ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΑΕΕ
Δείγματα της κυβερνητικής αναλγησίας

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επιχειρούσε να παρουσιάσει τους συνταξιούχους ως συμμάχους του όδευε προς το γραφείο του η απόφαση που ήδη έχει υπογράψει ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, με την οποία κόβει 0,5% των αυξήσεων για τις συντάξεις, που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η απόφαση του ΟΑΕΕ ήταν προσαρμοσμένη στην κυβερνητική ρότα και έφτασε στο 4%. Ελα όμως που η κυβέρνηση δεν επιτρέπει ούτε εκτροπή 0,5% απ' την απόφασή της για αυξήσεις μέχρι 3,5% στις συντάξεις, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις πως τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις απ' την κυβερνητική πολιτική, εφόσον το αποδεικνύουν αναλογιστικές μελέτες.

Ειδικά με τον ΟΑΕΕ η μόνη τεκμηριωμένη «μελέτη» είναι πως η κυβέρνηση αρνείται να αποδώσει στο ταμείο το ποσό των 134,5 δισ. δραχμών, με αποτέλεσμα - αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική - ο ΟΑΕΕ να μην μπορεί να δώσει ούτε συντάξεις μετά το Μάη!

Ετσι μετά από αυτή την ανάλγητη απόφαση, οι κατώτερες συντάξεις για το ΤΕΒΕ θα διαμορφωθούν ως εξής: Γήρατος -Αναπηρίας 109.150 δραχμές - αντί 109.670 - και λόγω θανάτου 91.670 δραχμές - αντί 92.130.

Αυτά είναι τα απλά δείγματα της κυβερνητικής αναλγησίας απέναντι στους συνταξιούχους.

ΔΑΣ - ΓΣΕΕ
Πρόταση για απεργία στις 3 Απρίλη

Επιμένει, παρά και ενάντια στις διαθέσεις των εργαζομένων, στο διάλογο της απάτης η πλειοψηφία. Η αγωνιστική πίεση, πάντως, δεν περνά απαρατήρητη...

Να απορρίψει η ΓΣΕΕ τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, να σταματήσει άμεσα το διάλογο της απάτης και να προκηρύξει για τις 3 Απρίλη πανελλαδική 24ωρη απεργία ζήτησαν χτες τα στελέχη της ΔΑΣ στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ. Την πρόταση της ΔΑΣ, απέρριψε η πλειοψηφία της ΕΕ, ενώ τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι συνέρχεται η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας.

Η θέση αυτή της πλειοψηφίας βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέληση των εργαζομένων, που είναι αντίθετη και στο «πλαίσιο αρχών» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο επί της ουσίας επαναφέρει τις προτάσεις Γιαννίτση, αλλά και με τη συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου» τόνισαν τα μέλη της ΔΑΣ. Τα στελέχη της Παράταξης ξεκαθάρισαν ότι τώρα είναι η ώρα για αποφασιστική δράση, για οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα υπερασπίζουν την κοινωνική ασφάλιση και παράλληλα θα διεκδικούν την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Σημείωσαν δεν, πως το δυναμικό της Παράταξης, και μέσα και έξω από τα όργανα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, θα συμβάλει αποφασιστικά να μην περάσουν και αυτή τη φορά τα σχέδια της κυβέρνησης και οι αξιώσεις του κεφαλαίου.

Ομως, παρά την απόρριψη της αγωνιστικής πρότασης της ΔΑΣ, πυκνώνουν οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων, που απαιτούν να προχωρήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προκήρυξη κινητοποιήσεων στην ενημέρωση και οργάνωση της πάλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, τη δυναμική που αναπτύσσεται και τις αντιδράσεις στους χώρους δουλιάς για το πακέτο Ρέππα, ο Α. Καλύβης αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε δήλωσή του, ενώ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του «κοινωνικού διαλόγου» με το υπουργείο, ταυτόχρονα προτείνει την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης στις αρχές Απρίλη.

Με τις γνωστές θέσεις της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, ο οποίος ζητάει από την κυβέρνηση την τριμερή χρηματοδότηση.

Πρόταση με σκοπιμότητες χαρακτήρισε την πρόταση της ΔΑΣ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και ισχυρίστηκε ότι η ΓΣΕΕ έχει κάνει όσες απεργίες χρειάζεται. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την απόφασή του στην πραγματοποίηση της δεύτερης συνάντησης με το υπουργείο, επικαλέστηκε την ανάγκη να δοθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση.

Συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα

Επί ...ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε στεριά και θάλασσα, για να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη πλέον επίθεση στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση συλλαλητηρίων παντού βρίσκει πλατιά ανταπόκριση. Χαρακτηριστικές οι αποφάσεις:

Οι Πειραιώτες θα ανέβουν στην Αθήνα. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Συνδικαλιστών Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Πεδίον του Αρεως, με προσυγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στου Μπακάκου.

Στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης οι Επιτροπές υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, έχουν αρχίσει τις προετοιμασίας για τη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό στις 14 του Μάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και το ΠΑΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αντίστοιχα συγκεντρώσεις στις 14 Μάρτη θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη:

Στη Νάουσα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στις 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στις Σέρρες η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών οργανώνει συγκέντρωση στις 6μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στο Κιλκίς στις 7μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης, και στη Βέροια στις 7μ.μ. στην πλατεία Εληάς. Επίσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Δράμα, Καβάλα, στην Ποταμιά της Θάσου, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, καλεί σε συγκέντρωση στις 14 Μάρτη στις 7μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Την ίδια μέρα, στα Γιάννενα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών οργανώνει συλλαλητήριο στις 7μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα, επίσης στις 14 Μάρτη, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Πρέβεζα στις 15 Μάρτη στις 7μ.μ. έξω από την αίθουσα «Θεοφάνειο».

Εξάλλου συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Αρτα και Ηγουμενίτσα

Στη Στερεά - Εύβοια, η πρώτη απάντηση υπήρξε από τους εργαζόμενους της Χαλκίδας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, πραγματοποίησαν χτες πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αμφισσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 7:30 μ.μ στην Πλατεία Λαού.

Στη Φθιώτιδα το Εργατικό Κέντρο έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Πλατεία Διάκου. Προσυγκέντρωση διοργανώνει στις 9.30 π.μ. στην Πλατεία Λαού, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας.

Στη Θήβα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία της πόλης διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στη Χαλκίδα, η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, διοργανώνει συγκέντρωση - συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Μάρτη, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Πελοπόννησο

Στους δρόμους του αγώνα βρέθηκαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στο Αίγιο, δίνοντας μια πρώτη απάντηση σε όσους επιδιώκουν, με όχημα το «διάλογο» να θάψουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην Πάτρα εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και γυναίκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών ύψωσαν φωνή καταδίκης κι απόρριψης συνολικής του «πλαισίου αρχών» της κυβέρνησης, προτάσσοντας με τα συνθήματά τους την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων της εργατικής τάξης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της.

Η πορεία που ακολούθησε, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ήταν ιδιαίτερα δυναμική, ενώ αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες διοικήσεις σωματείων και φορείς της πόλης να προχωρήσουν σε συσκέψεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και τον καθορισμό της δράσης. Ηδη το συνδικάτο Οικοδόμων, μαζί με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο, σε πρωτοβουλία που πήραν, καλούν φορείς, σωματεία, συνδικαλιστές και άνεργους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Κολοκοτρώνη 20, 4ος όροφος στο ΕΚΠ), για να καθορίσουν τις μορφές αντίδρασης και πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Καλαμάτα, η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία 23ης Μάρτη και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικά συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση, δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Θάβουν την Κοινωνική Ασφάλιση, ξεσηκωθείτε».

Στο Αίγιο, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λαύρας, όπου αναρτώντας πανό, κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα καλούσαν τον κόσμο να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του και να καταδικάσει το «διάλογο» - απάτη.

Παράλληλα, μετά την Τρίπολη, όπου η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών αποφάσισε συλλαλητήριο για την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στον Πύργο αποφάσισε για κινητοποίηση την Πέμπτη στις 14 Μάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ. Την ίδια ημέρα, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην Καλαμάτα καλεί σε εργατική σύσκεψη στις 7 μ.μ. στον «Κοινωνικό Φορέα» στο Δήμο Καλαμάτας.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Διαθέσεις για αγώνα υπάρχουν

Καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη και συντονισμό και οργάνωση των εργαζομένων για αγώνα ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ στη Φλώρινα, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στον υπό ανέγερση ΑΗΣ Μελίτης, οι εργαζόμενοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις μεθοδεύσεις για το ασφαλιστικό και τις δημοτικές εκλογές και έκφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για τις διαθέσεις κυβέρνησης - εργοδοτών.

Από τη συζήτηση πρόβαλε η ανάγκη για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της ζωής των εργαζομένων και η μεγάλη απήχηση που βρίσκουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ. Εκφράστηκε έντονα από τους εργαζόμενους, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση και τους εργοδότες την απεμπόληση βασικών ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων και ότι απαιτείται η οργάνωση συντονισμένου αγώνα για να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης και αυτών που βάζουν πλάτη σ' αυτά, των ηγεσιών της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ.

Την προηγούμενη μέρα είχε πραγματοποιηθεί επίσης περιοδεία στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου παρόμοια θέση έκφρασαν και εκεί οι εργαζόμενοι και έκαναν φανερή την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ηδη οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για οργάνωση κινητοποιήσεων που βρίσκουν απήχηση και υποστήριξη ανάμεσα στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου - Κοζάνης, αλλά και στους εργαζόμενους της περιοχής γενικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ