ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική επίθεση

Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο

Στο δρόμο του αγώνα συναντιούνται σήμερα οι φοιτητές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο, ενάντια στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετσι, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα συγκεντρωθούν φοιτητές, με αποφάσεις των συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, ΦΕΠΑ (Εστίας Ιλισίων) και ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους. Μετά την πορεία που θα πραγματοποιήσουν, οι παραπάνω σύλλογοι καλούν και όλους τους υπόλοιπους σε συνάντηση συντονισμού για την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Την ίδια ώρα είναι το αγωνιστικό ραντεβού και για τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, όπου καλούν οι σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Τοπογράφων, Φυσικού και Ψυχολογικού του πανεπιστημίου. Στη Ρόδο, τις αγωνιστικές αποφάσεις πήραν οι σύλλογοι Μεσογειακών Σπουδών και Παιδαγωγικού και καλούν όλους τους φοιτητές σε αντίστοιχη κινητοποίηση.

Απέναντι στην προοπτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας και υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, οι φοιτητές διεκδικούν να παίρνουν σε προπτυχιακό επίπεδο όλη την επιστημονική γνώση και ειδίκευση πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Απαιτούν κατάργηση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και του νόμου 2916/01 για τα ΤΕΙ και παλεύουν για μεγάλη αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν μόνο σε διδακτορικό, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, χωρίς τον τεχνητό διαχωρισμό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Δυναμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες και στα Γιάννενα με με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Χημικού, Μαθηματικού και της ΣΕΙΠ του ΤΕΙ. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο παλιό Πανεπιστήμιο και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ιδιωτικοποίηση προχωράει με ή χωρίς δίδακτρα

Θίχτηκε το υπουργείο Παιδείας από τις χτεσινές «Πανσπουδαστικές Σφήνες» του «Ρ», που κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας κι έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του καταργεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία είχε εισάγει με νόμο η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στο «Ρ» ο Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Δ. Κλάδης σημειώνει ότι «με τη συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου (σ.σ.. νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα), το Υπουργείο Παιδείας καταργεί κατά τρόπο ρητό και καθαρό την υπάρχουσα σήμερα δυνατότητα επιβολής διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών». Η «ρητή και καθαρή», σύμφωνα με τον κ. Κλάδη, διατύπωση του νομοσχεδίου είναι η εξής: «Δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη καταβολής διδάκτρων από μέρους των μεταπτυχιακών φοιτητών» ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Ακόμα όμως κι αν η ερμηνεία της συγκεκριμένης διατύπωσης του νομοσχεδίου σημαίνει κατάργηση των διδάκτρων, τα οποία είναι γενικευμένα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σήμερα, η ουσία της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης παραμένει. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτούν άμεσα τα μεταπτυχιακά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συνδιοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα με άλλα ιδιωτικά ιδρύματα. Αν αυτό δεν είναι παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως τόνιζαν χτες οι «Πανσπουδαστικές Σφήνες», τότε τι είναι;

Κεντροδεξιές ρυθμίσεις, κεντροαριστερά οράματα

Η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι μόνο «ελληνικό φαινόμενο». Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για χαμηλού επιπέδου και κόστους σπουδές «παλεύονται στην πράξη» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Βέβαια, όταν το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών γίνεται από κεντροδεξιές κυβερνήσεις είναι συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο, ενώ όταν γίνεται από κεντροαριστερές κυβερνήσεις... έχει κι ένα κοινωνικό πρόσωπο... Πώς να το κάνουμε;

Ετσι, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία προχωρά σε «μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης» με έναν νόμο γνωστό ως LOU. Μέσω αυτού εισάγει στα πανεπιστήμια τις αποφάσεις της Μπολόνια, προωθεί την αξιολόγηση με κριτήρια επιχειρήσεων, επιτρέπει την παρέμβαση εταιριών στα πανεπιστήμια, τα εξωθεί στην οικονομική αυτοτέλεια. Ποια η διαφορά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Στις 17-18-19 του Μάρτη στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας συναντιούνται οι υπουργοί Παιδείας των χωρών της ΕΕ (κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί), για να συζητήσουν όλοι μαζί, από κοινού, την πορεία αυτής της πολιτικής.

***

Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος είναι οι κινητοποιήσεις αυτής της βδομάδας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η Πανσπουδαστική καλεί σε μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων και παράλληλα στα συλλαλητήρια ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης, αύριο, Πέμπτη 14 του Μάρτη, γιατί η πολιτική που τσακίζει τα πτυχία είναι η ίδια που αφανίζει την προοπτική συνταξιοδότησης για τους σημερινούς νέους.

***

Κι εκεί που ψάχναμε να βρούμε τη θέση της ΠΑΣΠ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, πέφτουμε σε μια προκήρυξή της που κυκλοφόρησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και την υπογράφει λέγοντας ότι είναι «παράταξη με όραμα για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία». Συνειρμικά ήρθαν στο μυαλό μας οι προεκλογικές ομιλίες του Σημίτη και τα οράματα που είχε τότε. Αυτά τα οράματα, τώρα πλέον, τα βιώνουμε και αναρωτιόμαστε μήπως το όραμα της ΠΑΣΠ ταυτίζεται με τα οράματα του Σημίτη. Το όραμα για τις συντάξεις και την ασφάλιση μεταφράζεται στην πρόταση για το Ασφαλιστικό και την περίθαλψη, όπου η σύνταξη από όραμα γίνεται όνειρο... θερινής νυκτός. Εκείνο το όραμα, το «είμαστε με τους Αμερικανούς», αποδεικνύεται σήμερα πυρηνικός εφιάλτης για τους λαούς όλης της Γης. Κεντροαριστερά οράματα...

***

Από αυτή την «κεντροαριστερή ευδαιμονία» δε θα μπορούσε να λείπει, βέβαια, η παράταξη του ΣΥΝ στις σχολές. Ετσι, λοιπόν, το «Δίκτυο» ή ΔΑΡΑΣ έσκασε μύτη στη Θεσσαλονίκη και καλεί σε σύσκεψη όλων των «αριστερών» παρατάξεων. Η λογική τους είναι περίπου η εξής: «Πώς θα αντιμετωπίσουμε την Πανσπουδαστική που διασπά το φοιτητικό κίνημα;». Αυτό κι αν αποτελεί κεντροαριστερό όραμα...

Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο

Εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργανώνουν αύριο από κοινού η ΚΟΒ Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση ΕΜΠ της ΚΝΕ, με θέμα: «Βιομηχανία και Πανεπιστήμιο». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στις Γενικές Εδρες, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του ΚΜΕ.

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Στην Κρήτη σήμερα και αύριο

Στην Κρήτη περιοδεύει σήμερα και αύριο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης και θα μιλήσει σε νέους στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ του νησιού.

Συγκεκριμένα: σήμερα, στη 1 μ.μ., θα μιλήσει στην πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, με θέμα «Γένοβα, Πόρτο Αλέγκρε, ο ρόλος των διεθνών κινημάτων στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ., θα μιλήσει στο ΤΕΙ στα Χανιά, «"Ανωτατοποίηση". Ενας χρόνος μετά - Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Δραστηριότητα της ΠΚΣ

Πλούσια η δραστηριότητα της Πανσπουδαστικής σε Σχολές και Τμήματα της Αθήνας αυτό το διάστημα, μαζί με την προσπάθειά της για ενδυνάμωση των μαζικών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του.

Συγκεκριμένα, πολιτιστική εβδομάδα πραγματοποιεί η ΠΚΣ, στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Αθήνας, όπου διοργανώνει συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, συζητήσεις για την Ιστορία της Τέχνης, την πολιτιστική δημιουργία σήμερα και άλλες δραστηριότητες.

Αύριο, πραγματοποιεί στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, συζήτηση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση (κυλικείο Μαθηματικού).

Επίσης αύριο, στο Φαρμακευτικό, στις 11.30 π.μ., διοργανώνει συζήτηση για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος, τα ανοιχτά επαγγέλματα και τις υπόλοιπες εξελίξεις.

«Αγροτική παραγωγή - Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον των αποφοίτων», είναι το θέμα εκδήλωσης, που οργανώνει η ΠΚΣ Φλώρινας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 9 του ΤΕΙ Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Εικοσιτετράωρη απεργία στο ΑΠΘ

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ιδρύματος (σε διοικητικές, τεχνικές και άλλες θέσεις). Σε δίωρη στάση εργασίας, από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν σε ένδειξη συμπαράστασης και τα μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει ότι έτσι «θα δείξουμε σε ελάχιστο βαθμό την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αίτημά τους, αλλά και θα συμβάλουμε, σε μέγιστο βαθμό, στη δημιουργία ενός ενωτικού και αγωνιστικού πνεύματος, μεταξύ των εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ