Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανεπιθύμητος» λόγω Σένγκεν
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα μας του Βασίλ Κολάροφ, αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκιόργκι Δημητρόφ»
  • Τη Συνθήκη Σένγκεν επικαλέστηκε, με περισσή θρασύτητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία Σένγκεν
Από τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία Σένγκεν
Οι τελωνειακές αρχές της χώρας μας, χθες τα χαράματα, εμπόδισαν την είσοδο στον αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γκιόργκι Δημητρόφ». Το όνομα του Βασίλ Κολάροφ περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Συνθήκης Σένγκεν. Αμέσως, βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς και κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Ο Β. Κολάροφ ταξίδευε σιδηροδρομικώς, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, εκπροσώπους κομμάτων και κινημάτων, προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προσκεκλημένος να συμμετάσχει στη Συνάντηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, που ξεκινά σήμερα.

Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, προχώρησε σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιο, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δε γνώριζε την υπόθεση. Στη συνέχεια, αφού ενημερώθηκε, επικοινώνησε με τον βουλευτή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές θα διευκολύνουν την είσοδο του Β. Κολάροφ.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχει λίστα ανεπιθύμητων προσώπων λόγω Σένγκεν, στη σχέση μεταξύ κρατών της Βαλκανικής, που οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αντίθετα μάλιστα, έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν γνωρίζουμε πως η Συνθήκη Σένγκεν είναι προσαρμοσμένη στην εξυπηρέτηση των γνωστών μηχανισμών της ΕΕ», σημείωσε ο Α. Τζέκης.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Με το θράσος που χαρακτηρίζει τους συνεργάτες του ιμπεριαλιστικού κέντρου των Βρυξελλών, εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση, η οποία, διά του εκπροσώπου της, έσπευσε να «εξηγήσει» τους λόγους για την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα του αντιπροέδρου του ΚΚΒ, αλλά και να δηλώσει ότι αυτή είναι μια τακτική που «γίνεται και θα γίνεται». Ερωτηθείς, λοιπόν, ο Χρ. Πρωτόπαπας απάντησε: «Δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα. Αυτό έγινε με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν. Οπως γνωρίζετε - συνέχισε - η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη αυτή, όπως και οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει χαρακτηριστεί από τη γαλλική κυβέρνηση ως "persona non gratα". Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τη Συνθήκη, και για τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Αρα, η όποια διαμαρτυρία του κόμματος αυτού ή της βουλγαρικής κυβέρνησης, πρέπει να απευθυνθεί προς τη γαλλική πλευρά. Εμείς εφαρμόσαμε, ως οφείλαμε, τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτό γίνεται και θα γίνεται», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας του Βούλγαρου κομμουνιστή Βασ. Κολάροφ, αντιπροέδρου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Γ. Δημητρόφ», έφεραν χθες με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Αντ. Σκυλλάκος.

«Επειδή το κόμμα αυτό είναι ένα νόμιμο κόμμα στη Βουλγαρία, με σημαντική κοινωνική και πολιτική δράση και επειδή ο κ. Κολάροφ ήταν εφοδιασμένος με τα απαραίτητα έγγραφα για την επίσημη πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμμετάσχει στη Συνάντηση Βαλκανικών Κομμάτων και Κινημάτων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 23 και 24 Μαρτίου, με θέμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, ερωτώνται οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η είσοδός του στην Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι είναι καταγραμμένος στη λίστα Σένγκεν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο;», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ