ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Στον κατήφορο της ιδιωτικοποίησης

Την κατρακύλα έχουν πάρει μεγάλα ταχυδρομεία του εξωτερικού που ορίστηκε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Προβαίνουν σε ξεπούλημα τομέων τους, κλείσιμο γραφείων και χιλιάδες απολύσεις. Η πραγματικότητα δίνει άλλη μια απάντηση στην κυβέρνηση που προωθεί το ξεπούλημα του ελληνικού δημόσιου ταχυδρομείου και κάποιους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που περιδιαβαίνουν τα ταχυδρομεία, λέγοντας πως τα ΕΛΤΑ θα επιβιώσουν μόνο υπό τη σκέπη κάποιου «ισχυρού ξένου επενδυτή».

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση πουλά το 10% των ΕΛΤΑ και το 50% της θυγατρικής στο χρυσοφόρο τομέα των ταχυμεταφορών. Παράλληλα, σχεδιάζει την εισαγωγή άλλου 20-25% των ΕΛΤΑ στο χρηματιστήριο εντός του 2002. Τα ενδιαφερόμενα, παλαιότερα, Γερμανικά Ταχυδρομεία αποχώρησαν από τη διαδικασία, αδυνατώντας να καταθέσουν «δεσμευτική προσφορά». Η γερμανική εταιρία περνά δύσκολες μέρες, με την τιμή της μετοχής της να κατρακυλά.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σχετικά με τα πρώην κρατικά βρετανικά ταχυδρομεία, το 2001 έκλεισαν 500 καταστήματα και απέλυσαν 30.000 εργαζομένους - το 15% του δυναμικού τους - στο πλαίσιο του προγράμματος «εξυγίανσης» της επιχείρησης. Πρόσφατα η εφημερίδα «Sunday Times» ανέφερε ότι τα πρώην κρατικά, νυν ιδιωτικά με την ονομασία «Consignia», θα κλείσουν τα μισά από τα περίπου 17.500 ταχυδρομικά καταστήματα της Βρετανίας, «σε μια προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας». Εκπρόσωπος της εταιρίας διέψευσε τα δημοσιεύματα ως προς το μέγεθος των περικοπών. Πρόσθεσε όμως πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δίκτυο θα συρρικνωθεί».

Ηδη προδιαγράφεται ανάλογη πορεία για τα ΕΛΤΑ, για τα οποία κατέθεσαν «δεσμευτική προσφορά» τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. Κυβέρνηση και διοίκηση συζητούν για το κλείσιμο πενήντα «μη κερδοφόρων» ταχυδρομείων. Επιπλέον, στους στόχους για τα ΕΛΤΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών συγκαταλέγει: «Χρηματοοικονομική εξυγίανση και αύξηση κερδοφορίας», βλέπε αυξήσεις τιμολογίων και σφικτή πολιτική μισθών. «Εταιρική αναδιοργάνωση με τη σύσταση τριών ανεξάρτητων επιχειρησιακών μονάδων», βλέπε κατάτμηση και ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι. Και «επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υποδομών», δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουμε για να βελτιώσουμε υποδομές, που και αυτές θα δοθούν προίκα στον ιδιώτη.

Αλλωστε, από τα κυβερνητικά στοιχεία φαίνεται ότι από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (1998-2001) 14,5 δισ. δρχ. επενδύθηκαν στα ΕΛΤΑ. Από το 3ο ΚΠΣ (2001-2004) σχεδιάζουν να επενδύσουν 29 δισ. δρχ. για τα ΕΛΤΑ. Οι ιδιώτες που θα βάλουν «χέρι» στον οργανισμό, δε θα έχουν παράπονο. Ούτε φυσικά και οι ιδιώτες που θα αναλάβουν να κάνουν έργα για τον «εκσυγχρονισμό» του δημόσιου ταχυδρομείου.

ΑΧΑΪΑ
Ξεριζώνουν τους αγρότες

Εντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για τη χρήση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου αποκλειστικά για την ύδρευση της Πάτρας

Την αντίθεσή της με τη χρήση του φράγματος του Πείρου - Παραπείρου, αφού η περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου προβλέπει μόνον την ύδρευση της Πάτρας και όχι την άρδευση του κάμπου της περιοχής, εκφράζει, με προσφυγή που κατέθεσε στη Νομαρχία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας και ζητά την απόρριψη της συγκεκριμένης μελέτης.

Η κατασκευή του φράγματος Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα - αποτελεί αίτημα της αγροτιάς της περιοχής περισσότερο από 50 χρόνια για την άρδευση του κάμπου - μετά την ένταξή του στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θα χρησιμοποιηθεί για την ύδρευση μόνον της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων προς τους αγρότες, καθώς η ΕΕ δε χρηματοδοτεί έργα υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη.

«Πρέπει να αποφασίσετε εάν θα μείνουμε στον τόπο μας ή αν θα αποφασίσετε να μας διώξετε», είναι το ερώτημα που απευθύνουν με την προσφυγή τους οι αγρότες και ζητούν την απόρριψη της μελέτης, «επειδή δεν είναι μελέτη για άρδευση, αλλά μελέτη για ύδρευση. Επειδή τα χρήματα που θα διατεθούν με τη μελέτη αυτή μπορούν να αποφευχθούν, με το να υδρευτεί η Πάτρα από τον Γλαύκο με ελάχιστες δαπάνες και με τα χρήματα αυτά να κατασκευαστούν φράγματα για να αρδευτεί ο κάμπος, διότι η επένδυση αυτή για άρδευση είναι εθνικό έργο και θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια της χώρας να ανταγωνιστεί στον πρωτογενή τομέα τις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης», υπογραμμίζεται στην προσφυγή και καταλήγει: «Στην αδόκητη δε περίπτωση που το φράγμα για άρδευση δε χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα, η απαίτηση του αγροτικού λαού της Αχαΐας είναι, στα πλαίσια του κράτους πρόνοιας, να χρηματοδοτηθεί το αρδευτικό φράγμα Πείρου - Παραπείρου από εθνικά κονδύλια».

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Βεβήλωση μνημείου από φασιστοειδή

Τα φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» στην Κόρινθο ρύπαναν και πάλι την πόλη και την ιστορία της, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης βεβήλωσαν αναμνηστική πλάκα, περιχύνοντάς τη με μαύρη μπογιά, που έχει στήσει η ΠΕΑΕΑ προς τιμήν του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης «Σωκράτη», στον τόπο όπου τον κρέμασαν οι Γερμανοί φασίστες - κατακτητές γιατί αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η άθλια πράξη των φασιστοειδών δεν είναι τυχαία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Κορίνθου της ΠΕΑΕΑ. «Ερχεται σε μια περίοδο που αυξάνεται διεθνώς ο αυταρχισμός, καταπατούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα λαϊκά κινήματα αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες και η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων αιματοκυλάει τους λαούς. Κάθε σύμβολο αντίστασης, που έχει σχέση με το κομμουνιστικό και το προοδευτικό κίνημα, πρέπει να συκοφαντηθεί και να βεβηλωθεί. Γιατί ξέρουν ότι μόνον αυτό αποτελεί τον αταλάντευτο πολέμιο της αστικής τάξης και των μηχανισμών της. Γιατί μόνον αυτό αντιστέκεται στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, στην ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην άνιση μεταχείριση των οικονομικών μεταναστών».

Αφού τονίζει ότι «η ιστορία γράφεται με το αίμα των αγωνιστών και των πατριωτών και όχι με τη μαύρη μπογιά των φασιστοειδών ή τη μαύρη κουκούλα των συνεργατών των Γερμανών κατακτητών» και ότι «οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα εξακολουθούν να βρίσκονται ζωντανοί στη μνήμη του λαού μας, να εμπνέουν τους νέους ανθρώπους και να αποτελούν την παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου», το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κορίνθου καταλήγει: «Απευθυνόμαστε στη Δημοτική Αρχή και την καλούμε να αποκαταστήσει άμεσα τη βεβηλωμένη αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Οπως, επίσης, την καλούμε, σαν δείγμα αντίδρασης απέναντι στην άθλια συμπεριφορά των "Χρυσαυγιτών", να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης και μέσα στην πόλη, όπως έχει συζητηθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν».


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 24-3-2002 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο από τον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού, θείου και εξαδέλφου

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

Η σύζυγος: Φωτεινή. Τα παιδιά του: Μαργαρίτα και Δημήτριος, Ειρήνη. Ο εγγονός του: Νικόλαος. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Τα εξαδέλφια του. Οι λ. συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24-3-02, πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστική συνέλευση:

  • Αγίου Δημητρίου Αττικής, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Σοφοκλέους 8).
  • Ν. Ερυθραίας και Β. Αττικής, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Δήμου Ν. Ερυθραίας (Κ. Βάρναλη 58).
  • Το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την Κυριακή 24-3-02, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Σωτήρης» (Κ. Βάρναλη 91).
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Πατεράκης, προσέφερε τρία εκατομμύρια δραχμές, στο Παράρτημα Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη των χιλιάδων κομμουνιστών, μελών και φίλων του ΚΚΕ, που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της 85χρονης πορείας του Κόμματος, παλεύοντας «Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».

ΚΕΘΕΑ
Δικτύωση υπηρεσιών κατά της τοξικοεξάρτησης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 45 στελέχη κέντρων πρόληψης και θεραπείας από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 23 Μάρτη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται στις εγκαταστάσεις του θεραπευτικού προγράμματος ΙΘΑΚΗ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης (Πίνδου 4). Το πρόγραμμα διενεργείται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.

«Στόχος του προγράμματος, που διεξάγεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι ασχολούνται με την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ. Ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα για τους αντίστοιχους φορείς που δραστηριοποιούνται εκεί, με στόχο τη δικτύωση των υπηρεσιών θεραπείας και πρόληψης της τοξικοεξάρτησης ανά γεωγραφική περιοχή.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βόρειας Ελλάδας συμμετέχουν στελέχη από κέντρα πρόληψης και φορείς θεραπείας της Θεσσαλονίκης (π.χ. ΕΛΠΙΔΑ, ΠΥΞΙΔΑ, ΣΕΙΡΙΟΣ, ΨΝΘ, ΑΡΓΩ, ΙΘΑΚΗ, Πρόγραμμα υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ), της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης (π.χ. Ροδόπης, Καβάλας, Κομοτηνής κλπ.) και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (π.χ. Πιερία, Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη).

Η δικτύωση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει ως δίκτυο ενημέρωσης και προστασίας για τη μείωση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ