Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ιδιωτικοποίηση προχωράει με ή χωρίς δίδακτρα

Θίχτηκε το υπουργείο Παιδείας από τις χτεσινές «Πανσπουδαστικές Σφήνες» του «Ρ», που κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας κι έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του καταργεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία είχε εισάγει με νόμο η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στο «Ρ» ο Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Δ. Κλάδης σημειώνει ότι «με τη συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου (σ.σ.. νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα), το Υπουργείο Παιδείας καταργεί κατά τρόπο ρητό και καθαρό την υπάρχουσα σήμερα δυνατότητα επιβολής διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών». Η «ρητή και καθαρή», σύμφωνα με τον κ. Κλάδη, διατύπωση του νομοσχεδίου είναι η εξής: «Δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη καταβολής διδάκτρων από μέρους των μεταπτυχιακών φοιτητών» ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Ακόμα όμως κι αν η ερμηνεία της συγκεκριμένης διατύπωσης του νομοσχεδίου σημαίνει κατάργηση των διδάκτρων, τα οποία είναι γενικευμένα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σήμερα, η ουσία της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης παραμένει. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτούν άμεσα τα μεταπτυχιακά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συνδιοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα με άλλα ιδιωτικά ιδρύματα. Αν αυτό δεν είναι παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως τόνιζαν χτες οι «Πανσπουδαστικές Σφήνες», τότε τι είναι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ