ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανεπιθύμητος» λόγω Σένγκεν
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα μας του Βασίλ Κολάροφ, αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκιόργκι Δημητρόφ»
  • Τη Συνθήκη Σένγκεν επικαλέστηκε, με περισσή θρασύτητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία Σένγκεν
Από τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία Σένγκεν
Οι τελωνειακές αρχές της χώρας μας, χθες τα χαράματα, εμπόδισαν την είσοδο στον αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκιόργκι Δημητρόφ». Το όνομα του Βασίλ Κολάροφ περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Συνθήκης Σένγκεν. Αμέσως, βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς και κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Ο Β. Κολάροφ ταξίδευε σιδηροδρομικώς, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, εκπροσώπους κομμάτων και κινημάτων, προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προσκεκλημένος να συμμετάσχει στη Συνάντηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, που ξεκινά σήμερα.

Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, προχώρησε σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιο, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δε γνώριζε την υπόθεση. Στη συνέχεια, αφού ενημερώθηκε, επικοινώνησε με τον βουλευτή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές θα διευκολύνουν την είσοδο του Β. Κολάροφ.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχει λίστα ανεπιθύμητων προσώπων λόγω Σένγκεν, στη σχέση μεταξύ κρατών της Βαλκανικής, που οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αντίθετα μάλιστα, έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν γνωρίζουμε πως η Συνθήκη Σένγκεν είναι προσαρμοσμένη στην εξυπηρέτηση των γνωστών μηχανισμών της ΕΕ», σημείωσε ο Α. Τζέκης.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Με το θράσος που χαρακτηρίζει τους συνεργάτες του ιμπεριαλιστικού κέντρου των Βρυξελλών, εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση, η οποία, διά του εκπροσώπου της, έσπευσε να «εξηγήσει» τους λόγους για την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα του αντιπροέδρου του ΚΚΒ, αλλά και να δηλώσει ότι αυτή είναι μια τακτική που «γίνεται και θα γίνεται». Ερωτηθείς, λοιπόν, ο Χρ. Πρωτόπαπας απάντησε: «Δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα. Αυτό έγινε με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν. Οπως γνωρίζετε - συνέχισε - η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη αυτή, όπως και οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει χαρακτηριστεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως "persona non gratα". Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τη Συνθήκη, και για τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Αρα, η όποια διαμαρτυρία του κόμματος αυτού ή της βουλγαρικής κυβέρνησης, πρέπει να απευθυνθεί προς τη γαλλική πλευρά. Εμείς εφαρμόσαμε, ως οφείλαμε, τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας του Βούλγαρου κομμουνιστή Βασ. Κολάροφ, αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γ. Δημητρόφ», έφεραν χθες με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Αντ. Σκυλλάκος.

«Επειδή το κόμμα αυτό είναι ένα νόμιμο κόμμα στη Βουλγαρία, με σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση και επειδή ο κ. Κολάροφ ήταν εφοδιασμένος με τα απαραίτητα έγγραφα για την επίσημη πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμμετάσχει στη Συνάντηση Βαλκανικών Κομμάτων και Κινημάτων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Μαρτίου, με θέμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, ερωτώνται οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η είσοδός του στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι είναι καταγραμμένος στη λίστα Σένγκεν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο;», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Ποια είναι η Συμφωνία Σένγκεν και τι προβλέπει

Οταν επικυρωνόταν η Συμφωνία Σένγκεν με το νόμο 2472/97, επί υπουργίας Ε. Γιαννόπουλου, προβάλλονταν ως πρόσχημα οι γνωστοί λόγοι που επικαλούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, και γενικά του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος και των υποτιθέμενων κινδύνων από την "ελεύθερη" κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με την κατάργηση όλων των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρώπης.

Ωστόσο, το χτεσινό κρούσμα δείχνει ανάγλυφα τους πραγματικούς στόχους της Συμφωνίας Σένγκεν.

Να σημειωθεί, πως, όταν λέμε σύστημα Σένγκεν εννοούμε κατά βάση τις δύο συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου. Την πρώτη συμφωνία υπέγραψαν το 1985 πέντε κοινοτικές χώρες Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ η δεύτερη συμφωνία που είναι σύμβαση εφαρμογής της, την υπέγραψαν το 1990 οι πέντε ίδιες χώρες. Στη συμφωνία αυτή προσχώρησαν αργότερα και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αρνήθηκαν να μπουν στο Σύμβαση Σένγκεν η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία.

Η Συμφωνία Σένγκεν προβλέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα συγκεντρώνονται δεδομένα για τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα.

Ο πραγματικός, όμως, στόχος είναι ο περιορισμός και η εξάλειψη των αντιδράσεων για την ασκούμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στα πλαίσια αυτά η Σένγκεν έρχεται, επίσης, να κάνει πιο αυστηρό και άμεσο έλεγχο προσώπων, στην επικράτεια των χωρών Σένγκεν, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου.

Η Συμφωνία Σένγκεν που ενσωματώθηκε στο δίκαιο της χώρας μας με το νόμο 2472/97, μεταξύ των άλλων, ορίζει τα εξής:

  • Προβλέπει τη συγκέντρωση και επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούν στη φυλετική καταγωγή, στις φιλοσοφικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο κλπ., στην Υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ερωτική ζωή, σε τυχόν καταδίκες κλπ. Ολες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούν να διαβιβάζονται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες, εάν πληρούν ορισμένες "προϋποθέσεις" ασφάλειας δεδομένων.
  • Παραβιάζει κατάφωτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 9, 13, 14, 19) και άλλες διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και δεσμευτικές για τη χώρα μας, όπως: Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, Σύμβαση της Ρώμης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες κλπ.
  • Καταργεί τις όποιες ευεργετικές νομοθεσίες για το άσυλο, τους αλλοδαπούς, την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Ενοχοποιούν πολίτες για τους οποίους, απλώς από κάποιους, μπορεί να υπάρχουν κάποιες υπόνοιες, ότι στο μέλλον μπορεί να παρανομήσουν.
  • Ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρούν τους πάντες ύποπτους.
  • Καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, αφού επιτρέπουν τη συγκέντρωση και την επεξεργασία ακόμη και των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, από τις υπηρεσίες ασφάλειας, αλλά και από ιδιώτες.
  • Ενισχύει τα εμπόδια στη διακίνηση των πολιτών τρίτων χωρών στο χώρο Σένγκεν.
  • Προβλέπει τη «διακριτική» παρακολούθηση προς δημιουργία καταλόγου υπόπτων, ακόμη και από τις αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών Σένγκεν.
  • Επιτρέπει την καταδίωξη και τη σύλληψη πολιτών, στο έδαφος μιας χώρας - μέλους της Σένγκεν, από αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών Σένγκεν.
  • Αποτελεί εφαλτήριο παραπέρα καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η συνάντηση των Βαλκανικών Κομμάτων και Κινημάτων

Διοργανώνεται από το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο

Ξεκινά σήμερα το πρωί στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, η διήμερη συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, που οργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου για Βαλκάνια της ειρήνης, των ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Τις εργασίες θα χαιρετίσουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Ρόκκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, και η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός της δράσης κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής, ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην πολιτική περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που προωθείται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο συντονισμός της δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θεματικός τίτλος της φετινής συνάντησης που οργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο είναι: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 25 οργανώσεις, κόμματα και κινήματα με αντιΝΑΤΟική δράση από Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Τη συνάντηση, παράλληλα, θα απασχολήσουν και οι προετοιμασίες για την εκδήλωση αγωνιστικής απάντησης στην περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Μιλώντας γι' αυτή τη διάσταση ο Κ. Δρούτσας, εκπρόσωπος της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σημειώνει: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας ευελπιστεί για μια πετυχημένη Σύνοδο Κορυφής. Εκφράζει την πεποίθηση ότι η επιτυχία είναι δεδομένη τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Και το κοινωνικό περιεχόμενο της ελληνικής προεδρίας κατά την άποψή της θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και θα διαμορφώσει κατάλληλο κλίμα που δε θα επιτρέψει την εκδήλωση ακραίων πράξεων από το κίνημα διαμαρτυρίας της αντιπαγκοσμιοποίησης.

Κατά την άποψή μας είναι βαθιά νυχτωμένη, διότι παραγνωρίζει το χαρακτήρα αυτής της πόλης που υπήρξε πάντα πρωτοπόρα σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Εδώ ιδρύθηκε η Φεντερασιόν, τα κινήματα της Εθνικής Αμύνης, εδώ έγιναν οι μεγάλες απεργίες του '36. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παραγνωρίζει την πρόσφατη δράση του αντιπολεμικού κινήματος της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία». Και διευκρινίζει πως «η πρώτη εμφάνιση της πρωτοβουλίας "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" μέσα από τη συνάντηση των βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων, θα δώσει τη δυνατότητα και στα άλλα κοινωνικά κινήματα της πόλης - αρχικά όσων μετέχουν στο διήμερο - να συμμετάσχουν στην κίνηση και να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους κατά της Συνόδου Κορυφής».

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης θα χαιρετίσουν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Βελέντζας, ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων της Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις θα κάνουν:

- Ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μιλήσει για τις «εξελίξεις στο Διεθνές περιβάλλον μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001».

- οΟΚώστας Δρούτσας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα μιλήσει για τη «Σύνοδο Κορυφής 2003, σε μια πόλη που ξέρει να αγωνίζεται».

- Η Γιάννα Πατελάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Θέμα της εισήγησής της θα είναι: «Από το ΝΑΤΟικό σύμφωνο σταθερότητας στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Μύθος και πραγματικότητα».

- Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ. Θα αναπτύξει τις «εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το ρόλο της ΕΕ στα Βαλκάνια».

- Ο Βασίλης Θεοδωρακόπουλος, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ - ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει για τη «λειτουργία και το ρόλο του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης».

- Ο Μανώλης Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ