφαλμάτων στην εκστρατεία, περιλαμβανομένου του στρατηγού Τόμυ Φρανκς, διότι «αυτό θα έστελνε λάθος μηνύματα».

Ανένδοτοι παρά τις απώλειες

Στη Δανία οι σημαίες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων κυμάτιζαν χθες μεσίστιες λόγω των 3 απωλειών της χώρας στην έκρηξη δύο αντιαεροπορικών πυραύλων «SA-3» στην Καμπούλ, που κόστισε τις ζωές 5 στρατιωτών της «συμμαχίας» -- 3 Δανών και 2 Γερμανών ναρκαλιευτών και πυροτεχνουργών. Ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας για τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη στην αφγανική πρωτεύουσα, όπου τραυματίστηκαν άλλοι τρεις Δανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι πύραυλοι δεν εξερράγησαν από σφάλμα ή ατύχημα, αλλά επειδή ήταν παγιδευμένοι -- η διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης (ISAF) άρχισε σχετική «έρευνα»... Παρά την τραγική μοίρα των στρατιωτών της χώρας του τόσο ο Ράσμουσεν όσο και ο Βίλι Σέβνταλ βεβαίωσαν ότι η Δανία «στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», και «είναι σημαντικό να συνεχιστεί» η συμβολή της Δανίας στην «αποκατάσταση» της «τάξης και της ασφάλειας» στο Αφγανιστάν...

Ανάλογη στάση τήρησε και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων, αλλά τόνισε πως «δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της αποστολής» των 700 ανδρών (που αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη που έχει στείλει ποτέ η Γερμανία στο εξωτερικό μετά τη λήξη του Β' ΠΠ) που συμμετέχουν στην ISAF.

Από τους υπόλοιπους τραυματισμένους, εννέα άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για νοσηλεία βρίσκονταν σε «σταθερή κατάσταση» και αναμενόταν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Στην Κανταχάρ, μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο αεροδρόμιο χθες κόστισε τις ζωές τριών Αφγανών στρατιωτών, χωρίς να υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Καναδών.

Χτες έφθασε στο Αφγανιστάν και η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον, καθώς ανακύπτουν αναφορές περί «τρομερών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της εθνικής ομάδας των Παστούν» από πλευράς της --κυβερνώσας, πλέον-- Βόρειας Συμμαχίας. Η επίσκεψή της συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Χιούμαν Ράιτς Ουότς, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι, περί των ακροτήτων των μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας στο Βόρειο Αφγανιστάν: βιασμοί και συνοπτικές εκτελέσεις, ξυλοδαρμοί, πλιάτσικο συμπεριλαμβάνονται στα όσα τεκμηριώνει η έκθεση...

Ωστόσο και αυτές οι «ανησυχίες» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν. Χθες, ο ΓΓ του ΟΗΕ «προειδοποίησε» ότι το Αφγανιστάν «μπορεί να περιπέσει σε κατάσταση χάους», καθώς «αν δεν επεκταθεί» η παρουσία της «ειρηνευτικής δύναμης» και πέραν της Καμπούλ, οι πολέμαρχοι ενδέχεται να αλληλοεξοντωθούν. Σύμφωνα με την «λογική» του Κόφι Αναν, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμπλακεί πλήρως για προληπτικούς λόγους» στο Αφγανιστάν. Οπου «προληπτικοί λόγοι», το να μην αναδειχτεί ένας «νέος Οσάμα μπιν Λάντεν»...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο Σεβαρντνάτζε ανοίγει τις πόρτες στις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Τη Δευτέρα 4 του Μάρτη ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έκανε άλλη μια στροφή. Δήλωσε ότι η Τιφλίδα αποφάσισε να βάλει τάξη στο Πανκίσι μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή Αμερικανών και Ρώσων. Επισήμανε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα βοηθήσουν τη Γεωργία στη δημιουργία αντιτρομοκρατικών τμημάτων και ότι η άφιξη των Αμερικανών ειδικών εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». «Καμία αμερικανική συμμετοχή δε θα υπάρχει. Αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε εμείς, η Γεωργία. Εχουν θυμώσει μαζί μας, γιατί δεν επιτρέψαμε την είσοδο σε ρωσικά στρατεύματα. Δεν επιτρέψαμε την είσοδο και νομίζω ότι ενεργήσαμε έξυπνα, ενεργήσαμε σοφά, διότι, αν θα έμπαιναν ρωσικά στρατεύματα μέσα σ' αυτές τις πυκνοκατοικημένες περιοχές... θα άνοιγαν πυρ, θα χυνόταν αίμα και το κέντρο των εχθροπραξιών θα μεταφερόταν στο έδαφος της Γεωργίας». Ετσι δικαιολόγησε ο Σεβαρντνάτζε την άρνησή του να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Παρ' όλα αυτά, οι ρωσικοί πολιτικοί κύκλοι είναι συγκρατημένοι σχετικά με τις διαβεβαιώσεις ότι καμιά αμερικανική ειδική δύναμη δε θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο φαράγγι Πανκίσι, που συνορεύει με την Τσετσενία.

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της Γεωργίας ορμάει στις «φιλικές» αγκάλες των ΗΠΑ. Το σάπιο καθεστώς Σεβαρντνάτζε ελπίζει να διορθώσει τα πράγματα και να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια των Αμερικανών. Χρειάζεται την αμερικανική βοήθεια για να πιέζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, οι οποίες δε θέλουν να ανήκουν στην επικράτεια της Γεωργίας. Αυτές στρέφονται προς τη Ρωσία, οι λαοί τους συνδέουν την τύχη τους με την τύχη της Ρωσίας. Σκοπός του Σεβαρντνάτζε είναι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας». Με άλλα λόγια, να επαναφέρει βίαια την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στο πλαίσιο της Γεωργίας. Γι' αυτό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους Αμερικανούς.

ΕΕΔΥΕ
Να επιστρέψουν αμέσως οι Ελληνες στρατιώτες

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού του Αφγανιστάν ούτε τελείωσε ούτε θα τελειώσει, αλλά θα κλιμακωθεί ευρύτερα». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται - εκτός των άλλων - και από το θάνατο των 7 Αμερικανών στρατιωτών, τονίζεται στη συνέχεια του κειμένου, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Αμερικανών για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «στο βωμό της εξυπηρέτησης των κερδών του κεφαλαίου και της παγκόσμιας κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και δικά τους παιδιά. Οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κλιμακώνονται. Τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Γεωργία, την Υεμένη και τις Φιλιππίνες και οι πολεμικές μηχανές ανάβουν για επίθεση στο Ιράκ».

Οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυξάνουν το ενδεχόμενο εμπλοκής στις επιχειρήσεις και των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, για την απόφασή της να στείλει Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, επιβεβαιώνοντας έτσι την άμεση συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τους Ελληνες στρατιώτες από το Αφγανιστάν πριν θρηνήσουμε θύματα.

Συγχρόνως, καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να απαιτήσουν με τη σειρά τους την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Ο ελληνικός λαός, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν κέρδισε τίποτε από την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν. Αντίθετα κέρδισαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλιμακώσει τους αγώνες του κατά του ιμπεριαλισμού και παράλληλα να απαιτήσει την επιστροφή όλων των στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ