ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κηδεύτηκε ο Σπύρος Κυπριανού

Η Κύπρος αποχαιρέτησε χτες τον Σπ. Κυπριανού. Σύσσωμη η ηγεσία του τόπου, παρούσα στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και χιλιάδες λαού απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες της Κύπρου.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας και θα γίνει πραγματικότητα ο κοινός πόθος για ελευθερία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στους αγώνες και την προσφορά του Σπ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η έντονη παρουσία του στον πυρήνα της εθνικής και δημόσιας ζωής της Κύπρου, άφησε, πέραν του έργου του, εμπειρίες, η μελέτη και η αξιοποίηση των οποίων ωφελούν γενικότερα την πατρίδα μας.

Ο αλησμόνητος Σπ. Κυπριανού, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσέφερε πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίοδο που ήταν πολυτάραχη για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος και των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και δύσκολη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια αναδρομή στην ιστορική πορεία και προσφορά του Σπ. Κυπριανού, στους εθνικούς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Ο Γλ. Κληρίδης ανέφερε ότι κυρίως κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Σπ. Κυπριανού ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, το οποίο υπήρξε βασικός υποστηρικτής των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού, ιδιαίτερα μέσα στα Ηνωμένα Εθνη.

Στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής του Σπ. Κυπριανού βρισκόταν, επίσης, η συνεχής σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ενώ επί προεδρίας του υπεγράφη πρωτόκολλο για την τελική φάση της Τελωνειακής Ενωσης Κύπρου - ΕΟΚ.

Αργότερα, επισήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Σπ. Κυπριανού ως πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέβαλε στην υλοποίηση του στόχου της αίτησης και της έναρξης της πορείας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Σημαντική επίσης υπήρξε η προσφορά του και όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του λαού μας.

Προσέφερε, πρόσθεσε, με πάθος και με πατριωτισμό, ακόμη και όταν βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της δοκιμασίας του.

Ο αγαπητός φίλος και συναγωνιστής Σπ. Κυπριανού, κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έκλεισε το δικό του κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας και η σφραγίδα της πολιτικής του παρουσίας θα μείνει ανεξίτηλη. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη.

Παρέστη σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, ξένοι διπλωμάτες και πλήθος κόσμου.

Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκ μέρους της Δικαστικής Εξουσίας και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εκ μέρους του κόσμου του κόμματος που ίδρυσε ο εκλιπών ηγέτης. Τα υπόλοιπα στεφάνια παρελήφθησαν στη Λεμεσό όπου θα γίνει η ταφή. Πριν από την κηδεία, πλήθος κόσμου, στενοί φίλοι, συνεργάτες του Σπ. Κυπριανού συνέρρεαν στην εκκλησία και απηύθυναν το «ύστατο χαίρε» στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το φέρετρο, το οποίο καλυπτόταν από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ελληνική σημαία, μετέφεραν στην εκκλησία άνδρες της προεδρικής φρουράς που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Σπ. Κυπριανού.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλακτική η ελληνοκυπριακή πλευρά

Επιφυλακτικός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ως προς τις πιθανότητες να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή τα διαμειβόμενα δεν επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε αισιοδοξία. Ο κ. Κασουλίδης σχολίαζε τις δηλώσεις Φερχόιγκεν, ότι ενθαρρύνει τις δυο πλευρές για βιώσιμη λύση πριν από το τέλος του 2002.

Ο υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος το απόρρητο των δηλώσεων γύρω από τις απευθείας συνομιλίες, απέφυγε να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τον Ραούφ Ντενκτάς να επιδίδει στον Πρόεδρο Κληρίδη νέο άτυπο έγγραφο με τις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Στα σενάρια ότι πριν από τον Ιούνιο ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αποκλείεται να προβεί σε επουσιώδεις υποχωρήσεις, τις οποίες δυνατόν οι ξένοι να εκλάβουν ως ουσιαστικές και να ζητηθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά υποχωρήσεις, ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι όσοι παρακολουθούν τα διαμειβόμενα θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά αν κάτι αποτελεί παραχώρηση ή όχι και ποια είναι η σημασία της. Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε πριν από την αναχώρησή του χθες το πρωί για τη Βαρκελώνη για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Λόγια - άστρα

Αναγνώστη, καλώς ήρθες στα αυτονόητα λόγια.

Τα λόγια είναι όπως τα άστρα. Τη φωτεινή ενέργεια που εκπέμπουν την αντλούν από αντιδράσεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η υπεράσπιση αυτού του θαύματος που όλοι μετέχουμε, θέλοντας και μη, προϋποθέτει την υπεράσπισή του από έναν και μοναδικό εχθρό, το θόρυβο.

Η γλωσσική αφασία των ημερών μας δεν παράγει τίποτε άλλο εκτός από θόρυβο. Τον συναντάς πια παντού, όχι μόνο σε βουλευτές, γνωστούς λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ και στα άθλια ελληνικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στα καφενεία, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, στις λειτουργίες των λεγόμενων πιστών και στα παράθυρα των θρυλικών δελτίων ειδήσεων. Δεν μπορούμε να πούμε, έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο φτήνιας, που προέκυψε αβίαστα από τον εξής αναρριχητικό συλλογισμό: άλλα λέω, άλλα κάνω, δε δοκιμάζω ποτέ απ' αυτά που εκστομίζω, άρα δεν παθαίνω τίποτα.

Αποφάσισε λοιπόν ο καλός Θεός να στείλει το θόρυβο να σκεπάσει τη ροή της βλακείας μιας δυτικής κοινωνίας απαίδευτης, δίχως ίχνος αξιοπρέπειας. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα γινόταν. Ο συνάνθρωπός μας λοιπόν κατάντησε, μέσω των μέσων που τον κατασκευάζουν, ένας ανεπιθύμητος ήχος. Η θορυβογενής βαρηκοία είναι όχι η μοίρα του αλλά η μοίρα μας. Οσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία πλήττονται άμεσα. Σ' αυτούς τους συντρόφους έχω να δώσω μια ιατρική συμβουλή: Οπως έχουν φτάσει τα πράγματα, με το μαύρο χάλι των συνομιλητών - αντιπάλων μας, καλύτερα θα είναι να αφήσουμε κατά μέρος την αντιπαράθεση με τη μέθοδο της διαλεκτικής και να αρχίσουμε να τους καταγγέλλουμε μόνο για το θόρυβο που κάνουν και για τις βλάβες που μας προκαλούν, νευρικές, ψυχολογικές, κυκλοφορικές κλπ.

Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, που δεν είναι άλλο από το νου και την ψυχή μας. Τα δικά μας λόγια είναι άστρα, ας τα ακολουθήσουμε...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», οργανώνει στον Αγιο Σπυρίδωνα η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. Η συγκέντρωση θα γίνει στο καφενείο «Μπακάλη». Θα μιλήσει ο Κ. Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Τ' αξέχαστα», στην Αρχαία Κόρινθο, σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ.

-- Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «Νεράιδα» της Λαμίας, σήμερα, στις 9 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αρτέμιδας (Λούτσα) πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση τη Κυριακή, 17 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στο κέντρο «Αρχονταρίκι», οδός Κρυστάλλη 1, με θέμα «Οι δημοτικές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή το Βαγγέλη Ξένο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση την Τετάρτη, 20 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο, με ομιλητή τον Γ. Παναγή, γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

-- Οι ΚΟΒ Μύρινας του ΚΚΕ καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το δήμο, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τη νεολαία, την Τετάρτη, 20/3, στις 7μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διαμαντίδης».

- Εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους» διοργανώνει την Πέμπτη 21 του Μάρτη στις 7 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Εμπορίου Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στο κέντρο «Φρούριο» στη Λάρισα, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ