Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονισμένη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα από τη διήμερη συζήτηση

Από τις εργασίες της συνάντησης
Από τις εργασίες της συνάντησης
Μια ανάλυση της παγκόσμιας στρατηγικής του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσίασε στη συνάντηση ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Θερμός. Αναφέρθηκε στους 4 άξονες στους οποίους στηρίχτηκε η μεταπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν, όπως είπε, η πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. «Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε, «περνά μέσα από την ταύτιση των συμφερόντων των ηγετικών κύκλων των ΗΠΑ με την ηγεμόνευση του κόσμου. Εκείνο που έχει αλλάξει ριζικά σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα επανέρχεται η ιδέα ενός προκαταβολικού πολέμου. Το αδιανόητο της χρήσης πυρηνικών όπλων αρχίζει να γίνεται αποδεκτή επιλογή...».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Βλαχογιάννης με παρέμβασή του στη συζήτηση επιχείρησε μια οικονομική ανάλυση της σημερινής κατάστασης και αναφερόμενος στην παραπέρα πορεία ισχυρίστηκε ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας της αγοράς και του παρεμβατικού κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Νότιου Πάρκου Βουλγαρίας, Στογιάν Γκεοργκίεφ, έκανε λεπτομερή αναφορά στη σημερινή πολύπλοκη κατάσταση της Βουλγαρίας και στις δραστηριότητες των αριστερών κομμάτων. Οι βομβαρδισμοί του Βελιγραδίου, είπε, ήταν τα πρώτα βήματα για την επιβολή της παγκοσμιοποίησης. Παρ' όλα αυτά όμως, «το φάντασμα του κομμουνισμού εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη».

Εκπρόσωπος της Κουρδικής Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης μίλησε για τη γενική πολιτική του ΝΑΤΟ στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, που τη χαρακτήρισε «πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Εδωσε επίσης στοιχεία για τα θύματα του κουρδικού λαού. «Πάνω από 4.000 χωριά έχουν καταστραφεί από τον τουρκικό στρατό και υπάρχουν σήμερα 8.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Αποδοκιμάζουμε την πολιτική του ΝΑΤΟ, τόνισε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντιά της.

Ο Πρόεδρος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, Νικολάι Παβελέσκου, τόνισε ότι η συνάντηση γίνεται «σε ένα βαρύ κλίμα μπροστά στη νέα επέμβαση σε βάρος των λαών. Υποστηρίζουμε την ένωση των δυνάμεων κατά της βίας, αλλά και την υποστήριξη των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό... Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να χαιρετιστεί αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ».

Η Γιάννα Πατελάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ, αναφέρθηκε στην ομιλία της στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. «Ο λαός μας», τόνισε, «δεν έχει ανάγκη την υποκρισία τους, που στο όνομα της αλληλεγγύης κρύβουν επιμελώς τα συμφέροντά τους... Η προσπάθεια ανόδου της ταξικής πάλης στις χώρες μας θα είναι η καλύτερη συμβολή μας στην εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας στην περιοχή μας».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Χατζηκύρου, τόνισε την παρουσία στρατιωτικών βάσεων 4 χωρών στην Κύπρο, αυτών των Βρετανίας, Τουρκίας, Ελλάδας και ΗΠΑ (που όπως έχει γίνει γνωστό χρησιμοποιούν στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα). Ο αγώνας είναι δύσκολος, τόνισε, ο λαός μας, όμως, δίνει τη μάχη, όπως την έδωσαν και στις προηγούμενες δεκαετίες. Χαρακτήρισε δε το αποτέλεσμα τη συνάντησης σαν θετικό που θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη του αντιΝΑΤΟικού κινήματος των λαών της περιοχής.

Ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στο «βρόμικο παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Πρότεινε όπως για την καλύτερη οργάνωση του κοινού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα να «εργαστούμε με μόνιμες επιτροπές που να μελετούν και να εργάζονται σε συγκεκριμένα θέματα, όπως διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία κλπ».

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Σοσιαλιστικής Νεολαίας Μίλεν Ιλίεφ, μίλησε για τον αγώνα της νεολαίας της χώρας του προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. «Οι βασικές αντινατοϊκές δυνάμεις θα πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους, να δημιουργηθεί πλατύς πόλος όλων των κοινωνικών δυνάμεων για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε. Για το σκοπό μιας πιο επιτυχημένης εκστρατείας των φιλειρηνικών πολιτικών οργανώσεων της Βουλγαρίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και το ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ ζήτησε και τη βοήθεια των αντινατοϊκών δυνάμεων της Ελλάδας.

Οπως υπογράμμισε ο Τάμεν Τάσκοφ, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας, ο λαός της γειτονικής χώρας έχει αντινατοϊκές διαθέσεις, αλλά ο αγώνας του δεν είναι συντονισμένος. Συγκρίνοντας το σημερινό αγώνα κατά της νέας κατοχής από το ΝΑΤΟ με τον αγώνα κατά του Αξονα, υπογράμμισε ότι τον κυρίαρχο ρόλο στο μαζικό κίνημα έπαιζαν τότε οι κομμουνιστές, γεγονός που δε συμβαίνει σ' αυτή τη φάση στη Βουλγαρία, που υπάρχει πολυδιάσπαση στο στρατόπεδο των αριστερών δυνάμεων.

Για το ρόλο της συντονισμένης δράσης των κομμουνιστικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στα Βαλκάνια μίλησε και ο Ιλίκιν Αγγέλοφ, από το Κόμμα Βούλγαρων Εργατών. «Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων θα βγάλει τη Βουλγαρία από την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα μου», είπε ο Ιλ. Αγγέλοφ.

Εγκληματική, χαρακτήρισε τη δράση που εφαρμόζει στην περιοχή των Βαλκανίων το ΝΑΤΟ, ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚ Αλβανίας, Γκούρα Μεραζίμ. Είπε ότι η νεολαία στη χώρα του δεν έχει κανένα μέλλον και για το λόγο αυτό φεύγει στα ξένα για να δουλέψει για ένα κομμάτι ψωμί. Ωστόσο, πρόσθεσε, τελευταία οι νέοι και νέες στη χώρα του «επιστρέφουν» στην πολιτική. Ηδη η νεολαία του κόμματός του πραγματοποίησε το πρώτο της συνέδριο με μεγάλη συμμετοχή, ενώ ετοιμάζεται και το συνέδριο του κόμματος με κύριο θέμα τη δράση του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Αντιφασιστικής Ενωσης Στόγιαν Κρότνεφ, αφού περιέγραψε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που ζει ο γειτονικός μας λαός, ανέφερε ότι το χρέος όλων των πραγματικά αριστερών δυνάμεων στη χώρα του είναι να αγωνιστούν για ένα σοσιαλιστικό μέλλον και πρώτα από όλα να οργανώσουν ένα πλατύ αντινατοϊκό κίνημα.

Για τις συνέπειες που είχε η εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του μίλησε ο Μίλον Γιάνκοβιτς από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. «Στη Χάγη οι θύτες δικάζουν τα θύματά τους. Αυτό το παράνομο δικαστήριο το δημιούργησε το ΝΑΤΟ για να δικάσει όσους αντιστάθηκαν, όσους υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους. Εχει στόχο να φοβίσει όσους σκεφθούν στο μέλλον να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μ. Γιάνκοβιτς. Πρόσθεσε ότι στο δικαστήριο της Χάγης ο Μιλόσεβιτς ξεσκεπάζει το φαρισαϊκό σενάριο της Ουάσιγκτον και αποκαλύπτει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και του UCK. «Υποχρέωση όλων των τίμιων ανθρώπων είναι να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Στο ρόλο των μεγάλων ΜΜΕ στη Βουλγαρία που παραπληροφορούν το λαό σχετικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική αναφέρθηκε ο Στέφαν Καϊτατζή, από την Εκο Γκλάσνοστ της Βουλγαρίας. «Θέλουν να πιστέψει ο λαός ότι μόλις η Βουλγαρία μπει στο ΝΑΤΟ θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Εμείς οι άνθρωποι του αντινατοϊκού μπλοκ πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», σημείωσε.

Οπως εκτίμησε στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αυτή τη στιγμή, τόσο με ευθύνη του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ, είμαστε σε μια πορεία στρατιωτικοποίησης των Βαλκανίων, τα οποία γεμίζουν συνεχώς ξένα στρατεύματα. Ξεκίνησαν μισθοφορικά στρατεύματα, σήμερα παίρνουν τη μορφή πολυεθνικών δυνάμεων επέμβασης. «Φοβόμαστε νέο γύρο τοπικών πολέμων και συγκρούσεων στα Βαλκάνια. Αλλωστε υπάρχει και ιστορικό παρελθόν, που δυστυχώς δεν είναι ανεπίκαιρο», πρόσθεσε.

Ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφερόμενος στη δράση των αντιπολεμικών κινήσεων της νεολαίας που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια σημείωσε ότι μπορούν να υπάρξουν σταθμοί συνάντησης και κοινών πρωτοβουλιών για τα θέματα της δίκης Μιλόσεβιτς, των νέων απειλών κατά του Ιράκ, του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της όξυνσης των κοινωνικών-οικονομικών προβλημάτων της νεολαίας σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ. «Και βέβαια η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε το 2003 στη Θεσσαλονίκη όπου θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κορύφωση μπροστά σε αυτό το γεγονός των πρωτοβουλιών των κινητοποιήσεων», υπογράμμισε.

Τέλος ο Θ. Κρουστάλλης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην παρέμβασή του με θέμα την πολιτική του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου που ιδρύθηκε από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι τόσο η οικονομία όσο και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη «διείσδυση» του ελληνικού κεφαλαίου στις γειτονικές χώρες. «Στη βάση του κοινού ταξικού και διεθνικού συμφέροντος πρέπει να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης των βαλκανικών συνδικάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν ταξικό προσανατολισμό ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ