ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
«Εθνικό συμφέρον» η υποτέλεια στους Αμερικανούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντάει σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους ξυλοδαρμούς και ληστείες Ελλήνων πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς

Μνημείο υποτέλειας και γραικυλισμού, αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης στην Ερώτηση που του είχαν υποβάλει οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, για την υποθέσεις ξυλοδαρμών και ληστειών Ελλήνων πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς της βάσης της Σούδας.

Αφορμή για την κατάθεση της Ερώτησης, η οποία επίσης απευθυνόταν και στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είχε αποτελέσει το επεισόδιο, κατά το οποίο Αμερικανοί στρατιώτες είχαν επιτεθεί στις 2 Φλεβάρη κατά της Χανιώτισσας Ασημίνας Κάλου, την οποία ξυλοκόπησαν άγρια και τη λήστεψαν. Οι ελληνικές αρχές είχαν κρατήσει κρυφό το περιστατικό, για να αποκαλυφθεί αργότερα από τον Τύπο. Οι δράστες συνελήφθησαν και ομολόγησαν την πράξη τους για να... κρατηθούν στη συνέχεια στην αμερικανική βάση, εξασφαλίζοντας έτσι ατιμωρησία, αφού ακόμα και αν δεν ισχύσει για αυτούς το καθεστώς της ετεροδικίας, εάν και όποτε έρθει η ώρα να δικαστούν, προφανώς θα βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ταυτίζει το «εθνικό συμφέρον» με την εξυπηρέτηση των αμερικανικών σχεδίων. Αφού υπενθυμίζει ότι «η λειτουργία της Αμερικανικής Ευκολίας Σούδας προβλέπεται και ρυθμίζεται από τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ του 1990» αναφέρει: «Η μέχρι τώρα λειτουργία της κρίνεται ικανοποιητική, χωρίς προβλήματα μείζονος σημασίας. Εκτιμάται ότι εξυπηρετεί το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη δεκαετία, η οποία χαρακτηρίζεται ως περίοδος στρατηγικών αλλαγών, τόσο στο διεθνές σύστημα ισορροπίας, όσο και στο υποσύστημα της περιοχής μας ειδικότερα».

Μάλιστα, αναπαράγοντας την πιο χυδαία εκδοχή της υποτέλειας και της ξενοδουλίας μιλάει για τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η παρουσία του αμερικανικού στόλου στα Χανιά. «Πέραν της σκοπιμότητας, σημειώνει, ως προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος από τη λειτουργία της Αμερικανικής Ευκολίας Σούδας, δεν μπορούν να παραβλεφτούν τα οφέλη για την τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραμονή ενός αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών του πλοίων, επί μια εβδομάδα, στη Σούδα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιεί την τοπική οικονομία με κύκλο εργασιών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ακόμα και με βάση αυτή τη λογική, το παραπάνω «επιχείρημα», που θυμίζει κράχτη για τα «κόκκινα φανάρια», δεν ισχύει. Η παρουσία της βάσης της Σούδας ουσιαστικά έχει μετατρέψει σε πολεμική ζώνη όλο τον κόλπο της Σούδας και δεν επιτρέπεται η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, αλλά και τα πλοία της γραμμής επιτρέπεται να εκτελούν μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια, πράγμα που έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή των Χανίων.

Ειδικά για το περιστατικό της 2ας Φλεβάρη και άλλα ανάλογα ο Τ. Γιαννίτσης τα χαρακτηρίζει «εξαιρέσεις». «Δε λείπουν, βεβαίως, σημειώνει, οι εξαιρέσεις, όπως το πρόσφατο περιστατικό της 02-02-2002, αλλά και προηγούμενα, τα οποία δεν αλλάζουν, όμως, τη γενικότερα θετικά αποτιμούμενη εικόνα από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Ευκολίας. Συμπεριφορές, όπως αυτή των Αμερικανών πεζοναυτών, που πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό της 2ας Φεβρουαρίου, κρίνονται από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, οι οποίες ενεργούν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

Και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκε αμερικανικό αίτημα για χορήγηση ετεροδικίας σε δύο Αμερικανούς πεζοναύτες, οι οποίοι διέπραξαν δύο ένοπλες ληστείες στα Χανιά προ μηνών. Παρά τη σχετική δυνατότητα, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις της Συμφωνίας, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψαν το αίτημα χορήγησης ετεροδικίας και, ως εκ τούτου, οι δύο Αμερικανοί θα δικαστούν στην Ελλάδα». Το ερώτημα όμως είναι αν οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί πρόκειται ποτέ να δικαστούν, αφού έτσι ούτε στις ΗΠΑ πρόκειται να δικαστούν αλλά ούτε και στην Ελλάδα καθώς δεν πρόκειται να εμφανιστούν.

Επίσης, υποστηρίζει ότι «όσον αφορά τους υπαίτιους του περιστατικού της 02-02-2002, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει λάβει επισήμως γνώση, ούτε έχει υποβληθεί αμερικανικό αίτημα χορήγησης ετεροδικίας σε αυτούς». Και καταλήγει: «Οταν αυτό συμβεί, το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεκτιμήσει τις συγκεκριμένες συνθήκες και με κριτήρια την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, την ανάγκη ομαλής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας και το ευρύτερο εθνικό συμφέρον θα διαμορφώσει τη θέση του σε συνεργασία πάντα με τους συναρμόδιους φορείς».

Μεγαλώνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά» στον Περσικό Κόλπο

«Η αποστολή και της δεύτερης φρεγάτας από την ελληνική κυβέρνηση στον Περσικό Κόλπο, στη ΝΑΤΟική πολεμική επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία", αποτελεί άλλη μια πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Οργάνωσης τονίζει συγκεκριμένα:

«Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει αμέσως την επιδίωξη - με μορφή στρατιωτικής εντολής - των Αμερικανών, αποδεικνύοντας ότι έχει υπαχθεί απευθείας στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η φρεγάτα "Ψαρά", που απέπλευσε χτες από τη χώρα μας, έρχεται μα προστεθεί στη φρεγάτα "Σαλαμίς", για να καλύψει τις αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, καθώς και στο μισθοφορικό σώμα που ήδη έχει σταλεί στο Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα, στο πλήρωμα της φρεγάτας συμμετέχουν και στρατεύσιμοι ναύτες και υπαξιωματικοί, αίροντας στην πράξη τα περί εθελοντικής συμμετοχής σε αποστολές εκτός συνόρων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μετά το χαστούκι απροθυμίας που δέχτηκε από τους νέους της χώρας μας να καταταγούν μισθοφόροι, επανέρχεται με επιπλέον κίνητρα για να προσελκύσει περισσότερους νέους.

Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μεγαλώνει, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί εξαγγέλλουν επίθεση στο Ιράκ και σ' άλλες χώρες, την απειλή του πυρηνικού ολέθρου, ενώ οι εκατόμβες νεκρών στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή συνθέτουν μια εφιαλτική πραγματικότητα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

Η υποτέλεια της κυβέρνησης για άλλη μια φορά φέρνει δεινά και κινδύνους στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. Ο ελληνικός λαός, η νεολαία, οι νέοι στρατευμένοι δε συναινούν στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στη λογική που θέλει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να μετατρέπονται σε μισθοφόρο- τοποτηρητή των όπου Γης συμφερόντων του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους στρατευμένους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς της να καταδικάσουν τη νέα πρόκληση και την κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής στους τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών, να ενισχύσουν το αντιιμπεριαλιστικό- φιλειρηνικό κίνημα και να απαιτήσουν:

  • Την επιστροφή όλων των, εκτός συνόρων, ελληνικών αποστολών
  • Να σταματήσει η μετατροπή του ελληνικού στρατού σε μισθοφορικό
  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό
  • Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά».
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Νέα δίκη αγωνιστή

Αυτή τη φορά διώκεται ο αγρότης Νίκος Κουρέτας για «παρακώλυση συγκοινωνιών»

«Διώκεται από την κυβέρνηση γιατί αντιστάθηκε στην πολιτική που ερημώνει την ύπαιθρο, που μας ξεκληρίζει».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Μεσσηνίας, Ηλίας Αποστολόπουλος, με αφορμή τη δίκη του αγρότη Νίκου Κουρέτα, που δικάζεται σήμερα στην Καλαμάτα με τη γνωστή πια κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή το 1998 συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του είχαν στήσει μπλόκο στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Καλαμάτας, στο ύψος του Ασπροχώματος.

«Πρόκειται για τη συνέχεια της βιομηχανίας των αγροτοδικίων που έχει στήσει η κυβέρνηση, με στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις μας, να καθυποτάξει το αγωνιστικό μας φρόνημα, να τρομοκρατήσει το λαό της υπαίθρου, στήνοντας στο σκαμνί τους πρωτοπόρους αγωνιστές», υπογράμμισε ο Ηλίας Αποστολόπουλος και συμπλήρωσε: «Η δίκη αυτή είναι συνέχεια από τις προηγούμενες που έγιναν, των συναδέλφων μας, αλλά και του υπόλοιπου λαϊκού κινήματος. Μέσα σ' αυτό το όργιο της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όσους αγωνίζονται και παλεύουν για το δίκιο τους, κρύβεται η μεγάλη αδυναμία της. Η κυβέρνηση μάς φοβάται και γι' αυτό μας στέλνει στα δικαστήρια, παίρνει τα μέτρα της γιατί ξέρει πολύ καλά ότι θα ξεσπάσουν μεγαλύτεροι αγώνες, και σε ένταση αλλά και σε διάρκεια».

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους μαζικούς φορείς και τους αγρότες του νομού να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους αγρότες, με μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια κι επισήμανε πως«θα έχουμε συνέχεια στη "βιομηχανία" των μηνύσεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Ηδη εκκρεμεί δίκη για το ίδιο περιστατικό με κατηγορούμενους τα 22 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών νομού Μεσσηνίας, ζητώντας μάλιστα, εκτός των άλλων, να καταβάλλουμε το ποσό των 549.869 δραχμών στον ΟΣΕ, γιατί τόσο βλάφτηκε από τις κινητοποιήσεις μας».

Συνάντηση με την Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 13.00, με εκπροσώπους της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό ενάντια στον πόλεμο. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ