ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
«Ραντεβού» σε Πράγα και Θεσσαλονίκη

Στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι επόμενες κορυφαίες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης
Από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης
Σημαντικό πολιτικό γεγονός με σοβαρή επίδραση στην εξέλιξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των λαών των Βαλκανίων αποτέλεσε η συνάντηση των Βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων που έγινε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου.

Στόχος της συνάντησης, στην οποία εκτός από ελληνικά κόμματα και οργανώσεις συμμετείχαν αντιπρόσωποι από οργανώσεις και κόμματα της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας και Τουρκίας, ήταν ο συντονισμός της δράσης των κομμάτων και κινημάτων της Βαλκανικής ενάντια στην πολιτική και τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, στην πολιτική του ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που προωθείται με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ο παραπάνω στόχος εκφράζεται και στο θεματικό τίτλο της συνάντησης που ήταν: «Τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, ο πόλεμος συνεχίζεται στα Βαλκάνια. Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημαντική ήταν η συμβολή της συνάντησης στην προετοιμασία της αγωνιστικής υποδοχής των εκπροσώπων της νέας τάξης στην περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν με την πρόταση της οργάνωσης μιας τέτοιας αγωνιστικής υποδοχής, υποστηρίζοντας την έκκληση που απευθύνει ήδη η πρωτοβουλία «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003». Επίσης συμφώνησαν στη συμμετοχή του Βαλκανικού Κέντρου στις αντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις της Πράγας (Νοέμβρης 2002) με αφορμή την εκεί Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι εργασίες της συνάντησης άνοιξαν με ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα (δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» της 24 Μάρτη). Στο τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε ομόφωνα έκκληση προς τους λαούς των Βαλκανίων (θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» 31 Μάρτη) υπό τον τίτλο «Οχι στο ΝΑΤΟ - Πράγα Νοέμβρης 2002, αγωνιστικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ - Θεσσαλονίκη Ιούνης 2003».

Την έκκληση υπογράφουν: Από την Αλβανία το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, από τη Βουλγαρία η Αντιφασιστική Ενωση Βουλγαρίας, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», το Βουλγαρικό Εργατικό Κόμμα (Κομμουνιστές), το Κίνημα Νοτίου Πάρκου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, η Ιδεολογικοπολιτική Ενωση «Μαρξιστική Πλατφόρμα», η Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, η Πολιτική Λέσχη «Εκογκλάσνοστ». Από τη Γιουγκοσλαβία το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, από την Ελλάδα το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), η Κομμουνιστική Ανανέωση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), η Νεολαία ΔΗΚΚΙ. Από την Κύπρο: το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), η ΕΔΟΝ. Από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας. Από τη Ρουμανία το Ρουμανικό Εργατικό Κόμμα, από την Τουρκία το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, η Νεολαία του ΚΚΤ.

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Βελέντζας, τόνισε ότι οι λαοί δεν είχαν ποτέ τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. «Το τελευταίο ξέσπασμα βίας και ξένης παρέμβασης στην περιοχή ήταν αυτό του πολέμου στην τέως Γιουγκοσλαβία», είπε. «Μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις εχθροπραξίες... στην πατρίδα μας αναδύθηκε ένα ζωντανό κίνημα ειρήνης και πολιτισμού, που άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για τους λαούς της περιοχής. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής θα παρουσιαστούν απόψεις που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος στην περιοχή μας και θα συμβάλουν στην ουσιαστική παρέμβασή του στις εξελίξεις».

Η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, στην ομιλία της υπογράμμισε: «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα σχέδια των ΗΠΑ, που ήρθαν τελευταία στη δημοσιότητα, για προετοιμασία πυρηνικού πολέμου εναντίον 7 χωρών και είμαστε βέβαιοι ότι, αν αυτά δεν αναχαιτιστούν από την αντίσταση των λαών, η πυρηνική απειλή θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες. Μας ανησυχεί όμως εξίσου η πολιτική της ΕΕ, ο Ευρωτρομονόμος και τα ευρωεντάλματα σύλληψης... Η διεξαγωγή των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το 2003 στη Θεσσαλονίκη, σωστά εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία "Θεσσαλονίκη - Δράση 2003" που αναλαμβάνει τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων αντίστασης».

Χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος, που στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους για τους λαούς που προέρχονται από τη δράση της νέας τάξης πραγμάτων και τόνισε ότι οι επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών και η παρωδία της δίκης Μιλόσεβιτς, στηρίζονται στη λογική της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Μιας Νέας Τάξης που αναδεικνύεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα, περιφρονεί τους λαούς, βαφτίζει τρομοκράτη όποιον αντιτίθεται στα σχέδιά της, επιλεκτικά εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου...

Ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι το κόστος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών το πληρώνουν οι λαοί, οι Κύπριοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί. Εμείς, όμως, ξέρουμε, τόνισε, ότι «ο αγώνας για την απελευθέρωση των λαών δεν πεθαίνει. Τώρα ξεκινάει. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και στη Θεσσαλονίκη το 2003... Αυτή η πόλη, η πρωτεύουσα των αγώνων των λαών των Βαλκανίων, θα υψώσει για μια ακόμα φορά την κόκκινη σημαία του αγώνα ενάντια στους ισχυρούς της γης».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ο ειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται αξίες και αρχές. Τους περιμένουμε, είπε, αναφερόμενος στους πολιτικούς εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού, να τους φιλοξενήσουμε και πάλι το 2003. Οπως τους φιλοξενήσαμε στις πύλες 11 και 14 του λιμανιού, όπως τους φιλοξενήσαμε στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης...

Συντονισμένη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από τη διήμερη συζήτηση

Από τις εργασίες της συνάντησης
Από τις εργασίες της συνάντησης
Μια ανάλυση της παγκόσμιας στρατηγικής του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσίασε στη συνάντηση ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Θερμός. Αναφέρθηκε στους 4 άξονες στους οποίους στηρίχτηκε η μεταπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν, όπως είπε, η πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. «Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε, «περνά μέσα από την ταύτιση των συμφερόντων των ηγετικών κύκλων των ΗΠΑ με την ηγεμόνευση του κόσμου. Εκείνο που έχει αλλάξει ριζικά σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα επανέρχεται η ιδέα ενός προκαταβολικού πολέμου. Το αδιανόητο της χρήσης πυρηνικών όπλων αρχίζει να γίνεται αποδεκτή επιλογή...».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Βλαχογιάννης με παρέμβασή του στη συζήτηση επιχείρησε μια οικονομική ανάλυση της σημερινής κατάστασης και αναφερόμενος στην παραπέρα πορεία ισχυρίστηκε ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας της αγοράς και του παρεμβατικού κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Νότιου Πάρκου Βουλγαρίας, Στογιάν Γκεοργκίεφ, έκανε λεπτομερή αναφορά στη σημερινή πολύπλοκη κατάσταση της Βουλγαρίας και στις δραστηριότητες των αριστερών κομμάτων. Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου, είπε, ήταν τα πρώτα βήματα για την επιβολή της παγκοσμιοποίησης. Παρ' όλα αυτά όμως, «το φάντασμα του κομμουνισμού εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη».

Εκπρόσωπος της Κουρδικής Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης μίλησε για τη γενική πολιτική του ΝΑΤΟ στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, που τη χαρακτήρισε «πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Εδωσε επίσης στοιχεία για τα θύματα του κουρδικού λαού. «Πάνω από 4.000 χωριά έχουν καταστραφεί από τον τουρκικό στρατό και υπάρχουν σήμερα 8.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Αποδοκιμάζουμε την πολιτική του ΝΑΤΟ, τόνισε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντιά της.

Ο Πρόεδρος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, Νικολάι Παβελέσκου, τόνισε ότι η συνάντηση γίνεται «σε ένα βαρύ κλίμα μπροστά στη νέα επέμβαση σε βάρος των λαών. Υποστηρίζουμε την ένωση των δυνάμεων κατά της βίας, αλλά και την υποστήριξη των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό... Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να χαιρετιστεί αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ».

Η Γιάννα Πατελάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ, αναφέρθηκε στην ομιλία της στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. «Ο λαός μας», τόνισε, «δεν έχει ανάγκη την υποκρισία τους, που στο όνομα της αλληλεγγύης κρύβουν επιμελώς τα συμφέροντά τους... Η προσπάθεια ανόδου της ταξικής πάλης στις χώρες μας θα είναι η καλύτερη συμβολή μας στην εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας στην περιοχή μας».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Χατζηκύρου, τόνισε την παρουσία στρατιωτικών βάσεων 4 χωρών στην Κύπρο, αυτών των Βρετανίας, Τουρκίας, Ελλάδας και ΗΠΑ (που όπως έχει γίνει γνωστό χρησιμοποιούν στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα). Ο αγώνας είναι δύσκολος, τόνισε, ο λαός μας, όμως, δίνει τη μάχη, όπως την έδωσαν και στις προηγούμενες δεκαετίες. Χαρακτήρισε δε το αποτέλεσμα τη συνάντησης σαν θετικό που θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη του αντιΝΑΤΟικού κινήματος των λαών της περιοχής.

Ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στο «βρόμικο παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Πρότεινε όπως για την καλύτερη οργάνωση του κοινού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα να «εργαστούμε με μόνιμες επιτροπές που να μελετούν και να εργάζονται σε συγκεκριμένα θέματα, όπως διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία κλπ».

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Σοσιαλιστικής Νεολαίας Μίλεν Ιλίεφ, μίλησε για τον αγώνα της νεολαίας της χώρας του προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. «Οι βασικές αντινατοϊκές δυνάμεις θα πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους, να δημιουργηθεί πλατύς πόλος όλων των κοινωνικών δυνάμεων για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε. Για το σκοπό μιας πιο επιτυχημένης εκστρατείας των φιλειρηνικών πολιτικών οργανώσεων της Βουλγαρίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και το ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ ζήτησε και τη βοήθεια των αντινατοϊκών δυνάμεων της Ελλάδας.

Οπως υπογράμμισε ο Τάμεν Τάσκοφ, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας, ο λαός της γειτονικής χώρας έχει αντινατοϊκές διαθέσεις, αλλά ο αγώνας του δεν είναι συντονισμένος. Συγκρίνοντας το σημερινό αγώνα κατά της νέας κατοχής από το ΝΑΤΟ με τον αγώνα κατά του Αξονα, υπογράμμισε ότι τον κυρίαρχο ρόλο στο μαζικό κίνημα έπαιζαν τότε οι κομμουνιστές, γεγονός που δε συμβαίνει σ' αυτή τη φάση στη Βουλγαρία, που υπάρχει πολυδιάσπαση στο στρατόπεδο των αριστερών δυνάμεων.

Για το ρόλο της συντονισμένης δράσης των κομμουνιστικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στα Βαλκάνια μίλησε και ο Ιλίκιν Αγγέλοφ, από το Κόμμα Βούλγαρων Εργατών. «Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων θα βγάλει τη Βουλγαρία από την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα μου», είπε ο Ιλ. Αγγέλοφ.

Εγκληματική, χαρακτήρισε τη δράση που εφαρμόζει στην περιοχή των Βαλκανίων το ΝΑΤΟ, ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚ Αλβανίας, Γκούρα Μεραζίμ. Είπε ότι η νεολαία στη χώρα του δεν έχει κανένα μέλλον και για το λόγο αυτό φεύγει στα ξένα για να δουλέψει για ένα κομμάτι ψωμί. Ωστόσο, πρόσθεσε, τελευταία οι νέοι και νέες στη χώρα του «επιστρέφουν» στην πολιτική. Ηδη η νεολαία του κόμματός του πραγματοποίησε το πρώτο της συνέδριο με μεγάλη συμμετοχή, ενώ ετοιμάζεται και το συνέδριο του κόμματος με κύριο θέμα τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Αντιφασιστικής Ενωσης Στόγιαν Κρότνεφ, αφού περιέγραψε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που ζει ο γειτονικός μας λαός, ανέφερε ότι το χρέος όλων των πραγματικά αριστερών δυνάμεων στη χώρα του είναι να αγωνιστούν για ένα σοσιαλιστικό μέλλον και πρώτα από όλα να οργανώσουν ένα πλατύ αντινατοϊκό κίνημα.

Για τις συνέπειες που είχε η εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του μίλησε ο Μίλον Γιάνκοβιτς από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. «Στη Χάγη οι θύτες δικάζουν τα θύματά τους. Αυτό το παράνομο δικαστήριο το δημιούργησε το ΝΑΤΟ για να δικάσει όσους αντιστάθηκαν, όσους υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. Εχει στόχο να φοβίσει όσους σκεφθούν στο μέλλον να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μ. Γιάνκοβιτς. Πρόσθεσε ότι στο δικαστήριο της Χάγης ο Μιλόσεβιτς ξεσκεπάζει το φαρισαϊκό σενάριο της Ουάσιγκτον και αποκαλύπτει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και του UCK. «Υποχρέωση όλων των τίμιων ανθρώπων είναι να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Στο ρόλο των μεγάλων ΜΜΕ στη Βουλγαρία που παραπληροφορούν το λαό σχετικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική αναφέρθηκε ο Στέφαν Καϊτατζή, από την Εκο Γκλάσνοστ της Βουλγαρίας. «Θέλουν να πιστέψει ο λαός ότι μόλις η Βουλγαρία μπει στο ΝΑΤΟ θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Εμείς οι άνθρωποι του αντινατοϊκού μπλοκ πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», σημείωσε.

Οπως εκτίμησε στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αυτή τη στιγμή, τόσο με ευθύνη του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ, είμαστε σε μια πορεία στρατιωτικοποίησης των Βαλκανίων, τα οποία γεμίζουν συνεχώς ξένα στρατεύματα. Ξεκίνησαν μισθοφορικά στρατεύματα, σήμερα παίρνουν τη μορφή πολυεθνικών δυνάμεων επέμβασης. «Φοβόμαστε νέο γύρο τοπικών πολέμων και συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Αλλωστε υπάρχει και ιστορικό παρελθόν, που δυστυχώς δεν είναι ανεπίκαιρο», πρόσθεσε.

Ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφερόμενος στη δράση των αντιπολεμικών κινήσεων της νεολαίας που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια σημείωσε ότι μπορούν να υπάρξουν σταθμοί συνάντησης και κοινών πρωτοβουλιών για τα θέματα της δίκης Μιλόσεβιτς, των νέων απειλών κατά του Ιράκ, του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της όξυνσης των κοινωνικών-οικονομικών προβλημάτων της νεολαίας σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ. «Και βέβαια η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε το 2003 στη Θεσσαλονίκη όπου θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κορύφωση μπροστά σε αυτό το γεγονός των πρωτοβουλιών των κινητοποιήσεων», υπογράμμισε.

Τέλος ο Θ. Κρουστάλλης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην παρέμβασή του με θέμα την πολιτική του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου που ιδρύθηκε από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι τόσο η οικονομία όσο και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη «διείσδυση» του ελληνικού κεφαλαίου στις γειτονικές χώρες. «Στη βάση του κοινού ταξικού και διεθνικού συμφέροντος πρέπει να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης των βαλκανικών συνδικάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν ταξικό προσανατολισμό ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου», τόνισε.

Σκληρή αλήθεια

Στην ομιλία του ο Μίντσο Μίντσεφ, εκπρόσωπος της Μαρξιστικής Πλατφόρμας Βουλγαρίας, σημείωσε τα παρακάτω:

«O ιμπεριαλισμός διατηρεί τη δύναμή του διαιρώντας αυτούς οι οποίοι υπόκεινται στη δικτατορία του. Στις χώρες μας η αστική τάξη επιχειρεί να διαιρέσει τους εργάτες σε εθνική και θρησκευτική βάση. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να διατηρήσουν την οικονομική τους δικτατορία, τη δικτατορία του κυρίαρχου κεφαλαίου, στα Βαλκάνια μέσω μιας ανοιχτής στρατιωτικής επίθεσης. Το ΝΑΤΟ παίζει το βασικό ρόλο σ' αυτή την υπόθεση. Ως επιθετική στρατιωτική οργάνωση ήταν και ακόμη είναι μια καταπιεστική δύναμη.

Η επίθεση πριν τρία χρόνια εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μετατράπηκε σε μόνιμη έμμεση επίθεση ενάντια σε όλα τα έθνη της περιοχής, ενάντια σ' όλους τους εργαζόμενους των Βαλκανίων. Οι πολυεθνικές με τη βοήθεια της νέας τοπικής αστικής τάξης κατέστρεψαν ό,τι απέμεινε από τις δομές της σοσιαλιστικής κοινωνίας στην περιοχή μας.

Αναφερόμενος ο Μ. Μίντσεφ στην πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη Βουλγαρία, είπε ότι αυτές επιδοκιμάζουν την απεριόριστη χρήση των εγκαταστάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τα πάντα στη Βουλγαρία υπόκεινται στα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων και των πολιτικών τους υπηρετών. Η νέα αστική τάξη της χώρας μου φοβάται μήπως χάσει την προνομιακή της θέση και περιμένει από το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει τη θέση της στην κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις των βαλκανικών χωρών που αγωνίζονται σήμερα να μπούνε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το κεφάλαιο είναι όπως έχουν τα πράγματα πολύ καλύτερα οργανωμένο σε διεθνές επίπεδο από ό,τι είναι οι εργαζόμενοι. Μια συντονισμένη αντίσταση των βαλκανικών λαών είναι απαραίτητη. Αν εργαστούμε προς ένα κοινό στόχο και όπου είναι εφικτό συνεργασία και με τους άλλους, τότε θα μπορέσουμε να δούμε μια αχτίδα φωτός στην αρχή του αιώνα μας».

Παραβρέθηκαν

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν: ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Γιαννούσης, ο δήμαρχος Μιχάλης Μοσχονάς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Παύλου, ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων Κώστας Σαπρανίδης, το στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Στέλιος Αγκούτογλου, το μέλος της διοίκησης της ΕΣΕΕ Γιώργος Χατζηγεωργίου, οι καθηγητές του ΑΠΘ Πανάς Σταύρος, Παπαγεωργίου Βασ., Φράγκος Χρήστος, η καθηγήτρια Χατζή Μαρία, αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό στη συνάντηση απέστειλαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας.

Στη μάχη και η νεολαία

Φορείς και οργανώνεις της νεολαίας μπαίνουν μπροστά στη συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική - αντινατοϊκή δράση στα Βαλκάνια, με μια σειρά πρωτοβουλίες. Οι σχετικές δράσεις αποφασίστηκαν στο περιθώριο της συνάντησης του Αντινατοϊκού Βαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση Βαλκανικών κινημάτων και οργανώσεων νεολαίας με τη συμμετοχή των οργανώσεων: ΚΝΕ, Νεολαία ΔΗΚΚΙ, ΕΔΟΝ Κύπρου, Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ, Βουλγαρική Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας καθώς και φορέων του νεολαιίστικου κινήματος της Ελλάδας (εκπρόσωποι της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, της Πανσπουδαστικής ΚΣ, της Γραμματείας νέων του ΠΑΜΕ, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων).

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Το αντιπολεμικό λιμάνι προετοιμάζεται...

Ξεχωριστή στιγμή της συνάντησης όταν ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης και της πρωτοβουλίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» Κώστας Δρούτσας ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει την πρόσκληση για μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Η βάρκα του καπιταλισμού, είπε, κάνει νερά. Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου έχει γεννήσει την παγκοσμιοποίηση της διαμαρτυρίας». Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των αγώνων των λαών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση τόνισε: «Είμαστε βέβαιοι όσοι πήραμε μέρος και έχουμε τις εμπειρίες από την Πράγα, τη Γένοβα, το Γκέτεμποργκ και τη Βαρκελώνη ότι η παρουσία αυτού του μετώπου της αντιπαγκοσμιοποίησης το 2003 θα είναι αντάξια των διαδηλώσεων που προηγήθηκαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ