ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ο «μνηστήρας» έγινε... Λούης

Ερμαιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις πολυεθνικές η κυβέρνηση Σημίτη, δηλώνει εμμονή στο ξεπούλημα

... Κανονικά συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σκανδάλου ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διατείνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και φαίνεται να μην ιδρώνει το αυτί τους από τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου διημέρου με την πώληση του «μνηστήρα» HDW στην αμερικανική One Equity Partners. Χθες, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλ. Καλαφάτη και της διοίκησης της ΕΤΒΑ με τη συμμετοχή του διοικητή Γ. Κασμά και του υποδιοικητή Κ. Νικόλη, ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα της αποστολής συμπληρωματικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε η τελευταία να αποφανθεί αν τίθεται ή όχι ζήτημα συγκέντρωσης! Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η ΕΤΒΑ απέστειλε επιστολή προς τους Γερμανούς, ζητώντας να ενημερωθεί για το αν οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών!

Την ώρα που όλα αυτά γίνονται στη χώρα μας, στη Γερμανία, έχει ξεσπάσει σάλος από την πώληση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας σε αμερικανικά συμφέροντα. Η HDW θεωρείται ως το μεγαλύτερο πολεμικό ναυπηγείο της Ευρώπης το οποίο κατέχει πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην κατασκευή υποβρυχίων. Κύκλοι, συνεπώς συνδέουν την εξαγορά της HDW, ως την επίτευξη του στόχου των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, να βάλουν χέρι στη γερμανική τεχνογνωσία, κατασκευής μη πυρηνικών υποβρυχίων.

Σχετικά με το αν υφίσταται το ενδιαφέρον των Γερμανών, και πριν από ό,τι φαίνεται ενημερωθούν επισήμως οι εμπλεκόμενοι φορείς, η ΕΤΒΑ μετέφρασε δελτίο Τύπου της HDW το οποίο προφανώς θα διανεμηθεί στο γερμανικό Τύπο, στο οποίο η γερμανική εταιρία φέρεται να δηλώνει: «η HDW πιστεύει ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της... ο νέος κύριος μέτοχος της HDW, η "One Equity Partners", έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τη HDW ως ανεξάρτητο ναυπηγείο που θα διεξαγάγει όλες τις ναυπηγικές εργασίες». Η ΕΤΒΑ, πάντως, ενημερώθηκε, μέσω... δελτίου Τύπου!

Σε ό,τι αφορά την πώληση της ίδιας της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς μέρες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, θα ανακοινώσει την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία μέχρι να πουληθούν, θα περάσουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου, κατά πάσα πιθανότητα στη ΔΕΚΑ.

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αξιοποίηση διά της ... εκποίησης!

Η εισαγωγή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο Χρηματιστήριο, είναι ο στόχος της κυβέρνησης

Το θέμα της ...αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Ν. Χριστοδουλάκη, του Α. Φωτιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Με τον όρο βέβαια αξιοποίηση, στο υπουργείο συνήθως εννοούν την ιδιωτικοποίηση και της ακίνητης περιουσίας, αφού διακηρυγμένος στόχος είναι η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας Ακινήτων και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Πάντως, η κατάσταση με τα ακίνητα του Δημοσίου είναι αρκετά μπλεγμένη, καθώς υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, ενώ πολλές υποθέσεις που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς «σέρνονται» από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα του 1821! Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των εκτάσεων ακίνητης περιουσίας είναι το «κτήμα Νάστου» στην Ηλιούπολη 5.000 στεμμάτων, το «κτήμα Βεΐκου» στο Γαλάτσι 4.500 στρεμμάτων, το Αττικό Αλσος στα Τουρκοβούνια κλπ., που διεκδικούνται αμφότερα από το Δημόσιο και από ιδιώτες. Οπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκει η λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Σύμφωνα με ορισμένες, γενικής φύσης, εκτιμήσεις:

  • Τα περίπου 70.000 ακίνητα, αστικά και αγροτικά, που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο, αντιπροσωπεύουν συνολική έκταση 2 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων.
  • Επίσης, 28.000 ακίνητα, συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. στρεμμάτων, είναι τα λεγόμενα και ανταλλάξιμα, όρος ο οποίος καθιερώθηκε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Αυτές, όμως, οι εκτιμήσεις που υπουργείου, που κάνουν λόγο για 98.000 ακίνητα με 3,5 εκατ. στρέμματα έκταση, είναι πολύ σχετικές. Οι ίδιοι οι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι το 50% των ακινήτων αυτών έχουν καταπατηθεί από μικρούς η μεγάλους ιδιώτες. Και το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σε ακίνητα που το ελληνικό κράτος θεωρεί ότι καταπατήθηκαν, κτίστηκαν κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων πλήρωσαν κανονικά φόρο μεταβίβασης, ενώ συνδέθηκαν με ρεύμα, τηλέφωνο κλπ. από δημόσιους οργανισμούς...

Το πόσο συγκεχυμένη, όμως, είναι η έννοια «δημόσιο ακίνητο», προκύπτει και από την ερμηνεία - την οποία επικαλούνται στο υπουργείο Οικονομικών - σύμφωνα με την οποία όποιο ακίνητο μετά το 1885 δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας, θεωρείται αυτοδίκαια δημόσιο... Το όλο θέμα, ειδικά των αμφισβητούμενων εκτάσεων, διαιωνίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες, γιατί, αφ' ενός, προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και, αφ' ετέρου, η προώθηση μιας λύσης έχει πολιτικό κόστος, το οποίο απλώς μετατίθεται από τη μια κυβέρνηση στην άλλη.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για να αφαιρεθούν οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα;

Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων απαιτείται, προκειμένου για:

α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2001, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.

β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν στο έτος 2001 αφορούν στο τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου.

γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, βεβαίωση αυτής που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α΄.

δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντίστοιχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ' αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/1974 (ΦΕΚ 116 Α΄) για απόκτηση πρώτης κατοικίας και το ποσό των τόκων.

ε) Δάνεια που έχουν χορηγηθεί για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ